Hlavní obsah

Jeden z přírodních divů světa je na prodej za více než 450 miliónů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Jednou z nejprestižnějších nemovitostí na Bahamách není překvapivě nějaká luxusní vila na pláži, ale nezastavěný 70hektarový pozemek na Long Islandu, jedné z nejodlehlejších částí těchto ostrovů. Přesto není v přepočtu 460 miliónů korun přemrštěnou cenou, součástí pozemku je totiž Dean's Blue Hole, nejhlubší podvodní jáma na světě a Mekka volného potápění.

BEZ KOMENTÁŘE: Dean´s Blue Hole

 
Článek

Dean's Blue Hole je s hloubkou 202 metrů nejhlubší zaplavenou podvodní jámou na světě, která je považována za jeden z přírodních divů světa. Sice existují i hlubší jámy, jako například 392 metrů hluboká Pozzo del Merro v Itálii, jejich vstup se ovšem nenachází pod hladinou moře.

Vrchní otvor má tvar nepravidelného kruhu s průměrem mezi 25 a 35 metry. Po zhruba dvacetimetrovém klesání se jáma rozšiřuje do podoby jeskyně, jejíž rozměry se blíží 100 metrům.

Mekka volného potápění

Pohled na blankytně modré moře s temně modrou jámou a přilehlé neposkvrněné pláže je dech beroucí, davy návštěvníků zde ale nečekejte. Moderní turistické výdobytky se na ostrově zatím neprosadily, a tak jsou nejčastějšími a pravidelně se vracejícími návštěvníky ostrova potápěči.

Konkrétně se jedná o vyznavače volného neboli nádechového potápění. Dean's Blue Hole je pro ně vzhledem ke svým proporcím ideálním místem testování jejich schopností, není tak nouze o světové rekordy. Například Novozélanďan William Trubridge se zde potopil na jeden nádech do hloubky 101 metrů, přičemž ponor trval 4 minuty a 8 sekund.

Skok do neznámých hlubin oceánu, který bahamská jáma nabízí, je velmi lákavý nejenom pro trénované potápěče, ale bohužel i pro nezkušené amatéry. Pro ty je Dean's Blue Hole nad jejich síly, což si bohužel neuvědomují, a tak každoročně dochází k několika smutným případům, kdy už se z jámy nevrátí.

Kousek ráje

„Tento kousek ráje je jedním z nejlepších pozemků na Bahamách. Je určen pro snílka, který chce uvést v život svou představu o dokonalém štěstí,“ hlásá inzerát společnosti, která zajišťuje prodej unikátního pozemku.

Ať už pozemek koupí kdokoliv, jedno je jisté. Jako jediný nebo jeden z mála bude vlastníkem opravdového přírodního divu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám