Hlavní obsah

Nejhorší voda v hlavním městě je v přehradě Hostivař

Právo, Stáňa Seďová

Kvůli vysokým teplotám, které většinu milovníků teplého počasí těší, se stávají vody v přírodních koupalištích nebezpečnější. Na všech přírodních koupalištích v metropoli by měli být v těchto dnech plavci obezřetní.

Foto: Petr Horník, Právo

Kvalita vody, která byla podle posledních výsledků v Hostivaři zhoršená, byla prověřována v pondělí znovu.

Článek

Podle posledních měření, která se uskutečnila na začátku minulého týdne, byla voda v koupalištích Džbán a Šeberák a v rybníce Motol vhodná ke koupání, avšak se zhoršenými, smyslově postižitelnými vlastnostmi. Je v nich tedy o jeden stupeň zhoršená kvalita než má voda vhodná ke koupání.

Lidem alergickým a s citlivou pokožkou koupání nedoporučuji.
Matěj Čermák z pražské hygienické stanice

Už před sedmi dny však vydali hygienici upozornění, že v hostivařské přehradě je zhoršená jakost vody. A protože se dá předpokládat po horkém víkendu další zhoršení, kontrolují kvalitu vody znovu. Jenomže výsledky budou až za týden. A tak je možné, že už v tuto chvíli je v koupališti Hostivař voda ke koupání nevhodná.

„V případě, že dojde k rozmnožení sinic, provádějí se testy každý týden. Ale výsledky jsou známy nejdříve do pěti pracovních dnů. Je tedy možné, že došlo ke zhoršení kvality vody, ale do jaké míry, budeme vědět až příští týden. Do té doby bych doporučil být při koupání v Hostivaři opatrný,“ informoval Právo Matěj Čermák z pražské hygienické stanice.

Přestože Hostivař byla v minulém roce odbahněna, je na tom z pražských vod nejhůře. I tak zde vládne podle hygieniků lepší situace než v minulých letech.

„Až do minulého měření byla v Hostivaři situace dobrá, tedy na nejlepším možném stupni. Ale v tuto chvíli bych opravdu doporučil se této vodě vyhnout alergikům, lidem s citlivější pokožkou a dětem. Pokud už se vykoupou, hned poté by se měli osprchovat,“ radí Čermák.

Jincům a Obecnici se vyhněte

Ve středních Čechách hygienici podle posledních měření nedoporučují také koupání v nádrži Slapy v Županovicích kvůli možnému výskytu larev parazitů, které mohou způsobit vyrážky a boláky.

Na koupalištích v Jincích a Obecnici se zase objevilo znečištění zřejmě kvůli úniku fekálií.

V ostatních čtyřiceti kontrolovaných koupalištích v kraji je podle údajů z minulého týdne koupání možné, ale po uplynulých tropických dnech by tam měli být plavci též opatrnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám