Hlavní obsah

Přímořská letoviska v Bulharsku - po pobřeží od severu až na jih

Právo, Bohuslav Borovička

Bývaly časy, že zatímco o přímořských letoviscích v Turecku nebo v Řecku jsme nevěděli dohromady nic, bulharské pobřeží mnozí u nás znali velmi dobře od severu až na samotný jih, kam také většina Čechů jezdila. Černé moře bývalo vedle Baltu jediným, kam naši občané bez problémů mohli.

BEZ KOMENTÁŘE: Zlaté písky v Bulharsku

 
Článek

Teprve s příchodem nového tisíciletí nabrala obnova tamních letovisek razantní tempo. Některé hotely byly přestavěny, jiné dokonce zbořeny a nahrazeny novými. Pozdější start má dnes pro Bulharsko nezanedbatelnou výhodu. Má na svém pobřeží zcela moderní infrastrukturu, která v mnohém předčí středomořské konkurenty.

Foto: Profimedia.cz

Dívky vzlétají nad moře.

Poměry se změnily, pobřeží Bulharska se změnilo, a tak si připomeňme některá z letovisek na téměř čtyřech stovkách kilometrů od rumunských k tureckým hranicím. Češi se tam začali vracet ve velkém a znovu směřují především na jih. Je tam přece jen o něco tepleji a tamní letoviska nejsou tak rozlehlá a konec konců ani tak drahá.

Albena

Letovisko, které se nachází 30 km severně od Varny. Hotely připomínají pyramidy a právě tento typ architektury Albenu charakterizuje. Některé hotely stojí přímo na pláži, další jsou rozesety v parcích a zeleni. Albena je také nejlépe spravována, má vynikající sportovní zázemí a nabízí bohatý výběr služeb. Patří také k nejdražším.

Hlavní předností Albeny je pláž. Dlouhou, širokou a čistou pláž s bílým pískem a pozvolným vstupem do moře lze považovat za jednu z nejkrásnějších v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté písky

Pravděpodobně nejznámější bulharské přímořské letovisko se nachází 17 kilometrů od Varny. Hotely tam prošly rozsáhlou rekonstrukcí, po níž splňují mezinárodní standard. Většina z nich má tři a čtyři hvězdičky a jsou vybaveny bazény.

Zlaté písky jsou letoviskem, které svým návštěvníkům poskytuje veškeré pohodlí, včetně vodních atrakcí pro děti, za ceny o poznání nižší než ve většině míst ve Středomoří.

Proslulé jsou tamní nevázané diskotéky, na nichž se schází mládež z celé Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Zlaté písky

Slunečné pobřeží

Je největším přímořským letoviskem v Bulharsku. Leží 30 km severně od Burgasu. Dobré klimatické podmínky celé této oblasti, osmikilometrová pláž s postupným sestupem do moře a blízkost historického Nesebru činí ze Slunečného pobřeží jedno z nejvyhledávanějších míst bulharského Černomoří.

Foto: Profimedia.cz

Když neloví ryby, vozí turisty.

Primorsko

Stalo se českou oázou na bulharském pobřeží. Jedna z velkých českých cestovních kanceláří tam vlastní a provozuje klubové hotely a české informační centrum. Čeští turisté a zejména zákazníci oné cestovky, mají v Primorsku výsadní postavení a četné výhody.

Foto: Profimedia.cz

Severní pláž v Primorisku

Dvě pláže v Primorsku – severní a jižní – jsou velmi prostorné, dlouhé několik kilometrů, svažují se postupně do moře. Zejména jižní pláž v klidné zátoce se spoustou atrakcí a vodních radovánek je vhodná pro rodiny s dětmi. Severní pláž je spíše pro zdatnější plavce. Po poledni se zvedá vítr a docela slušné vlny. Na konci severní pláže se nachází nudistická pláž.

Kiten

Kousek na jih od Primorska je městečko Kiten. Kitenský záliv je považován za jedno z nejkrásnějších míst jižního Černomoří. Jsou tam dlouhé písčité pláže, které se střídají se skalnatými útesy. Městečko se nachází v podhůří lesnatého pohoří Strandža.

Kiten stojí na základech starověké pevnosti Urdoviza, která ležela na samé špici poloostrova. Římany byla zvána Oroudiza. Místo bylo opuštěno v době turecké nadvlády a znovu osídleno až v době nového bulharského státu v roce 1931, většího rozvoje se Kiten dočkal až s příchodem turistického ruchu v 70. letech.

Z jihu i ze severu je městečko lemováno zátokami obklopenými nedotčenou přírodou. Pláže jsou z jemného, téměř bílého písku. Oblíbená je překrásná zátoka Atliman.

Lozenec

Vesničku Lozenec lze doporučit těm, kteří chtějí strávit svoji dovolenou na klidném místě bez přílišného ruchu. Blízko vesničky se nacházejí rozsáhlé vinice, lesní háje a lesy, ideální pro projížďky na horských kolech. Pláže v okolí Lozence jsou roztroušeny v malebných malých zátokách. Jsou pokryté jemným pískem a svým pozvolným vstupem do moře vhodné i pro děti.

I zde se za poslední léta mnoho změnilo, a tak můžete strávit večer v některé z místních restaurací a kaváren. Nezanedbatelnou výhodou tohoto místa jsou nízké ceny (ve srovnání s velkými hotelovými středisky) a klidný charakter.

Foto: Profimedia.cz

Čechů si na jihu považují.

Carevo

Letovisko se rozkládá na dvou malých poloostrovech rámujících nádherné zátoky s plážemi a je vzdálené asi 70 km od Burgasu. Vrcholek Papija je 502 m vysoký a na něm jsou pozůstatky pevnosti, v níž sídlila řecká kolonie Vasiliko.

Návštěvníkům Careva (pamětníci ho možná znají pod jménem Mičurin) jistě stojí za to se vypravit hluboko do pohoří Strandža, které bylo prohlášeno národním parkem v roce 1995. Je jednou z nejméně objevených oblastí Bulharska a horské vesničky jsou velmi rázovité.

Ve městě můžete vidět také kostely sv. cara Borise, sv. Trojice, Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jiří.

V okolí Careva je mnoho menších zátok, obklopených zelení, které si uchovaly svou původní přírodní krásu. Příjemné koupání nabízí i zalesněná zátoka s kempem Arapia a na jih od města je pláž a tábořiště Nestinarka.

Foto: TJ, Právo

Rady na cestu

Nejlépe letecky

Do Bulharska se lze vypravit i autem nebo autobusem, ale není to moc praktické vzhledem ke vzdálenosti i kvalitě silnic. Letecké chartery létají v sezóně z ČR do Varny a do Burgasu.

Dovolená se snídaní

Bulharsko stále ještě patří k zemím, které jsou pro nás cenově velmi přijatelné, běžné ceny jsou podle průzkumů českých cestovek ještě o něco nižší než u nás.

Platí to zejména o menších letoviscích na jihu.

Platí to zejména o menších letoviscích na jihu. Fajnšmekrům, kteří chtějí ochutnat co nejvíce dobrot bulharské kuchyně, se proto vyplatí koupit si dovolenou se snídaní a na obědy či večeře si zajít do místních restaurací, jichž je všude plno.

Výlety

Každá z cestovek nabízí na místě několik druhů fakultativních výletů.

K těm nejobvyklejším patří účast na folklórním večeru, jehož vrcholem bývá chůze účinkujících v žhavém popelu.

Další výlety směřují většinou do vnitrozemí. K těm, které by si návštěvník neměl nechat ujít, patří výlety do městeček Nesebr nebo Sozopol.

Jsou to někdejší antické osady s četnými pozůstatky byzantských staveb a tradiční černomořské architektury. Ve většině letovisek jsou půjčovny kol, na nichž lze vyrážet do blízkého vnitrozemí.

www stránky

Informace o Bulharsku mají na svých stránkách i cestovky, které dovolenou v této zemi nabízejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám