Hlavní obsah

Nejlepších deset alkoholických nápojů světa? Hned dva jsou z ČR

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbený turistický průvodce Lonely Planet přišel s doporučením na 10 nejlepších alkoholických nápojů světa, které by cestovatelé určitě měli ochutnat. V první desítce figurují hned dva české nápoje - absint a becherovka. Zařadily se vedle japonského saké, irského Guinnessu, belgického piva obecně, francouzského burgundského vína, brazilské caipirosky, americké George Dickel Tennessee Whisky, mexické tequily a překvapivě i polské vodky.

Foto: Profimedia.cz

Rýžové víno je oblíbené zejména v Japonsku.

Článek

Rýžové víno s obsahem alkoholu 15 - 17 %, zvané v Japonsku nihonshu, je ve světě známé jako saké. Jeho základy byly položeny už v sedmém století v paláci města Kjótó. Dnes jej připravuje již na 1600 výrobců. Jeho kvalitu ocení člověk nejlépe, když bude jemně vychlazené.

Za pivy do Irska a Belgie

Pokud si místo toho někdo vychutná raději tmavé pivo, měl by směřovat do irského Dublinu a tam si nechat načepovat kultovní Guinness. Natočit perfektní pintu tohoto piva by prý mělo trvat bez půl vteřiny dvě minuty. A teplota? Pokud váš příruční teploměr naměří 6 °C, posadili jste se do správné putyky.

Foto: Profimedia.cz

Irský Guinness oplývá výraznou karamelovou příchutí.

Čekali bychom, že ocenění za pivo dostane Česká republika, ale ne, pochválena byla Belgie. Produkuje okolo 450 druhů piv, přičemž každé se ideálně servíruje do jinak tvarované sklenice. Klášterní belgická piva jsou ve světě pojmem - Lonely Planet zmínil pivo Chimay, servírované do sklenice ve tvaru kalichu a známý Hoegaarden, ve kterém pivní sommeliéři správně cítí příměs bylinek a koriandr.

České klenoty uspěly

Češi byli místo piva oceněni za absint, který je nazýván zelenou vílou. Upozorňují mimo jiné na různé metody servírování za pomoci kostky cukru. Nápoj, jehož lůno vychází z pelyňku, fenyklu a anýzu, má díky chemické látce thujon účinky vzdáleně podobné opiu. Proto byl také absint v první části 19. století zakázán v mnoha evropských zemích a nyní je přísně omezováno množství thujonu v nápoji, protože funguje jako nervový jed.

Foto: Profimedia.cz

Opojné účinky absintu nejsou ve světě tajemstvím.

To třináctý léčebný pramen Karlových Varů, servírovaný vychlazený jako digestiv, nic takového neobsahuje. A co přesně becherovka obsahuje? To ví jen několik málo vyvolených, kteří znají poměr přidávaných bylin. Tajemství je pečlivě střeženo už po generace.

Polská vodka porazila ruskou

Jediným vyzdviženým míchaným drinkem je brazilská caipiroska, která je obdobou známější caipirinhy. Caipiroska se však nepřipravuje z oblíbeného brazilského destilátu cachaça, ale z vodky. Do menší sklenice dáte limetky a hnědý cukr, promícháte, přidáte hromadu drceného ledu až po okraj a nakonec dolijete skleničku kvalitní vodkou. Nápad vznikl v Brazílii, drink už je však nyní celosvětově dostupný.

Foto: Profimedia.cz

Caipirosku a caipirinhu rozeznáte až po prvním usrknutí.

Autoři Lonely Planet si také pochvalují vodku Zubrowku s příměsí rostliny zvané zubří tráva. Ta dodává vodce nažloutlou barvu. Pokud vám vyhovuje tvrdší alkohol, ale na vodku si nepotrpíte, máte podle turistického průvodce ještě dvě možnosti. Můžete vyjet do USA, kde ochutnáte George Dickel Tennessee Whisky, která je během výrobního procesu speciálně ochlazována, aby byla jemnější.

Tequila či whisky

A pokud whisky není vaším šálkem alkoholu, možná vám více sedne mexická specialita z modré agáve - tequila. Pokud ji chcete pít jako místní, usrkávejte ji za pokojové teploty a zapomeňte na citrón a sůl či pomeranč a skořici. Povoleno je pouze několik kapek limety přímo do skleničky.

Foto: Profimedia.cz

Tequila se rozšířila z Mexika do Evropy rychlostí blesku.

Do výběru se vešlo i francouzské burgundské víno. V regionu se nachází až na 400 druhů půdy, což dodává tamějšímu vínu specifika, která jinde na světě nenajdete. A jaká vína oblasti dominují? Jednoznačně Pinot noir a Chardonnay. Ale pozor, aby mohlo být víno skutečně označeno jako „burgundské“, musí být vyprodukováno v oficiálně uznané a kontrolované oblasti a mít tak punc AOC, tedy Appellation d’Origine Contrôlée.

Anketa

Který z vítězných 10 nápojů byste večer nejraději ochutnali?
Saké
8,8 %
Guinness
15,4 %
Belgické pivo
5,8 %
Absint
6,6 %
Burgundské víno
26,4 %
Caipiroska
2,4 %
Becherovka
13,4 %
George Dickel Tennessee Whisky
13,1 %
Tequila
6 %
Polská vodka
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40786 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám