Hlavní obsah

Nejpodivnější gurmánské lahůdky z celého světa, kterým se asi vyhnete

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedílnou součástí poznávání cizích kultur jsou také ochutnávky zdejších kuchařských specialit. Co národ, to jiný mlsný jazýček. V Asii tak narazíte například na brouky, ale i polévku z ptačích hnízd, sušených ještěrek, nevylíhlých kachen či oční bulvu tuňáka. Africe kralují smažené tarantule, Mexiku pak tortilly s kobylkami a avokádem.

Foto: Profimedia.cz

Tortilla z mexické restaurace v Mexico City: pečené kobylky na avokádové kaši

Článek

Možná i vy znáte ten pocit, když jste v zahraničí na dovolené. Pohráváte si s myšlenkou, jestli ochutnat nějaký tradiční, pro nás až trochu exotický pokrm. Jsou však chvíle, kdy si to pravděpodobně dobře rozmyslíte. Zvláště v mimoevropských dálavách. Podívejte se s námi na třináct nejbizarnějších exotických jídel, která vybral server Odee.com.

Foto: Profimedia.cz

Tith Phallaová z Kambodže si pochutnává na pečené tarantuli v městečku Skun. Srovnáte-li chuť hamburgera a pavouka, každý chutná jinak. Ale když sníte moc hamburgerů, je to nuda, řekla Phallaová.

Foto: Profimedia.cz

Balut je název pro napůl uvařená vejce kachen těsně před vylíhnutím.

Foto: Profimedia.cz

Na holandské herinky narazíte nejčastěji u pouličních stánkařů.

Foto: Profimedia.cz

Syrové chobotničky

Foto: Profimedia.cz

Sušené ještěrky

Foto: Profimedia.cz

Prostřený stůl v Thajsku: grilovaná sarančata, cvrčci a červi

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kokoda: tradiční polévka na Fidži se podává studená s pečenou bagetou. V kokosovém mléku plave syrová marinovaná ryba, nakrájená rajčata, cibule, ananas, citrón, paprika a listy dubového salátu.

Foto: Profimedia.cz

Housenky druhu Mopane

Foto: Profimedia.cz

Na jídle z vodních brouků si pochutnávají v Číně: brouci řádu Coleoptera jsou nejprve marinováni v sójové omáčce se zázvorem, podávají se s mrkví. Jsou dobrým zdrojem uhlohydrátů, tuků a bílkovin.

Foto: Profimedia.cz

Tak trochu jiné barbecue: pečení cvrčci

Foto: Profimedia.cz

Jako delikatesu jedí v některých částech Asie plesnivé černé sušené sójové boby.

Foto: Profimedia.cz

Krabice se sušnými hnízdy ptačího druhu salangan z čeledi rorýsovitých. Ti si v indonéských jeskyních na severu Bornea, v Malajsii, Číně, Thajsku, severovýchodní Austrálii a v Indii staví hnízda pomocí slin, které nanášejí špičkou jazyka na skálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů na výlety pro milovníky železnice

Krajinou se žene hustý kouř, mezi kopci vykukuje parní lokomotiva, která táhne pět dobových vagónů. Pro někoho možná nostalgie starých časů, pro jiné pohádka....

Výběr článků

Načítám