Hlavní obsah

Řeka Mapocho v Santiagu se proměnila v obří umělecké dílo

Novinky, Lucie Poštolková

Řeka Mapocho se během večera doslova mění před očima. Od rozbouřených vln až po líný proud s lehkým deštěm, i tak dovedou reflektory nasvítit tok v chilském Santiagu. Mapocho se rozsvítila jako součást expozice nového výtvarného muzea Artedeluz. Nasvícené obrazce od vizuální umělkyně Cataliny Rojasové se rozpínají v délce jednoho kilometru.

Článek

Skrz světla a barvy pozorují lidé proudící řeku, jak se přelévá a plyne. Tisíce nadšenců se chodí procházet kolem Mapocho v hlavním městě Chile. Organizátoři doufají, že světelná instalace osloví tisíce obyvatel Santiaga.

Foto: Profimedia.cz

Dvacet šest projektorů vytváří na 104 uměleckých děl mezi mosty Pinono a Patronato. Řeka bude nasvícena každý den, dokonce i za špatného počasí. Na jaře a v létě budou projekce vždy od 21.30 až do 1.30 hodin, na podzim a v zimě se reflektory rozsvítí v 19.30 a zhasnou ve 23.30 hodin.

"Je to jediná řeka na světě, která nasvícením tvoří umělecké dílo. Stroje, které zde vidíte, jsou speciálně upravené reflektory, které umožňují vytvářet obrazy. Lidem se tak otevírá nasvětlená řeka, která se stává součástí umění, například vytváří obraz deštivého dne," vysvětluje autorka Rojasová.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Kam Češi jezdí nejvíce lyžovat

Češi podniknou ročně přibližně 1,5 mil. zimních dovolených, z toho je necelý milión zimních dovolených v tuzemsku a zbytek v zahraničí. Letos se očekává mírný,...

Výběr článků

Načítám