Hlavní obsah

Unikátní projekt vytvořil v Mexiku umělý útes z lidských soch

Novinky, Lucie Poštolková

Podívejte se na unikátní mexický útes, kde se střetává podmořský život s lidmi. Unikátní projekt britského umělce Jasona de Cairese Taylora, který umisťuje na dno oceánu sochy lidí v životní velikosti, chce vytvořit živý umělý útes, jenž by aspoň částečně vyrovnal nápor potápěčů v mexickém Cancúnu. Informoval o tom Daily Mail.

Článek

Na videu si můžete prohlédnout, jak se na lidských sochách zabydlují různí mořští živočichové. Podvodní instalace pochází z dílny britského umělce Jasona De Caires Taylora. Sochy v životní velikosti jsou vyrobeny z materiálů, které podporují růst korálů.

Zmírní příliv potápěčů?

Autor doufá, že na sochách vznikne nový korálový útes a přiláká tak stovky živočichů do Cancúnu a národního mořského parku. Projekt s názvem Podmořské muzeum umění (Museo Subacuatico de Arte-MUSA) chce zmírnit půlmilionový příliv potápěčů, kteří míří každý rok k nedalekým přírodním útesům.

"Chtěli jsme vytvořit něco zábavného a v opravdu velkém měřítku. Jde o symbiózu člověka a přírody žijící v oboustranné harmonii," vysvětluje Taylor.

"Cílem je přemístit některé turisty z přírodních korálů a minimalizovat jejich vliv. Tak jsme chtěli vytvořit zajímavé místo, které bylo původně neplodné - bez mořského života. Zároveň jsme chtěli lokalitu blízko nejnavštěvovanějších míst - Cancúnu, ostrova Mujeres a podobně," dodává.

Na dně bude stát 400 lidí

Původní plán zahrnoval 200 soch, ale později se rozhodlo, že jich nainstalujeme na mořské dno 400, z nichž už je zakotveno 350. Sochy byly vytvořeny ze speciálního typu cementu, který je deset krát těžší než běžně používaný druh. Navíc má neutrální pH, které je vhodný i pro růst korálů.

Sochy jsou vyztužené skelným laminátem, který má podobné vlastnosti jako skála, proto by se neměly po dně pohybovat. Jsou zakotvené do skalnatého dna, deset metrů pod povrchem, pomocí speciálního vrtáku. Celkem váží více než 120 tun, čímž by měly odolat hurikánům a bouřím, které pravidelně zasahují tuto oblast.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám