Hlavní obsah

Řecký ostrov Zakynthos nabízí plážovou idylku i bohatou večerní zábavu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí největší z jónských ostrovů je zároveň ostrovem s největším počtem slunečných dnů v Řecku. To je pouze jeden z důvodů, proč patří Zakynthos mezi nejoblíbenější prázdninové oblasti ve Středomoří.

Foto: Jan Holý, Právo

Přístav Zakynthos, kam připlouvají trajekty z nedaleké pevniny.

Článek

Ostrov, vzdálený nějakých 16 kilometrů od Peloponésu, je odtamtud snadno dosažitelný trajektem. Návštěvníkům ze vzdálenějších míst slouží místní letiště, kde přistávají chartery z celé Evropy. Vzhledem k tomu, že většina prázdninových letovisek se soustřeďuje na východní straně ostrova, je cesta z letiště kamkoliv poměrně krátká.

Z hlediska přírodního je Zakynthos dílem opravdu podařeným. Hornaté vnitrozemí je ideálním terénem pro ty, kteří chtějí kombinovat odpočinek u moře s pěšími turistickými výlety.

Foto: Jan Holý, Právo

Tisíciletý olivovník.

Pobřeží dlouhé 123 kilometrů je přerušované strmými vápencovými skalisky, která se střídají s písčitými a oblázkovými plážemi. Některé jsou dlouhé a široké, jiné tvoří jen úzký pás mezi zástavbou a mořem. Nejromantičtější (ale také nejobtížněji přístupná) jsou idylická písčitá zákoutí, skrytá mezi skalami.

Pláže a moře

Potápěči, ale i ti, kteří se noří pod hladinu jen s brýlemi a šnorchlem, si přijdou na své právě u skalnatého pobřeží, které je v některých místech provrtané jeskyněmi pod hladinou.

Zvláštním útvarem jsou tzv. modré jeskyně, nalezené na severu ostrova v roce 1897. Jsou to stinné skalní chrámy, v nichž temně modrá voda vytváří podivuhodný kontrast s bělostným vápencem.

Na Zakynthosu jsou rušné pláže městské, jako středisko Laganas na jihu, které je největším letoviskem na ostrově. Pláž je dlouhá několik kilometrů, pokrývá ji jemný písek. V Laganas, v tamních barech, klubech a diskotékách, panuje prázdninový ruch dlouho do noci.

Foto: Jan Holý, Právo

K modrým jeskyním se pořádají výlety.

Naopak šarmantní středisko Alikanas na severozápadním pobřeží, asi 14 km od hlavního města, je daleko klidnější. Zdejší pláže jsou podobně jako v Laganas pokryté jemným pískem a jsou na nich rovněž všechny atrakce a druhy zábavy, které návštěvník očekává.

Agios Sostis je ideální pro milovníky klidné dovolené. Nachází se jižně od Laganas, v dosahu pěší chůze. Je pojmenován podle nevelkého ostrůvku kousek od pevniny. Nad úzkou písčitou pláží je půvabná vesnice s tavernami, nabízejícími především tradiční řeckou kuchyni.

Limni Keriou je nejjižnější letovisko, je označované za klidné, bez vodních sportů, s oblázkovou pláží.

Umějí se poučit

K velmi populárním letoviskům na Zakynthosu patří Agios Nikolaos. Blízká pláž Banana Beach leží mezi Agios Nikolaos a Argassi. Je dlouhá, úzká a písčitá se slunečníky z palmových listů, nemá prakticky žádné zázemí a vždy je možné tam najít klidné místo.

V samotném Agios Nikolaos je pláž v hluboké zátoce s jemným pískem. Pozvolna se svažuje do moře a je bezpečná i pro děti. Samotné letovisko je malé, ale na pláž přijíždějí lidé z hlavního města, protože je tam bezplatná kyvadlová doprava. Pláž Agios Nikolaos dosahuje v hodnoceních těch nejlepších známek.

Díky své blízkosti byl Zakynthos vždy těsně spjat s tím, co se dělo na Peloponésu. Vyhýbal se ale většině tamních válek. Z jejich výsledků však dokázal těžit, ať vyhrál ten, nebo onen. Demokratický systém vlády, který si tam zavedli jako první v Řecku, jim vydržel více, než šest set let.

Foto: Jan Holý, Právo

Ostrůvek Agios Sostis spojuje s pevninou lávka.

Lidé na Zakynthosu si udrželi řadu výsad i za římské a poté benátské vlády, přežili francouzskou i britskou nadvládu a také osmanskou invazi. Přežili i řadu zemětřesení a vždy vstali z trosek a popela. Neštěstí, která je postihla, dokázali nakonec obrátit ve výhodu.

Tak tomu bylo po ničivém zemětřesení v roce 1953. Tehdy bylo zbořeno i město Zakynthos a vážně byly poškozeny další obce. Během několika let bylo všechno obnoveno, z větší části do původní podoby podle zachované dokumentace a fotografií.

Nejvíc se tu fotografuje pašerácký vrak

Nejfotografovanějším a nejromantičtějším místem na ostrově Zakynthos je pravděpodobně nevelká písčitá pláž pod vysokými útesy na severozápadním pobřeží ostrova, zvaná Navagio. Na boku tam leží vrak nevelké lodi a pláž pokrytá bělostným pískem je přístupná pouze z moře.

Jaké tajemství vrak na pláži skrývá? Můžeme si představovat zoufalé námořníky, jejichž plavidlo je zmítáno divokou noční bouří, jíž nakonec podlehne. Jaký asi byl osud oněch nešťastníků, jejichž plavidlo ukončilo svou pouť v malé zátoce?

Foto: Jan Holý, Právo

Písčitá pláž Navagio s turistickým lákadlem starého vraku.

Skutečný příběh je mnohem prozaičtější. V roce 1983 pronásledovala řecká pobřežní stráž loď Panagiotis, podezřelou z toho, že převáží neproclené víno a cigarety. Kapitán lodi se snažil financům utéci podél severozápadního členitého pobřeží ostrova. V bouři ale narazil na útes a loď se potopila. Posádka na motorových člunech zmizela k blízkému pobřeží. Za zimních bouří vlny vrak lodi postupně vystrkaly až na pláž.

K Navagio se pořádají lodní výlety z Laganas i z blízkého Porto Vromi. Když se tam v jedné chvíli sejde několik lodí a jejich pasažérů, je na pláži docela tlačenice a na romantiku moc prostoru není. Mnozí proto říkají, že nejlépe si člověk kouzlo pláže vychutná, když se na ni dívá z vysokého útesu.

Rady na cestu

Letadlem i autem

Nejjednodušší cesta na ostrov Zakynthos je letecká. Několik českých cestovek tam posílá v sezóně pravidelné chartery. Z městečka Kilini na západním Peloponésu se můžete na Zakynthos dopravit i trajektem. Plavba zpravidla trvá zhruba dvě hodiny.

Ubytování

Naprostá většina ubytovacích kapacit na Zakynthosu je tvořena nevelkými rodinnými hotely a penziony a pobyt je tam zpravidla se snídaní nebo s polopenzí (případně beze stravy). Oblíbený all inclusive program si můžete užít pouze v Laganas.

Cesty po ostrově

Ať už si k pobytu na Zakynthosu vyberete kterékoliv letovisko, určitě stojí za to si prohlédnout i další místa. K prohlídce mohou turisté využít nejen nabídky cestovních kanceláří, které organizují autokarové a lodní výlety, ale navštívit zajímavá místa mohou také individuálně. Na ostrově funguje několik půjčoven aut. Stačí mít jen řidičský průkaz a být starší 23 let. Půjčit si lze i motorový člun. Poplatek za den začíná u aut podle typu už od 30 eur. Levnější je zapůjčení čtyřkolky či skútru. Za pět eur je pak možné si na den půjčit i kolo. Po místních často velmi úzkých a v hornatých částech i klikatých silnicích se jezdí pomalu a ohleduplně. Platí, že se vyhýbá vždy ten, pro koho je to snadnější. Proto k nehodám dochází jen minimálně.

Reklama

Související témata:

Související články

Rhodos křížem krážem na skútru

Když Zeus rozděloval svět, zapomněl na boha slunečního svitu Helia, který celý den putoval po obloze. Za toto opomenutí si pak mohl vybrat jakýkoliv kousek...

Výběr článků

Načítám