Hlavní obsah

Nejkrásnějším nádražím roku 2009 se staly Zahrádky u České Lípy

Třetí ročník soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála stanice Zahrádky u České Lípy. Zastávka leží na jednokolejné trati Lovosice - Česká Lípa a je hojně využívána turisty. Soutěž pořádá od roku 2007 občanské sdružení Asociace Entente Florale s partnery, kterými jsou například České dráhy nebo Jindřichohradecké místní dráhy.

Článek

"Cílem soutěže je vyhledávat vlídná nádraží, dávat tak dobré příklady jiným a formou soutěže poděkovat těm, kteří se na jejich dobrém stavu podílejí," uvedl vedoucí projektu Pavel Bureš. Na stanici v Zahrádkách pracují čtyři zaměstnankyně, které se mimo jiné starají také o úklid a obsluhují kliku mechanických závor.

Podle náměstka generálního ředitele Českých drah Jiřího Koláře je v České republice přes 2000 stanic a nádraží, na mnohých z nich včetně pražského "hlaváku" se uskutečňuje rekonstrukce. "Ke zvelebení i těch nejmenších stanic ale často stačí poměrně málo - iniciativa ze strany našich zaměstnanců a zájem místních obyvatel a organizací," uvedl Kolář.

Foto: ČTK

Zastávka Zahrádky leží na jednokolejné trati Lovosice - Česká Lípa

Hlasování o nejkrásnější nádraží roku 2009 bylo dvoukolové. V prvním kole mohl kdokoliv navrhnout svého favorita, celkem lidé podali 28 návrhů. Ve druhém kole hlasovala veřejnost pro jednoho z deseti finalistů. Celkem hlasovalo přes 2000 lidí. Ve finále byly také například stanice Davle, Frýdek-Místek nebo Kamenice nad Lipou.

Odborná porota udělila také zvláštní Cenu spokojených cestujících. Tu si odnesly Červený Kostelec, Dlouhá Třebová, Lanžhot, Roztoky u Jilemnice a Vlašim. Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrály Ostroměř u Hořic a Trutnov.

Na Novinkách vyhrála Lednice na Moravě

V anketě Novinek ze začátku června z desítky nominovaných nádraží jednoznačně zvítězila nádražní budova v Lednici na Moravě z 19. století, pro kterou hlasovala více než třetina čtenářů.

Na druhém místě se umístilo romantické nádraží v Davli a třetí místo obsadila nově zrekonstruovaná budova nádraží v Šumperku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám