Hlavní obsah

Vodáky na Vltavě brzdí registrace

Právo, Jiří Falout

Ačkoliv řeka Vltava v současné chvíli na rozdíl od jiných českých toků s nedostatkem vody bojovat nemusí, vodáky tu na jejím horním toku brzdí v úseku od Soumarského mostu k mostu v Pěkné povinná registrace s poplatkem přes internet a minimální i maximální limit výšky hladiny na vodoteči.

Foto: Jiří Falout, Právo

Vodáci se připravují u Soumarského mostu na vyplutí.

Článek

Pravidla pro tuto část Teplé Vltavy letos v květnu zavedla Správa národního parku Šumava kvůli ochraně přírody. Nový režim, který denně pustí na vodu maximálně 100 lodí při výšce hladiny 50 až 61 cm, přinesl ale hned v úvodu potíže, kterých se obávali majitelé půjčoven lodí již dávno před sezónou.

Cizinci mají smůlu, vše je v češtině

Největší problémy mají cizinci, čeští vodáci zatím poctivě platí. „Národní park na cizince jaksi zapomněl. Neexistují totiž žádné letáky v angličtině či němčině, internetové stránky, kde se lze zaregistrovat, jsou také jen v českém jazyce. Zahraniční vodáci se tak nemohou dopředu zaregistrovat, protože o tom jednoduše nevědí, pokud ovšem neumí česky," řekl v sobotu Právu majitel půjčovny lodí Ladislav Bláha u Soumarského mostu, kde se vodáci, kteří se zaregistrovali, připravovali na vyplutí. Předtím si ale museli vyzvednout samolepku s číslem a nalepit ji na loď.

Bláha ještě poznamenal, že někteří zahraniční turisté zklamaně odjíždějí, jiní se pokoušejí domluvit na zdejším informačním středisku, kde se vydávají kontrolní samolepky, a jsou i tací, kteří jedou bez povolení. „Cizinci neplatí, protože o tom prostě nevědí. Tento stav považuji za maximálně diskriminační," uvedl Bláha.

Problém přiznal i park. Informační materiály či webové stránky jsou skutečně jen v češtině. „Víme o tom a řešíme to," odpověděl stručně na přímý dotaz Práva referent informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava Petr Šrail. Denně se přitom k Soumarskému mostu dostaví čtyři až pět hlavně německých vodáků. O prázdninách se jejich počet ještě zvýší.

Poplatky jsou vratné?

Dalším zádrhelem nových pravidel je podle Právem oslovených milovníků vodáctví režim vracení poplatku. Vodáci se musejí zaregistrovat elektronicky dopředu, potom zaplatit 100 korun za dospělého, 50 korun za dítě od 7 do 15 let, ale zrušit rezervaci mohou jen sedm dní dopředu.

Při nedostatku vody pod 50 cm, kdy platí zákaz splouvání, či naopak při nadlimitním stavu hladiny, tedy nad 61 cm, kdy se smí na vodu bez omezení, peníze dostanou zpět. Prší-li či je-li zima nebo někdo onemocní později než zmíněný týden před rezervací, vodáci nárok na vrácení zaplacených peněz nemají. Výlet se tak může například čtyřčlenné rodině prodražit o 300 korun.

„To v žádném případě není správné a podle mě je to i nedomyšlené. Dovolenou plánujete i několik měsíců dopředu a nikdy nevíte, co se stane. S placením jako takovým ale problémy nemám," řekla Právu Jarmila Novotná. Tento režim bude mít podle kritiků zavedením poplatků dopad na českou klientelu, který se projeví v poklesu zájmu o Vltavu v tomto úseku.

„Vodáci si napříště rozmyslí, kam pojedou a kde nehrozí zklamání a nesmyslná ztráta peněz,“ nastínil Právu majitel půjčovny lodí, který v sobotu k Soumarskému mostu přivezl skupinu vodáků. Navíc podle něj bude hladina Vltavy po většinu letní sezóny pod 50 centimetrů a řeka bude nesplavná. To se může stát již v pondělí, protože v neděli měla řeka rovný půl metr.

Podle mluvčí parku Jany Zvettlerové se od 1. května do pátku 12. června zaregistrovalo téměř 2400 lodí. Registrační platbu uhradilo 1537 lidí a asi 240 plateb park kvůli příliš velkému průtoku vrátil. Hladina zatím neklesla pod 50 centimetrů. „Vodáci mohli v květnu splouvat celkem 10 dnů. V červnu bylo splavných všech 12 dnů,“ upřesnil Šrail. Podle něj jsou vodáci ukáznění a park nemusel udělit pokutu.

Další úseky Vltavy nad přehradou Lipno i pod ní jsou splavné bez omezení. Pouze úsek z Lenory k Soumarskému mostu je splavný při minimální výšce hladiny 45 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám