Hlavní obsah

Řím zpřístupní veřejnosti tajemné památky v podzemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Návštěvníci Říma budou letos mít jedinečnou možnost navštívit třicet zatím poměrně neznámých archeologických lokalit, které se většinou nacházejí v podzemí. Mezi nejzajímavější patří vatikánská metropole a ubikace, v nichž kdysi žili gladiátoři. Zpřístupní se i několik dalších chrámů. Oznámil to římský radní pro kulturu Umberto Broccoli.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum v Římě

Článek

Prohlídky s průvodci začnou už v pondělí. Některá místa budou otevřena jen krátkodobě, jiná mají být přístupná po celou letní sezónu, sdělil Broccoli. S několikatýdenním zpřístupněním se počítá zejména u zajímavostí, které leží na předměstí Říma.

Některé pamětihodnosti budou zpřístupněny jen na požádání. Prohlídka bude samozřejmě něco stát, základní sazba je pět eur, tedy v přepočtu zhruba 150 korun. Radnice předpokládá, že zájem bude velký, a proto nabádá, aby si návštěvníci předem zarezervovali termín prohlídky.

Zpřístupní pohanské chrámy i akvadukt

"Skrytý Řím má každý návštěvník metropole fakticky před očima, ale málokdo si to uvědomuje. A značná část římských dějin leží právě pod našima nohama," řekl Broccoli.

Foto: Právo

Aréna Kolosea

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Do Andělského hradu vede tajná chodba z Vatikánu.

Záměrem radnice je ukázat takové archeologické poklady, jako je například Ludus Magnus, ubytovny, v nichž žili gladiátoři připravující se na krvavé zápasy v Koloseu stojícím v těsném sousedství ubikací.

Další raritou je akvadukt, jímž už před dvěma tisíciletími proudila do Říma pitná voda. Část tohoto důmyslného vodovodního systému funguje dodnes a zásobuje například i světoznámou fontánu di Trevi.

Zpřístupněny ale budou i další zatím neznámé zajímavosti jako třeba velitelství hasičského sboru, který bojoval v antickém Římě s četnými požáry, a také několik pohanských chrámů.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Fontána Di Trevi v Římě

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Forum Romanum je koncentrovaná historie Říma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám