Hlavní obsah

Z pivnice svatého Tomáše na Malé straně se stal hotel

– Praha
Právo, Novinky, Jana Hanušková

Ještě před několika lety chodili turisté i štamgasti na pivo do Svatého Tomáše, který byl vyhlášený a přitom ne příliš drahý podnik kousek od Karlova mostu v Letenské ulici. V roce 2006 ho nový majitel zavřel, teď se tady znovu bude čepovat zlatavý mok. Jen z pivnice se stal bar Brewery ve sklepení pětihvězdičkového hotelu The Augustine.

Článek

Pro hotelové hosty je pak připraveno 101 pokojů. Architekti pro pohodlí klientů spojili několik bývalých mnišských cel dohromady. V sedmi budovách – nejrozsáhlejší je bývalý augustiánský klášter sv. Tomáše ze 13. století, podle kterého se celý komplex také jmenuje – museli ale při rekonstrukci pečlivě dodržovat přísné požadavky památkářů. Mezi další objekty patří pivovar u svatého Tomáše, bývalé sídlo Ministerstva vnitra a dřívější hotel.

V Tomášově baru, který je umístěn tam, kde byl dřív klášter, jsou na klenutém stropě zrestaurované barokní fresky, v Brewery zase sedí hosté na židlích inspirovaných kubismem. Skleněná podlaha na některých místech odkrývá základy ze 17. století. Moderní české umění je zastoupeno plastikou ženského torza z ořechového dřeva od Vladimíra Matouška.

Ve sklepení budovy původního pivovaru, naleznete i stalaktity a stalagmity ze sedmnáctého století stejně jako autentický podzemní vodní zdroj, který nyní překrývá sklo a tvoří zajímavý interiérový prvek. V místnosti je použita plovoucí podlaha z terracotty, doplněná vkusnými světelnými prvky.

Nejkrásnější pohled na Prahu nabízí apartmá v hotelové věži, kde je v jednom podlaží vstup, v dalším vítá hosta vana volně umístěná v prostoru. Na vrcholku je ložnice s výhledem do všech světových stran. Kdo se ale chce kochat pražskými střechami, musí mít dobrou fyzickou kondici – schodů ve věži je hodně a jsou strmé. Noc v apartmá přijde na 88 tisíc korun.

Podle architekta Martina Kotíka se jedná o jednu z nejnáročnějších a nejkomplexnějších rekonstrukcí, které kdy proběhly v historickém jádru Prahy, jelikož rekonstrukce zahrnovala budovy v rozsahu od gotiky až po budovy z devatenáctého století.

V úterý 12. května od dvou do osmi odpoledne mají i lidé z ulice možnost zjistit, jak proměna dopadla. Hotel pořádá v tu dobu exkurze pro veřejnost. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám