Hlavní obsah

Muzeum tajných služeb ve Washingtonu učí jak vyluštit šifrovanou zprávu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte mít nejoblíbenějšího hrdinou Jamese Bonda a ani nemusíte číst detektivky od Agáthy Christie, stačí, když vás zajímají špionáže a všechny věci s tím spojené. Ve Washingtonu mají otevřené muzeum, které nejen představuje a vysvětluje různé pomůcky tajných služeb, ale také pořádá řadu programů, které z vás mohou udělat opravdového špiona.

Článek

Návštěvníci si zde mohou prohlédnout více než 200 přístrojů, které používají tajné služby, včetně speciálních zavazadel, převleků a zbraní. Expozice popisuje tajné způsoby špionáže během 2. světové války a útoku na Pearl Harbour nebo odhalí, jak v minulosti uniklo tajemství výroby atomové bomby. Zájemci mohou také proniknout do tajemství studené války.

Návštěvník se může podrobně dozvědět o způsobu používání tajných kódů nebo si může prohlédnout legendární automobil značky Aston Martin, který požíval agent James Bond. 

Automobil Jamese Bonda

FOTO: International Spy Museum

Expozice představuje různé odposlouchávací předměty, od zařízení umístěného v botě či pařezu. Prohlédnout si můžete také kapesní fotoaparát, který používala KGB, či malý fotoaparát umístěný na poštovním holubu.

Muzeum pořádá pravidelně programy pro děti, studenty i širokou veřejnost. Vzdělávací program ukazuje možnosti zkoumání sociálních studií, vědy, matematiky, jazyků a tak dále. Posluchači se dozví více o "tajné historii." Mohou si také vyzkoušet praktické dovednosti jako pozorování, analytická řešení či dekódování šifrovaných zpráv.

Bota s vysílačkou

FOTO: International Spy Museum

"Muzeum je otevřené od června roku 2002. Provází z globální perspektivy po "neviditelné profesi" špionů, kteří utvářeli historii a podíleli se na význačných světových událostech," popisuje Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Otevřeno je denně od 9 do 19 hodin. Vstupné pro dospělého činí 18 USD (360 Kč), pro děti 15 USD ( 300 Kč). 

Anketa

Baví vás luštit tajné zprávy?
Ano
70,9 %
Ne
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Indii otevřeli muzeum záchodů

V Novém Dillí otevřeli muzeum záchodů a všeho co k nim patří. Můžete si v něm prohlédnout desítky toalet různých barev a tvarů. "Záchod je součástí lidské...

V Las Vegas vyroste muzeum mafie

Las Vegas v americkém státě Nevada sice provází reputace města plného kasin, nyní se ale radnice rozhodla, že návštěvníkům nabídne kromě bohatého nočního...

Výběr článků

Načítám