Hlavní obsah

Průvodce po nejlepších hudebních festivalech na celém světě

Novinky, CNN, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste-li nadšený fanoušek obřích hudebních produkcí pod širým nebem, ale letní festivalová scéna v Česku je vám už těsná, máme pro vás řešení. Namísto k moři vyrazte letos na dovolenou za hudbou. Inspirovat se přitom můžete naším průvodcem největších a nejvěhlasnějších festivalů na celém světě. Dozvíte se, čím je který festival jedinečný, jaké hvězdy kde vystoupí i to, zda si máte vzít pláštěnku.

Článek

Bonnaroo, Tennessee, USA

11.- 14. června, 4700 Kč

Název "bonnaroo" je slangový výraz z New Orleans pro "the best on the streets" - to nejlepší z ulice. Za posledních osm let se festival rozšiřuje, dokonce se stal v roce 2008 vítězem soutěže o nejlepší festival časopisu Rolling Stone.

Bonnaroo propaguje mainstream a nezávislý rock, hip-hop a elektronické kapely. Festival je známý díky komediantskému stanu a stanu "Tiché disco", kde každý dostane sluchátka se synchronizovanou muzikou. Návštěvníci mohou takto protančit celou noc, aniž by si někdo stěžoval na hluk. Přes 80 000 lidí míří na tento hudební festival. Mezi hlavní hvězdy patří Bruce Springsteen, Phish a Snoop Dogg.

Glastonbury, Semerset, Anglie

24.- 28. června, 5100 Kč

První dvoudenní festival Glasontsbury se konal okolo mlékárny farmáře Michaela Eavise roku 1970. Stal se největším anglickým festivalem s nejlepšími kapelami na světě. Také se mu může říkat nejšpinavější díky prudkým dešťům, které jsou už několik let typické. Nejpozoruhodnější byl rok 1997, kdy se Glastonbury stalo úplnou bažinou. Každý interpret od skupiny Radiohead po Jay-Z dává část svého zisku z festivalu Greenpeace a Oxfam (Hnutí proti hladu ve světě). Letos by měl vystoupit Franz Ferdinand, Blur a Bruce Springsteen.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Pár líbající se za úsvitu na jedné ze stage festivalu Glastonbury.

Rock al Parque, Bogota, Kolumbie

27.- 29. červen, vstup volný

Festival Rock al Parque byl založen roku 1995. Stal se největším rockovým festivalem Jižní Ameriky - okolo 320 000 lidí jedou do Simon Bolivar parku. Mezi hvězdy festivalu patří Black Rebel Motorcycle Club, Manu Chao a Bloc Party. Organizátoři připravují také panelové diskuze o hudební produkci, managementu a hudebním průmyslu.

Roskilde, Dánsko

2.- 5. června, 4400 Kč

Od roku 1971 na rockovém festivalu v Roskilde hostují největší hudební velikáni, od Boba Marleye po Boba Dylana. Je to ten největší letní festival Severní Evropy. Chlubí se také největší "Arénou", která má kapacitu pro 17 000 osob. Festival vydává denní noviny a vysílá živě celých 24 hodin radio. Ujal se také Běh nudistů, kde první nahá osoba, která přetrhne cílovou pásku, získává volný vstup na festival následujícího roku. Vystupuje zde například Coldplay, Oasis a Nine Inch Nails.

Exit, Novi Sad, Serbia

9.-12. července, 2100 Kč

Festival vytvořili studenti ze tří univerzit v roce 2000 jako protest proti srbskému prezidentu Slobodan u Miloševičovi. Zaměřuje se především na elektronickou hudbu. V roce 2007 Exit navštívilo přes 200 000 lidí, byl také pojmenován jako Evropský nejlepší festival roku 2007. Minulý rok tancovali návštěvníci celé dny i noci v okolí nádherné pevnosti Petrovaradinu, hradu z 18. století nedaleko Dunaje. Letošní desáté výročí oslaví velká jména jako Moby, Kraftwerk a The Prodigy.

Thisday, Abuja/Lagos, Nigeria

V roce 2006 založil šéfredaktor novin Thisday, Nduka Obaigbena, festival na 200 výročí zrušení otroctví. Je to jeden z největších hudebních a módních festivalů v Africe. Podle Obaigbena festival upozorňuje na pozitivní vývoj Afriky a nachází možná řešení pro kontinentální problémy. Téma loňského roku bylo "Rozvíjející se Afrika" a představilo se několik světových hudebníků jako Jay-Z, Rihanna a Usher.

Fuji Rock, Naeba, Japan

24.-26. července 8200Kč

Největší venkovní festival se jmenuje podle hory Fuji. Koná se mezi horami Naeba, lyžařského střediska, kde lanovky a kabinky převážejí návštěvníky mezi scénami a pódii. Díky potokům a lesům okolo je Fuji Rock nejkrásnějším festivalem na světě. Nejde jen o nádherné scenérie, přes 100 000 lidí se vydává na treking po okolí. Vystupuje zde Franz Ferdinand, The Killers a Weezer.

Woodstock, Cape Town, South Africa

Pozdní podzim 2009

Poslední dobou se jihoafrický Woodstock stává jednou z největších hudebních událostí v zemi. Hostí variace velmi známých zpěváků hiphopových i přicházejícího mainstreamu.Také se zde představují různé extrémní sportovní akrobatické akce, paintball a nechybí stánky blešího trhu. Pro široký rozsah hudby a venkovních aktivit pořádaných v rámci Woodstocku se zde nebudete nudit.

Bestival, Ostrov Weight, Anglie

11.-13. září, 4100 Kč

Módní hudební víkendový Bestival na ostrově Weight, je jedním nejlepších způsobů jak zakončit festivalovou sezónu. Bestival každý rok tématicky pořádá soutěž pohádkových postav. Minulý rok bylo téma „30 000 podmořských příšer“ a pro ten letošní představuje Vesmír. Ujistěte se tedy, jestli jste přiměřeně oblečeni. Mezi hvězdy letošního festivalu patří Stereophonics, Pendulum a Pixies.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám