Hlavní obsah

Indické cestovní kanceláře pořádají exkurze do chatrčí z filmového Milionáře

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ

Po oskarovém úspěchu indického filmu Milionář z chatrče o chlapci ze slumu v Bombaji se zvedl zájem turistů z celého světa o prohlídky konkrétních míst, kde se film natáčel. Pro enormní zájem začaly indické cestovní kanceláře organizovat exkurze do chudinských čtvrtí v Bombaji.

Článek

Cena jedné prohlídky závisí na délce jejího trvání a pohybuje se od deseti dolarů (212 korun) za osobu. Z bezpečnostních důvodů se do jedné skupiny může přihlásit maximálně šest turistů.   

V katastrofálních podmínkách v chudinských čtvrtích žije podle odhadů deset miliónů z celkového počtu 18 miliónů obyvatel Bombaje. Prohlídka pro turisty obsahuje návštěvu největšího bombajského slumu Dharavi, který je zároveň i největší chudinskou čtvrtí v celé Asii.

Cestovní kancelář Reality Tours and Travel nabízí turistům i prohlídku čtvrti "červených luceren", čtvrti prostitutek, již diváci měli také možnost zhlédnout ve filmu. Nejnavštěvovanější místa v Indii jsou hlavní město Nové Dillí, Agra (Tádž Mahal), Jaipur, Bombaj, Váránasí, Kalkata a Dárdžiling.

 Indii ročně navštíví přibližně pět tisíc Čechů a loni tam směřovaly i tři přímé charterové lety s českými turisty.
Tomio Okamura, mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur

Celkově loni navštívilo Indii 5,6 miliónu zahraničních turistů, což znamená dvanáctiprocentní meziroční nárůst. Dynamikou nárůstu počtu zahraničních turistů se Indie zařadila do světové špičky.

Indická republika

  • žije zde více než miliarda obyvatel
  • je jadernou mocností, ekonomika vykazuje po Číně největší růst na světě
  • měna indické rupie (1 USD je asi 40 rupií)
  • hlavním městem je Nové Dillí
  • hraničí s Bangladéšem, Barmou, Čínou, Bhútánem, Nepálem a Pákistánem
  • indickým horským masivem je Himálaj, jehož nejvyšším bodem je Kančendženga (8586 m. n. m.)
  • Indií protéhají velké řeky Indus, Ganga, Brahmaputra
  • náboženství: hinduismus, islám a křesťanství

Co se týče počtu zahraničních turistů, Indii patří 42. místo na světě. Nejlevnější přímý letecký spoj z České republiky stojí třináct tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám