Hlavní obsah

Deset nejlepších sjezdovek v italských Alpách

Právo, Jan Herget

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko, "azuro" bez mráčku a vynikající kuchyně - to jsou hlavní lákadla, kvůli kterým se každoročně téměř dvě stě tisíc Čechů vydává na lyže do Itálie. Tím nejdůležitějším ale pořád zůstává zážitek z lyžování.

Foto: Jan Herget, Právo

Alpe Cermis ve Val di Fiemme patří i mezi našimi lyžaři k nejoblíbenějším.

Článek

Pověstný je „italský bílý manšestr“, tedy každé ráno perfektně upravené sjezdovky. Rodiny s malými dětmi pak ocení fakt, že v italských Alpách převažují nejmodernější, především sedačkové lanovky, a naopak se minimálně objevují klasické vleky. Třetím kamínkem do mozaiky je umělé zasněžování. V tomto ohledu náleží italským Dolomitům jednoznačně světový primát.

Nejznámější a také nejrozsáhlejší lyžařskou oblastí v celé Evropě je Dolomiti Superski. S jedním skipasem můžete lyžovat na více než 1100 kilometrech sjezdovek ve 12 lyžařských střediscích. Mezi ta nejoblíbenější patří Val di Fiemme a pak zejména čtyři skiareály napojené na Sella Rondu (Val di Fassa, Arabba, Alta Badia a Val Gardena).

O tom, že Dolomity jsou doopravdy lyžařským rájem, svědčí další oblast s jedním společným skipasem v tomto pohoří. Skirama Dolomiti Adamello Brenta je pro české lyžaře známá rovněž pod jménem Val di Sole. Najdeme zde celosvětově známé pojmy jako Madonna di Campiglio a Tonale/ Ponte di Legno, ale i menší rodinné skiareály Paganella či Monte Bondone.

:.Na hranici Itálie a Švýcarska, pro nás trochu z ruky, je lyžařská oblast Madesimo.foto: Právo/Jan Herget

Itálie ale nejsou jen Dolomity. Luxusní Livigno s bezcelní zónou a střediska Bormio a Santa Caterina, která hostila předposlední mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, patří již dlouho k nejnavštěvovanějším mezi českými lyžaři. Všechny tři skiareály leží v Alta Valtellině, nejsevernějším cípu regionu Lombardie na samé hranici se Švýcarskem.

Malým lyžařským převratem bylo pak objevení menších středisek jako Aprica a Foppolo, která nabízejí dostatečný počet kilometrů sjezdovek a kvalitní služby za až neuvěřitelné ceny kolem tří tisíc korun za týden včetně skipasu.

Žebříček znalců

Abychom vám pomohli vybrat, do kterého z více než 80 italských skiareálů vyrazit, přinášíme přehled deseti nejlepších sjezdovek v italských Alpách. Na základě kritérií jako sklon a profil svahu, délka sjezdovky, kvalita sněhu a úprava sjezdovky vybrali bývalí závodníci v čele s Gustavem Thoenim (historicky nejúspěšnější italský závodník, který v počtu vítězství zdaleka předčil i známějšího Alberta Tombu) 20 nejlepších svahů. Z těch pak návštěvníci lyžařského serveru www.rivistasci.it vybrali TOP 10.

Většina z nejlepší desítky patří k nejoblíbenějším sjezdovkám i mezi českými lyžaři. Výjimkou je vítězná pista Leonardo David v areálu Monterosa Ski, kam Češi téměř nejezdí. Velkým překvapením je páté místo téměř neznámého Abetone. To je mimochodem jediné středisko v první desítce, které neleží v Alpách, ale v jižněji položených Apeninách.

1. místo - Monterosa Ski: Leonardo David/Weissmatten

Přestože v anketě skončila černá sjezdovka Leonardo David ve skiareálu Monterosa Ski na prvním místě, pro většinu Čechů favoritem nikdy nebude. Důvodem je za prvé velká vzdálenost z Čech (přes 1000 km) a za druhé až extrémně obtížné sjezdovky a freeridové terény. Leonardo David, téměř 5 km dlouhý sjezd v lesích Gressoney Saint Jean, je výzvou pro ty nejlepší lyžaře. V případě, že se na závodnickou černou necítíte, můžete svah objet nejdříve po modré a pak po červené (dohromady 11,6 km).

2. místo - Val Gardena: Saslong

Snad nejznámější a nejoblíbenější sjezdovka v Dolomitech. Tradiční místo konání předvánočního závodu světového poháru ve sjezdu mužů. V různých anketách opakovaně nejlepší lyžařské středisko na světě. Na trase oblíbené Sella Rondy. Co více se dá dodat? Snad jen, abyste ji vyzkoušeli na vlastní kůži (skluznici). Vyjeďte kabinkou ze St. Christiny a přestupte ihned na sedačku Ciampinoi.

:.Lyžařskou dálnici připomíná sjezdovka pod impozantním vrcholem Porto Vescovio.foto: Právo/Jan Herget

Sjezdovka začíná hned nalevo od horní stanice ve výšce 2254 m a po 3,5 km končí v St. Christině ve 1410 m. Po cestě na vás čekají nádherné výhledy, ale také několik ostrých padáků, kde závodníci létají i několik desítek metrů. Jen pro informaci, časy vítězů se pohybují kolem minuty a čtyřiceti sekund. A jako bonus se můžete zúčastnit soutěže o luxusní Porsche. Stačí sbírat kupóny při výstupu z kabinky a mít trošku štěstí při losování.

3. místo - Alta Badia: Gran Risa

Opět Dolomity a opět Sella Ronda. Černá sjezdovka La Gran Risa v Alta Badii protíná borovicový les, a tak je téměř celý den ukryta ve stínu. Díky místy až 54% sklonu a téměř vždy tvrdému až ledovému povrchu patří mezi nejrychlejší svahy v oblasti Dolomiti Superski. Od roku 1985 zde každoročně probíhá světový pohár v obřím slalomu mužů. V roce 2005 byly na sjezdovce uměle vytvořeny dva obří „hrby“ se sklonem přes 40 % umožňující i konání slalomových závodů.

4. místo - Passo Tonale: Paradiso

Nejlepší a zdaleka nejpopulárnější sjezdovka ve středisku Tonale – Ponte di Legno. Dostanete se na ni během několika minut kabinkou z Passo Tonale, hlavního centra oblasti. Téměř vždy perfektně zasněžená pista (díky poloze na severním svahu a mnoha sněžným dělům) doslova padá z Passo Paradiso do Tonale a vyvolává závislost na lyžování. A pokud by vám to přišlo málo, tak vyjeďte sedačkou a vlekem až na vrchol ledovce Presena a zkuste celý sjezd o délce 5,7 km a převýšení téměř 1200 metrů.

5. místo - Abetone: Zeno Colo 3

Největší překvapení ankety a jediné středisko mimo Alpy. Zeno Colo je bývalý italský mistr světa a olympijský vítěz ve sjezdu, který se narodil v toskánském městečku Abetone. Právě po něm pojmenovali 2,5 km dlouhou sjezdovku s mnoha variantami a převýšením přes 500 metrů. Možná až překvapivě nabízí toto toskánské středisko téměř 50 km sjezdovek, které začínají v nadmořské výšce kolem 1900 m.

6. místo - Cortina d’Ampezzo: Olimpia delle Tofane

Jediná sjezdovka v TOP 10, na které se jel závod o olympijské zlato v roce 1956. Už to samo o sobě je dostačující důvod. Když připočteme čarokrásné kouzlo Dolomit a exkluzivní atmosféru Cortiny, není důvod váhat. Pokud vyrazíte hned o víkendu, tak možná ještě stihnete závodní úpravu svahu po některém z posledních závodů. Ale pozor, některé lanovky pamatují snad ještě dobu předolympijskou.

7. místo - Val Di Fiemme: Olimpia Cermis

Alpe Cermis se v poslední době stal především symbolem brutálního závěru běžkařské Tour de Ski. Přesto všechny tři na sebe navazujcí sjezdovky Olympia 1, 2 a 3 o celkové délce přes 7 km slouží výhradně příznivcům sjezdového lyžování. Ti ocení především 100% umělé zasněžování a vždy pečlivě vybroušený manšestr na sjezdovce. Zvláštní kouzlo má pak sjezdovka na konci března. Zatímco nahoře pevně třímá otěže královna zima, v dolních partiích se sjezdovka vine po zelené louce a do uší vám zpívají ptáčci.

8. - místo - Arabba: Fodoma

Pavučina černých a červených sjezdovek z impozantního vrcholu Porta Vescovo patří k nejlepším sjezdům na celé Sella Rondě. Nenechte se otrávit přelidněným prvním úsekem sjezdovky. Krásný výhled na Marmoladu z horní stanice lanovky a prudké svahy do Arabby za to určitě stojí. Navíc většina lyžařů odbočuje po úvodním padáku z Porta Vescovo po oranžové trase do Canazeo a Fidomu a další sjezdovky nad Arabbou nechává bez povšimnutí.

9. místo - Marmolada: Bellunese

Jediná sjezdovka v desítce, která začíná na ledovci. Přes 12 km dlouhý sjezd začíná ve výšce 3269 m na samotném vrcholu Marmolady a končí v Malga Ciapela o více téměř 2000 výškových metrů níže. Nádherná panoramata a úžasný zážitek občas kazí kameny ve střední části sjezdu nad Passo Fedaia. Pokud máte rádi tzv. skisafari, tak se vydejte na skitour Grande Guerra. Ta vás po stopách první světové války zavede i do okolních skiareálů Civetta a Cortina d’Ampezzo.

10. místo - Kronplatz: Sylvester

Jihotyrolský Kronplatz je synonymem lyžařského pokroku. Je to snad jediné středisko v Evropě, ve kterém je více kabinek než sedaček a vleků dohromady. Navíc sjezdovky obepínají Kronplatz ze všech světových stran, a tak v průběhu dne můžete přejíždět ze svahu na svah, podle toho, jak svítí sluníčko. Nejlepší sníh bývá tradičně na severně orientované černé pistě Sylvester. Téměř 5 km dlouhý sjezd až do městečka Riscone patří mezi nejnáročnější. Ale nemusíte se bát, v kabince si zase odpočinete.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám