Hlavní obsah

Co byste měli vědět, než vyrazíte na dovolenou se svými domácími miláčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je obdobím prázdnin a dovolených, které často trávíme společně s našimi domácími miláčky. V dnešní době již není výjimečností cesta do zahraničí se psem, kočkou nebo jiným zvířecím členem rodiny. Připravili jsme pro Vás souhrn toho, co byste o cestování se svými miláčky měli vědět.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Do zahraničí by měla cestovat jen zvířata v dobrém zdravotním stavu.

Článek

Na konci minulého roku pro nás přestaly virtuálně platit hranice okolo naší země. To nám umožňuje cestovat po celé Evropské unii bez cestovního pasu, toto ale neplatí pro naše miláčky.

Pes či kočka opouštějící hranice naší země musí:
- mít pas, který je jednotný a platný ve všech zemích EU. V pase je uvedena identifikace zvířete (tetování, číslo čipu), majitele a záznamy o vyšetření, vakcinaci a použití antiparazitik. Pas vydávají schválení veterinární lékaři. Pas vždy noste u sebe, kontrolovat vás může policista v kterékoliv zemi.
- být nezaměnitelně identifikován tetováním nebo čipem. Tetování se týká zvířat uvedených v plemenných knihách. Čitelně tetované zvíře může cestovat po EU (kromě Velké Británie, Irska, Malty a Švédska) až do poloviny roku 2011. Netetovaná zvířata musí být opatřena čipem. Čipování zajistí schválený soukromý veterinární lékař.
- být očkováni proti vzteklině. Zvířata musí být očkována od 3. měsíce stáří a očkování nesmí být starší 1 roku. Vakcinaci zajistí soukromý veterinární lékař.

Některé země EU (Velká Británie, Irsko, Švédsko a Malta) požadují kromě vakcinace vztekliny ještě serologické vyšetření účinnosti vakcinace. To se provádí vyšetřením krve ve schválené laboratoři. Odběr i vyšetření opět zajistí soukromý veterinární lékař.

Další požadavky

Británie, Irsko, Malta, a Kypr navíc požadují, aby byli pes, kočka nebo fretka 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokokóze a proti klíšťatům. Švédsko požaduje ošetření proti echinokokóze maximálně 10 dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem. Vše aplikuje na požádání soukromý veterinární lékař.

Většina zemí mimo EU vyžaduje kromě pasu, identifikace zvířete a vakcinace proti vzteklině navíc potvrzení od soukromého veterinárního lékaře o tom, že zvíře je zdrávo, ne starší tří dnů, a potvrzení z místně příslušné krajské, popřípadě městské veterinární správy, že v místě je tzv. příznivá nákazová situace (tzv. kulaté razítko).

Na pobyt v zahraničí se důkladně připravte

Do zahraničí by měla cestovat jen zvířata v dobrém zdravotním stavu, proto je vhodné před cestou do zahraničí navštívit vašeho veterinárního lékaře a požádat ho o zdravotní vyšetření před cestou.

Kromě ověření zdravotního stavu vás veterinární lékař informuje o aktuálních pravidlech pro cestování do konkrétní destinace, nabídne vám vhodné ošetření před cestou a v případě dlouhodobější léčby psa nebo kočky vám předepíše dostatečné množství léků.

Kromě předem daných pravidel pro cestování se zvířaty je vhodné znát zdravotní rizika konkrétní země. V některých zemích se vyskytují u nás neznámé nemoci, které vám v případě nakažení vašeho miláčka způsobí mnoho nepříjemností v zahraničí i doma.

Pozor na exotické nemoci, jenž se u nás nevyskytují

Většina „exotických“ nemocí jsou parazitárního a bakteriálního původu. Velká část těchto nemocí je přenášena klíšťaty (původce boreliózy, babeziózy, ehrlichiózy a ricketsiózy), komáry (původce srdeční červivosti) nebo muchničkami (přenáší leischmaniózu). Tato onemocnění se vyskytují převážně v zemích okolo Středozemního moře (Chorvatsko, Černá Hora, Itálie, Řecko, Francie, Španělsko, Severní Afrika).

Při cestě do výše zmíněných zemí je proto nezbytné pravidelné používání antiparazitálních přípravků. Repelence je nejlepší cestou, jak ochránit zvíře před kontaktem s parazitem a přenosem onemocnění, proto by ektoparazitika měla mít registrovaný repelentní účinek odpuzující parazity např. Advantix spot-on (přípravky kombinující imidacloprid + permetrin).

Další nebezpečnou nemocí je srdeční červivost. Vzhledem k tomu, že účinnost ektoparazitik proti komárům není 100%, je vhodné při cestě do zemí okolo Středozemního moře psa a kočku ošetřit přípravkem, který chrání zvíře před srdečními červy jako je např. Advocate spot-on (přípravky kombinující imidacloprid + moxidectin).

Všechny tyto preparáty působí po dobu 1 měsíce. Vhodné je jejich použití týden před cestou a opakované ošetření po návratu.

Připravte se na náročné cestování

Na cesty se zvířaty je dobré se vypravit za chladu ráno, popřípadě navečer. Vždy je dobré mít s sebou vodu, oblíbenou psí hračku a deku a v případě veder chladit hřbet či tlapky zvířete mokrým hadrem (dokonce existují i speciální oblečky na léto, které se dají koupit v pet shopech).

Pes by neměl za jízdy vyhlížet z oken, protože mimo jiná nebezpečí mu hrozí zánět spojivek. Cestu je vhodné přerušovat a nechat psa proběhnout, napít se a vyvenčit.

S kočkou se mnohahodinové cesty, pokud není zvyklá na vodítko, nedoporučují. Kočku vždy vozíme v přepravce. Nikdy nenechávejte zvířata v uzavřeném autě během slunečného dne. Teplota v autě velmi rychle stoupne na úroveň, která způsobí úžeh nebo dokonce i smrt.

Nezapomeňte na péči i po návratu z dovolené

Po návratu ze zahraničí je nezbytné psa a kočku odčervit. Zvířata v cizím prostředí jsou lákána neznámými vůněmi a při olizování, hrabání nebo ochutnávání vonících předmětů se mohou lehce dostat do styku s vajíčky parazitů.

Vhodné je použít širokospektrální přípravky působící proti oblým i plochým červům např. Drontal, který se dá koupit volně také v lékárnách. Seženete dokonce i tablety ochucené masovou příchutí, které budou pro vašeho pejska zároveň chutným pamlskem. Abyste nemuseli bojovat s vaší kočkou, zeptejte se u veterináře na odčervovací prostředek pro kočky v podobě spot-onu.

Při výskytu jakéhokoliv onemocnění, které se vyskytne po návratu domů, vždy informujte veterináře o cestě do zahraničí. A to i v případě výskytu příznaků nemoci několik týdnů po skončení vaší dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se cestovat se svým psím miláčkem

Máte doma psího miláčka a váháte vzít ho sebou na dovolenou? Do cestovních kanceláří se pravidelně chodí ptát na možnost cestování se psem každý dvacátý...

Výběr článků

Načítám