Hlavní obsah

V Brdech se otevřou nové cyklostezky

Právo, Radek Plavecký

V Brdech přibude více než 30 kilometrů nových cyklostezek. Pro veřejnost budou trasy přístupné od neděle 1. června, slavnostně je zpřístupní ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU ČSL) už den předtím, tedy v sobotu 31. května.

Článek

Vojenský újezd Brdy se tím více zpřístupní, ovšem jen o víkendech a svátcích. „Ve všední dny tento vojenský prostor dál slouží k výcviku armády a ani na cyklostezky se nesmí,“ upozornil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Nové cyklistické trasy uvnitř vojenského újezdu navazují na stávající nesouvislé úseky, jichž je celkem 18 kilometrů. Dohromady by měly, ještě spolu s veřejnými silnicemi vně prostoru, vytvořit celistvou okružní trasu. Vyjíždět se dá i na kratší okruhy.

Lákadlem bude projížďka po hrázi Padrťských rybníků

Pro turisty bude zajímavá například projížďka po hrázi Padrťských rybníků na trase mezi Bukovou a Trokavcem, která je nejdelším nově otevřeným úsekem. Pro jízdu po cyklostezkách uvnitř vojenského území není během víkendů a svátků potřeba žádné povolení.

„Lidé by neměli chodit mimo vyznačené trasy, ale měli by se držet na cestách,“ dodal Pejšek. Vojenský prostor totiž ještě není vyčištěn od munice a hrozí nebezpečí nálezu nevybuchlých střel a granátů. Během uplynulého roku jich tady armáda nebo lesní dělníci našli více než dvě stovky.

Kromě cyklostezek vedou brdskými vojenskými lesy také stezky pro pěší turisty. Dohromady je to přes 26 kilometrů. Spolu s cyklostezkami nyní vede brdskými lesy přes 81 kilometrů tras pro turisty.

Trasy v Brdech
Zpřístupněné od 1.6.2008
Mirošov–Záborčí 2,415 km
Teslíny–Trokavec 10,802 km
Buková–Teslíny 7,816 km
Vranovice–Buková 9,109 km
Dolní Láz–Obecnice 6,385 km
Dosavadní
Dolní Kvaň–Strašice 8,957 km
Dobřív–Skořice 3,839 km
Horní Láz–Nepomuk 5,306 km
Trasy pro pěší
Nová Ves–Těně–Strašice 7,384 km
Orlov–Bohutín 6,524 km
Orlov–Třemošná–Orlov 2,916 km
Podluhy–Neřežín 9,93 km

Reklama

Související témata:

Související články

Na kole přes alpské hory a doly

Že rakouské Salcbursko připravuje pro cyklisty skutečně světové podmínky, se ukázalo naposledy loni při cyklistickém mistrovství světa. Ale nejen...

I s miminkem v kočárku se dá sportovat

Některé maminky na mateřské dovolené lomí rukama nad přibranými kilogramy a nad ochablou postavou a zároveň naříkají, že na sportování, které by jim pomohlo,...

Moravským krasem na kole

Celý Moravský kras je cyklostezkami doslova prošpikován. Stačí si jen vybrat. Cyklotrasami jsou spojené všechny jeskyně a propast Macocha. Blanenským okresem...

Výběr článků

Načítám