Hlavní obsah

Jak si vypěstovat vlastní vrbu jívu

Právo, Adéla Taitlová

Vrba jíva už brzy předvede své půvaby. Pokud tuhle skromnou a mnohostranně použitelnou domácí dřevinu ještě nemáte, vypěstujte si ji z kousku haluze. Až za pár let přijdete do zahrady natrhat kočičky pro velikonoční výzdobu, oceníte to. Navíc uděláte dobrý skutek pro hmyzí návštěvníky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tříleté rostliny prošly jedním hlubokým zpětným řezem, po kterém se objevilo více výhonů. Všimněte si, že mladé keříky už bohatě kvetou!

Článek

V zahradnictví se s tradiční stromovou nebo keřovou formou vrby jívy (Salix caprea) takřka nesetkáte. Zato odrůdu Pendula (často nabízenou i pod jménem Kilmarnock) s kšticí dlouhých splývavých výhonů naroubovanou na rovný kmínek mají všude.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěstujte vrbu jívu a budete mít vystaráno o přísun chundelatých kočiček pro jarní výzdobu. Ve váze vydrží dlouho jako čerstvé i bez vody.

Pohledově je možná atraktivnější, zvlášť v předzahrádce nebo mezi kameny, jenže působí moc staticky.

Jíva, kterou známe z lesních lemů a pasek, je sympatická nespoutanou povahou a rozmanitým využitím. Množí se snadno.

Nové rostliny z dřevitých řízků

Jívu nejsnáze namnožíte dřevitými řízky, zakořeněnými ve vodě. Vysadíte-li je rovnou, riskujete, že vyschnou dřív, než pustí kořeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zdravé čerstvé výhony slibují hojnost nových rostlin. Je na vás, jestli z nich vypěstujete keře nebo stromy.

Koncem zimy nebo na jaře vyberte proutek silný asi jako prst, mladý, nepoškozený. Nejspíš se nic nestane, když si jednu šetrně odlomenou větvičku přinesete z procházky, pokud ale chcete rostlin víc, raději několik čerstvých snítek kupte. Těsně před Velikonocemi jsou všude k dostání, protože kočičky patří ke sváteční výzdobě.

Nesejde na tom, že výhony kvetou, ono by nevadilo, ani kdyby se na nich už zelenaly listy. Jehnědy otrhejte a výhony s několika pupeny nařežte na 20 až 30 cm dlouhé kousky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Řízky snadno zakořeňují ve vodě. Hrozí-li noční mrazíky, přeneste nádobu do chladné místnosti.

Řez veďte vždy asi centimetr od pupenu. Nad horním pupenem veďte rovný řez, pod spodním šikmý. Až tak důležité to zase není, jde spíš o značku, která vám připomene, kde je vrchol. Pupeny musejí vždy směřovat nahoru!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pruty by měly mít dostatek pupenů. Při řízkování je nepoškoďte, jinak zaschnou a nevyraší.

Řízky ze tří čtvrtin ponořte do kbelíku s vodou, tu podle potřeby doplňujte, a kbelík postavte do stínu.

Za pár týdnů se na řízcích objeví čistě bílé kořínky. Dopřejte jim dalších pár týdnů, aby se kořenová soustava zahustila a dorostla nejméně na délku 5 cm.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kořeny se objevují asi po dvou týdnech. Dopřejte jim víc času, aby se kořenový systém dostatečně vyvinul a zahustil.

Nakonec řízky vložte do nakypřené, dostatečně hluboké zeminy tak, aby žádný kořínek nezůstal na vzduchu. Opatrně ji utužte, nejlépe do tvaru mělčí mísy, v níž se déle drží zálivková voda. Půda nesmí vyschnout!

Strom, keř i živý plot

Ve skupině okrasných dřevin si jíva dobře rozumí se současně kvetoucím dřínem obecným (Cornus mas), meruzalkou krvavou (Ribes sanguineum), jejíž střapečky nachově růžových květů vykvétají o pár týdnů později, červenolistou rují vlasatou (Cotinus coggygria) Royal Purple a stálezelenou bobkovišní lékařskou (Prunus laurocerasus).

Dospělé keře mohou měřit přes 5 m. Ve čtyřech letech jsou vysoké asi 2 m. Tempo růstu ocení ti, kdo chtějí rychle odclonit hromadu kompostu nebo třeba bazén. Živý plot pravidelným zpětným řezem houstne, počítejte však s tím, že v zimě toho holé větve příliš neskryjí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Doušku sladké šťávy neodolala ani babočka paví oko, která přezimovala nejspíš v dřevníku nebo zahradním domku.

Také je dobré vědět, že se příliš nehodí k ohraničení pozemku sousedícího s volnou krajinou, protože mladé výhony s oblibou okusují zajíci i srnky. Na listy zase mají zálusk ovce a kozy.

Strom s košatou, bez řezu klidně i 4 m širokou korunou vytrénujete, když ponecháte jediný rovný středový prut a v požadované výšce ho zaštípnete, aby se rozvětvil a vytvořil korunu. Tu podle potřeby tvarujte a nedovolte, aby z kmínku vyrůstaly boční výhony.

Vývoj samčího květenství je fascinující

Zprvu nad stříbřitými chloupky dominují žluté prašníky, později bílé nitky. Jehnědy vykvétají od března do dubna, dřív než puknou listové pupeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vývoj samčího květenství

Jarní hody pro hmyz

Jívové květy nabízejí pyl a nektar. Když se jarní sluníčko osmělí, otevřou se, aby přilákaly včely, čmeláčí královny, dokonce i motýly, kteří dosud zimovali v zahradních domcích a dřevnících.

Stříbřité jehnědy připomínající huňatou kočičí srst, z nichž se vyvíjejí zlaté prašníky s pylem, krášlí pouze samčí jedince. Vrba jíva je rostlina dvoudomá. Samičí poznáte podle méně nápadných květenství se zelenými pestíky.

Řez není nutný

Kromě pravidelné zálivky mladých rostlin nevyžaduje tato mrazuvzdorná dřevina pozornost. Neublíží jí celodenní slunce ani polostín.

Rozhodnete-li se pro prosvětlovací nebo zmlazovací řez, při kterém lze keře seříznout až ke kotníkům, udělejte to záhy po odkvětu, dřív než vyraší listy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Hluboký zpětný řez keřů v prvních dvou třech letech podporuje jejich rozvětvení, což je zvlášť důležité pro zapěstování pěkného živého plotu. Udržovat velikost a tvarovat můžete i v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám