Hlavní obsah

Třapatkovky překvapí svou krásou i léčivými účinky

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třapatkovka (Echinacea), dříve označovaná jako třapatka nebo také rudbekie (Rudbeckia), je pěstitelům trvalek velmi dobře známá. Pěstovala se a pěstuje nejen pro krásné úbory, ale také pro léčivé účinky. Echinaceové kapky se staly pojmem a snadno si je připravíme i sami.

Foto: Jiří Antal, Právo

Mac’n’Cheese

Článek

Třapatkovky pocházejí z plání východní části Severní Ameriky. Domorodí indiáni používali odvary z kořenů těchto rostlin na hojení ran, kousnutí, uštknutí a žvýkali je při bolestech. V druhé polovině 19. století vzala na milost třapatkovku i klasická medicína. Dnes je populárním lékem proti nachlazení a pro zvýšení imunity.

V našich zahradách mezi kopretinami, floxy a zápleváky třapatkovky zcela zdomácněly. Jejich obliba roste s přibývajícími kultivary. K původní růžové barvě se přidávají různé tmavší a světlejší odstíny. Rostliny netrpí chorobami a bohatě kvetou.

Foto: Jiří Antal, Právo

Hot Summer

Nejčastěji pěstované odrůdy

K odrůdám jako jsou The King, Earliest of All, Abendsonne postupně přibývají další: Darkstemmed Form, Rubinstern, Augustkönigin, Kims Knee High, Magnus, Rubinstern, Rubin Glow aj. Jde o rostliny růžové až karmínové lišící se výškou od 50 do 120 cm. Z ostatních barev je běžná bílá Alba, méně často se objevují rovněž bílé White Lustre a White Swan, Green Edge s částečně zelenými úbory.

Poměrně odlišná je plnokvětá odrůda Indianer, kde ze středového terče vyrůstá jakoby další úbor. V roce 2009 byla třapatkovka vyhlášena trvalkou roku. V té době se i u nás začínaly objevovat atraktivní kultivary v dalších barevných odstínech, především rostliny žluté, oranžové, šarlatové. Odrůda Tomato Soup je první šarlatovou odrůdou. Se stárnutím květu se barva mírně mění, a tak v jednom trsu máme najednou více odstínů.

Jasně žlutou třapatkovkou s velkými úbory je Mac’n’Cheese. Další směr šlechtění vede přes přeměnu prašníků v typy plnokvěté. V posledním období se na trhu objevily odrůdy s plnými pomponkovitými středy, jako třeba do okrovooranžova zbarvená Marmalade, zářivě červená Hot Papaya a další odrůdy v bílém nebo růžovém provedení.

Foto: Jiří Antal, Právo

Hot Papaya

Všechny tyto odrůdy kvetou od půlky července do září. Jejich výška se pohybuje mezi 50 a 100 cm. Rostliny jsou různě kompaktní. Používáme je do trvalkových výsadeb, kde vyniknou v kombinaci s dalšími druhy, např. s floxy, kopretinami a trávami (Pennisetum, Molinia, Helictotrichon). Lze je rovněž používat k řezu a do květinových vazeb. Stonky jsou pevné, květy ve váze vydrží asi týden.

Pěstební podmínky

Třapatkovkám se nejlépe daří na slunných místech, v živinami dobře zásobených, propustných půdách. Celkem dobře snášejí mírný přísušek. Přehnojení dusíkem a vlhké půdy těmto rostlinám škodí. Patří mezi dlouhověké trvalky. Výhodou je rovněž to, že se nekontrolovaně nerozrůstají a nezaplevelují okolí.

Starší odrůdy bylo možné snadno množit dělením trsů. U novějších odrůd je množení možné kořenovými řízky a zakořeňováním řízků z rašících výhonů.

Foto: Jiří Antal, Právo

Vintage Wine1

Léčivé účinky

Využívají se úbory, listy a hlavně kořen, který obsahuje nejvíce aktivních látek. Zvyšuje odolnost proti infekcím, hlavně chřipce, účinkuje i proti virům. Podporuje imunitní systém. Imunitu nejen zvyšuje, ale rovněž likviduje některé bakterie, viry a plísně. Působí proti bolestem.

Zakoupit se dají nejrůznější medikamenty vyrobené z této rostliny. Výbornou tinkturu si však sami připravíme např. louhováním listů, kořene nebo květů ve 40% lihu. Denně protřepáváme, za týden můžeme začít užívat. Užíváme přibližně 20 kapek 1–2x denně v období chřipek. V případě nástupu nemoci dávku zvýšíme. Dětem děláme čaj ze suchých částí rostliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám