Hlavní obsah

Velké starosti s malými stavbami?

Novinky, Magdaléna Krajmerová, časopis Pěkné Bydlení

Altány, pergoly, chatky, kůlny a přístřešky na nářadí – jsou to jen malé stavby, ale pokud chybějí, mohou způsobit velké starosti. Anebo když je špatně vyberete, nadělají velkou ostudu. Jak tedy postupovat, když potřebujete na zahradě ještě stavět?

Článek

Vaše cesta by měla začít na stavebním úřadě. Zde si zjistěte, zda vámi zamýšlená stavba zapadá mezi ty „malé“, podle zákona jsou to nepodsklepené objekty s plochou do 25 metrů čtverečních a výškou maximálně pět metrů. Zřejmě k nim nebudete potřebovat stavební povolení, ale bude stačit ohlášení a k němu vydání územního rozhodnutí nebo územního souhlasu. Protože podmínky se mohou u jednotlivých úřadů trochu lišit, je dobré se informovat, pod který spadáte.

Koupit, nebo nechat postavit?

Pokud uvažujete o malé chatce či altánu, máte tři možnosti, jak je získat. Troufnete-li si, můžete altán, chatku či pergolu postavit sami. Většina ale raději volí dvě další varianty – tedy že si je koupí nebo nechá postavit na zakázku. Malé zahradní stavby jsou k mání v různých marketech pro kutily a prodejnách dřeva. Zpravidla zde mají vystavených několik nejprodávanějších kusů, další je potom možné si vybrat z katalogu. Jejich cena se pohybuje přibližně od 5000 do 50 000 Kč, záleží na typu stavby a její velikosti. Všechny zpravidla odpovídají svými rozměry malým zahradním stavbám, jak je definuje stavební zákon.

Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, nemusíte se obávat, jak chatku domů dopravíte. Jsou na objednávku a firma je zhruba za týden až dva doveze – za předem dohodnutý poplatek – na místo, které si určíte. Stavby se dodávají rozložené na díly, a to včetně střešní krytiny a montážních prvků. Zákazník si tak musí připravit pouze zpevněnou plochu, u altánů to může být dlažba, pro chatky a kůlny je lepší základová deska. Jednotlivé dřevěné prvky už jsou povrchově ošetřené a sestavujete je podle návodu. Dozvíte se v něm i další rady, jak o stavbu pečovat, tedy hlavně po jaké době ji natřít a čím.

Samozřejmě že tyto stavby mají jednu nevýhodu – musíte se spokojit s těmi, které firmy nabízejí. Sladit barvu střešní krytiny či jiné detaily tak, aby ladily s domem, tady nepřipadá v úvahu. Tato přání splní stavby zhotovené na míru.

Když si nemůžete vybrat

Zahradní stavby na zakázku vás vyjdou o něco dráž – jejich cena se zpravidla pohybuje mezi 25 až 50 tisíci korunami – ale na druhé straně si lze vybrat takové, které nejlépe zapadnou do vaší zahrady a také budou ladit s domem či dalšími zahradními prvky.

Tyto prvky se zaměřují přímo v zahradě, firma pak udělá zákazníkovi návrh a předloží cenovou kalkulaci. Pouze na vás pak záleží, zda si hotový altán sestavíte sami nebo i to necháte na firmě. Stejně tak se lze rozhodnout, zda ho chcete s konečnou povrchovou úpravou nebo jestli ho budete natírat sami. Stále více lidí totiž chce zahradu bez práce, a tak si nechávají malé zahradní stavby zhotovit kompletně na klíč. Zarazit vás možná může termín dodání, v sezoně dosahuje šesti až osmi týdnů. Rodinnou oslavu tedy za dva týdny v novém altánu rozhodně nestihnete.

Kdo je šikovný a smontuje si stavbu sám, může ušetřit. Cena montáže činí zhruba 15 až 20 procent z celkové sumy. Zhruba desetiprocentní bývají slevy mimo sezonu, kdy se také zkracuje dodací lhůta zhruba na polovinu.

Přát si lze cokoli, ale…

Na výrobu zahradních staveb se používají smrkové profily, které nejlépe vyhovují jak kvalitou, tak cenou. Více možností výběru mají budoucí majitelé u střech, a to jak u altánů, tak třeba u pergol. U těch prvních se zpravidla volí takzvané lehké střešní krytiny, často je to asfaltový šindel nebo lepenka, mnohem dráž potom přijde ten dřevěný. Pokud chcete jinou – například aby ladila s domem či garáží – zřejmě si budete muset objednat vlastního pokrývače nebo lépe hledat dodavatele. Střechu zcela podle vašeho přání vám nabídne málokdo.

U pergol, zvlášť pokud zastřešují terasu navazující na dům, pak mnozí majitelé sahají po polykarbonátu. Je to hlavně kvůli světlu, neboť plná pergola by zastiňovala místnosti přiléhající k terase. Určitou alternativu pak představují plné střechy doplněné o světlíky, které propouštějí světlo.

10x o malých zahradních stavbách

K jejich stavbě potřebujete ohlášení na stavebním úřadu a územní souhlas či rozhodnutí.

Před dovezením altánu či pergoly zpravidla musíte vytvořit zpevněnou plochu, nejlepší je základová deska.

Umístění stavby v zahradě by mělo odpovídat využití – altán na grilování umístěte co nejblíže domu – neustále totiž budete pro něco chodit, přístřešek na auto zase patří hned za vrata.

Při výběru místa dejte zvlášť u otevřených pergol pozor na průvan a vítr, ten v Česku nejčastěji přichází od západu, proto se z této strany hodí plná stěna.

Na jejich výrobu se používá smrkové dřevo, které je nutné povrchově ošetřit.

Pergolám sluší popínavé rostliny, praktičtější jsou ty víceleté, jako například břečťan, popínavé růže, vinná réva, zimolez – jejich výběr byste měli konzultovat se zahradníkem a přizpůsobit podmínkám, ve kterých porostou.

Cena už hotových staveb se pohybuje od pěti do 50 tisíc korun, u těch zhotovených na zakázku je to zhruba 25 až 60 tisíc.

Mimo sezonu nabízejí firmy slevy kolem deseti procent.

Dodací lhůta u hotových výrobků je zhruba týden, u těch vyráběných na zakázku měsíc až dva.

Reklama

Související články

Plánujete zimní zahradu?

Jisté je jedno : Je-li kvalitně postavená, zvýší komfort vašeho bydlení. Ani ve dnech, kdy není možné posedět venku, si nemusíte odpírat konejšivou náruč...

Co praví o bazénech stavební zákon?

Plánujete na zahradě postavit zapuštěný bazén, ale nevíte zda na stavbu bazénu potřebujete nějaká povolení či souhlasy? Co o stavbě bazénu říká stavební zákon?

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Výběr článků

Načítám