Hlavní obsah

Rostliny dokážou podle vědců mezi sebou komunikovat

– Londýn

Patříte k těm lidem, kteří si se svými kytičkami povídají a láskyplně o ně pečují? Nemusíte se cítit jako blázni, protože pro vědce není žádnou novinkou, že rostliny reagují na přítomnost pěstitele i jeho hlas. Dokonce tvrdí, že se rostliny dokážou dorozumívat mezi sebou. Nové objevy ale navíc odhalují, že tato komunikace je poměrně složitá a zahrnuje celou řadu informací.

Foto: archiv Brázda a redakce, Právo

Rostliny si podle vědců pomocí chemických signálů spolu povídají.

Článek

Pomocí chemických signálů se totiž dokážou zelené organismy varovat před útokem predátorů, špatným počasím či upozornit na přítomnost opylovačů.

Rostliny dokážou varovat ostatní také před tím, když se v blízkosti vyskytnou býložravci. Jakmile je jedna rostlina pozřena, začne produkovat chemické látky, které se rychle šíří vzduchem a varují ostatní. Ty mohou začít tvořit v sobě sloučeniny způsobující horší chuť nebo dokonce klopit listy a stát se tak hůře dostupnou obětí.

„Rostliny nejenže odpovídají na spolehlivé podněty ve svém životním prostředí, ale také samy dokážou produkovat podněty, kterými komunikují s ostatními rostlinami a také ostatními organismy,“ tvrdí doktor Richard Karban z University of California, jenž na výzkumu rostlinné komunikace spolupracoval s expertem Kaorim Šiodžirim z Kjótské univerzity.

Studii o sofistikované komunikaci v rostlinné říši otiskl prestižní vědecký časopis Ecology Letters.

Anketa

Povídáte si se svými květinami?
Ano, rostliny poznají láskyplnou péči
78,6 %
Ne, je to hloupost
13,2 %
Ne, protože žádné nemám
8,2 %
Celkem hlasovalo 4767 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám