Hlavní obsah

Očkování růží

Novinky, M. Durišová, časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růže lze množit poměrně jednoduše. Chce to jen šikovné prsty a trochu trpělivosti.

Článek

Nejpoužívanějším způsobem rozmnožování růží je očkování. Jeho velkou výhodou je, že z ušlechtilé růže potřebujeme jen jediné očko a podnož.

Kde vzít podnože?

Jako podnož se nejčastěji používá růže šípková (Rosa canina), která se v naší přírodě běžně vyskytuje. Je velmi trnitá a má voňavý jednoduchý květ. Další možností je podnož růže mnohokvěté (Rosa multiflora), kterou si sice můžeme vypěstovat ze semen, ale je jednodušší ji koupit ve specializované školce.

Získané podnože zasadíme na jaře či na podzim do volné půdy. Do léta dostatečně zakoření a jsou připravené na očkování.

Samotné očkování

Růže se očkují do kořenového krčku v létě, kdy proudí míza, což bývá začátkem srpna. Kůru lze v tomto termínu lehce odchlípnout od dřeva a očko pod kůru snadno vložíme. Podnože si připravíme tak, že okolí kořenového krčku zbavíme obrostu do výšky asi pěti až sedmi centimetrů. Těsně před očkováním tuto plochu ještě otřeme hadříkem, aby na ní nezůstala žádná zemina.

Vyzrálá očka odebereme těsně před očkováním.

Z ušlechtilé růže, kterou jsme si vybrali a chceme ji namnožit, odebereme vyzrálé očko (ne z horní části větvičky blízko květu). Na očištěném kořenovém krčku podnože uděláme co nejníže nad zemí řez ve tvaru T, dlouhý asi tři centimetry. Za odchlíplou kůru vsuneme očko, které potom přiřízneme podle velikosti T řezu. Místo očkování zavážeme lýkem, páskou z PVC nebo gumovým proužkem.

Stromkové růže očkujeme stejně. Trvá to ale o něco déle, protože si musíme vypěstovat z podnože jeden rovný pěkný výhonek. Ušlechtilou odrůdu naočkujeme do té výšky, v jaké chceme korunku mít. Tajemství úspěchu očkování je v používání ostrého, dezinfikovaného nářadí.

Ujalo se?

Napřesrok zjistíme, jak jsme byli úspěšní a zda se očko ujalo. Pokud ano, očko vyraší a dá základ nové rostlině. Na jaře odstřihneme horní část podnože a v létě zastřihneme nový výhonek na polovinu, abychom podpořili rozvětvení keříku.

Postup očkování, viz. tabulka níže.

Jak postupujeme při očkování
Měkkým hadříkem důkladně očistíme od zeminy místo očkování na podnoži.
Co nejníže nad půdním povrchem uděláme řez ve tvaru T, dlouhý 3 – 3,5 cm.
Z vybrané ušlechtilé růže odebereme roub, ne ale z blízkosti květu.
Na roubu vybereme vyzrálé očko a odřízneme ho i s kouskem dřeva.
Očko opatrně vsuneme do T řezu na podnoži a upravíme ho podle velikosti řezu.
Nakonec místo očkování převážeme lýkem, proužkem z PVC či gumy.

Reklama

Související články

Rododendrony - kde v zahradě nejlépe rostou

Rozkvetlou jarní zahradu si neumíme představit bez rododendronů. Krása těchto dřevin okouzlí každého z nás. Propadneme nádheře jejich květů a chceme...

Dopřejte zelenině vláhu

Parné léto už je tady a častou pravidelnou zálivku bude potřebovat všechno zelené na zahrádce. Jak zalévat co nejefektivněji?

Jak a čím dostat vodu, kam chceme?

Komerční článek - Voda je tak trochu prevít. Když je jí málo, třeba na záhonech či trávníku, je zle. A když je jí naopak dost, například ve sklepě, je to také...

Výběr článků

Načítám