Hlavní obsah

Dům na vlastním ostrově nemá chybu. I proto stojí přes 32 miliónů korun

Novinky, nes

Ačkoli moderní třípokojový dům s dopředu vystupující střechou břidlicové barvy nevypadá špatně, na první pohled by člověk marně přemýšlel, co přimělo jeho majitele k domněnce, že jej od nich někdo koupí v přepočtu za 32,3 miliónu korun. Kouzlo netkví totiž ve stavbě samotné, ale v tom, kde stojí - na vlastním ostrově s nádherným výhledem na západní pobřeží Skotska.

Foto: Profimedia.cz

Při návrhu stavby se architekt inspiroval americkými plážovými domy.

Článek

Součástí nabídky je kromě domu i celý, 1,6 hektaru velký ostrov, jenž není s pevninou nijak propojen. Na druhé straně je od okolních ostrovů docela blizoučko. Navíc kolem něj vede pravidelná trasa trajektu.

Foto: Profimedia.cz

Dům má nádherný výhled na okolní krajinu západního pobřeží Skotska.

Na ostrově nesoucí název ve skotské gaelštině Rudh-A-Chruidh je rovněž soukromá přistávací plocha pro helikoptéru a nechybí samozřejmě dlouhé molo pro možnost připlutí po moři.

Foto: Profimedia.cz

Autor projektu svůj dům popisuje jako stavení s námořními rysy.

Vlastní dům není vůbec starý, v roce 2014 jej na přání majitele navrhl Norman Hickson. Jeho úkolem bylo vytvořit takový objekt, jenž by přirozeně zapadl do okolního prostředí, a tak si za vzor vzal tradiční americké plážové domy. Jeho interiér ovšem poněkud „omladil“.

Foto: Profimedia.cz

Při pohledu z kuchyňského okna má člověk dojem, jako by dům vyrůstal přímo z vody.

Obývací pokoj v přízemí byl proto volně propojen s kuchyní a jídelnou. Obýváku dominují krbová kamna na dřevo zasazená v kameny obkládaném krbovém výklenku. Krbová římsa je pak z velkého kusu masivu.

Foto: Profimedia.cz

Z obýváku se velkými francouzskými dveřmi vystupuje na terasu před domem.

Velkými francouzskými dveřmi se z obývacího pokoje vychází ven na terasu, odkud je nádherný výhled na moře.

V domě je rozvedeno podlahové topení, nechybí parní lázeň, sauna a bonbónkem je hlavní ložnice s klenutým stropem a vlastním balkónem. I ten nabízí výhled na všudypřítomné moře.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou obývacího pokoje jsou krbová kamna na dřevo.

Sám architekt dům popisuje jako „tradiční, leč dynamický, s námořními rysy“. Svůj přístup popisuje takto: „Vztah mezi stavbou a mořem byl nejdůležitějším aspektem. Chtěl jsem, aby obyvatelé stáli například v kuchyni, podívali se z okna a měli pocit, že voda začíná u paty jejich domu“.

Foto: Profimedia.cz

Nejkouzelnější atmosféru v domě nabízí hlavní ložnice.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám