Prvním pravidlem je dodržení kvality nejen kamen, ale i komína a paliva. Nemá smysl investovat spoustu peněz do skvělých kamen, když nejsou připojena k dobře fungujícímu komínu a netopíme v nich vhodným druhem otopu.

Druhým pravidlem je dodržení odpovídajícího tepelného výkonu při pořizování topidla. Pokud si pořídíme kamna s nedostačujícím výkonem, budeme mít po celou dobu tendenci je přetápět, čím se po čase zničí. Řešením je nakupovat ve specializovaných prodejnách, kde nám vhodný typ a výkon topidla může doporučit vyškolený personál.

„Přetěžovat kamna mohou lidé také z prosté neznalosti. Naloží kamna až po okraj, nechají všechny přívody vzduchu otevřené a teplota v topné komoře stoupne tak, že se kamna přetopí. Při tom může například prasknout rošt, deflektor, šamotové cihly nebo se dokonce může zkroutit korpus kamen, což je už neopravitelné,“ vysvětluje podstatu třetího pravidla správného topení Jakub Pavel, technický specialista broumovského výrobce kamen HS Flamingo.

Chybou je ovšem i opačný extrém, když kvůli co největší úspoře paliva uzavřeme kamnům při topení všechny přívody vzduchu. „Takové škrcení způsobuje zvýšenou tvorbu sazí a dehtu v kamnech, kouřovodech i v komíně. Nedostatek vzduchu může také způsobovat nesprávnou funkci oplachu skla a dalších technologií, které potřebují dostatečné množství vzduchu,“ upozorňuje Jakub Pavel na čtvrté pravidlo.

Páté pravidlo porušují Češi přímo houfně. Nepoužívají totiž v kamnech kvalitní palivo. Špatný otop se přitom podepisuje nejenom na stavu kamen a komína, ale především se jeho hořením do okolí domu uvolňují spousty škodlivin - chlory, těžké kovy, dioxiny, čpavky, kyanovodík, polycyklické uhlovodíky, těžké kovy.

„Lidé by měli mít na paměti, že domácí spotřebiče nejsou spalovny, a tudíž se v nich nemůže spalovat vše, co dokáže hořet. Například domovní odpad, lepené a lakované dřevo a dřevotřískové produkty, papírové kartony, plasty, textil a tak podobně. Při jejich spalování se uvolňují chemické a karcinogenní látky, které poškozují spotřebič a spalinovou cestu, ale také znečišťují a zamořují životní prostředí,“ poznamenává k tomu Jiří Rákosník, cechmistr Regionálního cechu Společenstva kominíků Středočeského kraje.