Hlavní obsah

Švédští designéři vytvořili lampičku s levitující žárovkou

Novinky, nes

Levitující žárovka volně se otáčející kolem své osy. Ne, to není kouzelnický trik, tak vypadá nový druh lampičky, kterou vymysleli a navrhli švédští designéři a nazvali ji Flyte.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Levitující žárovkaVideo: Reuters

 
Článek

Finance na výrobu získali autoři pomocí serveru Kickstarter, kde se jim během krátké doby podařilo na počátku roku sehnat mnohonásobně více peněz, než kolik si zadali jako cíl. Díky tomu mohli svůj hezký nápad realizovat a nabídnout svítidlo široké veřejnosti.

Ačkoli levitující předměty stále dnes působí spíše jako z pohádky, ve skutečnosti nejde o nic jiného než o nápadité využití fyzikálních zákonitostí. S lehkou nadsázkou lze říci, že Švédové zkombinovali nápady Tomáše Alvy Edisona a Nikoly Tesly.

Foto: Pedro Meyer & Sara Herrlander / Flyte

Svítidlo s levitující žárovkou se hodí prakticky do jakéhokoli typu interiéru.

Žárovka na první pohled vypadá, že svítí sama od sebe, není to ovšem pravda. Baňka, v níž září místo tradičních wolframových vláken LED diody, je napájena energií, jako kterékoli jiné elektrické svítidlo.

V tomto případě se tak děje díky indukci. Velmi zjednodušeně řečeno, elektrickým proudem je napájena cívka ukrytá v základně. V patici žárovky je druhá cívka, na níž se indukuje proud, který rozsvěcí LED diody.

Foto: Pedro Meyer & Sara Herrlander / Flyte

Žárovka se nad dřevěnou základnou vznáší díky odpuzujícím se magnetům.

Za levitaci je pak zodpovědná dvojice magnetů obrácených stejnými póly k sobě. Jeden je v základně, druhý opět v patici.

Švédští designéři si na dokonalém zpracování svého nápadu dali opravdu záležet, a tak lampičku s levitující žárovkou nabízejí v několika provedeních. Základna je vyrobena ze tří různých druhů dřeva, a to z dubu, jasanu nebo ořešáku. Patice žárovek pak může být v barvě chromové, zlaté, nebo měděné.

Foto: Pedro Meyer & Sara Herrlander / Flyte

designéři nabízejí své vznášející se žárovky v různých kombinacích dřevěných základen a patic.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor na chyby v odvětrávání rodinných domů

Zateplování rodinných domů je rozšířeným trendem, který v posledních letech podporoval i stát, například prostřednictvím programu Zelená úsporám. Zateplování...

Výběr článků

Načítám