Hlavní obsah

Designblok představuje osvětlení ve tvaru paneláku i záchod pro režiséra

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud hledáte inspiraci pro své bydlení, zkuste navštívit secesní budovu Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Tento architektonický skvost z konce 19. století totiž aktuálně hostí největší přehlídku designu u nás - Designblok. K vidění je třeba osvětlení v podobě paneláku, lustr s kolečky od skateboardu a řada dalších designových lahůdek.

Foto: Novinky

Fandy pestrých barev, tvarů a organického designu zřejmě zaujmou předložky Grund.

Článek

Designblok, který probíhá od 22. do 27. října, se letos poprvé koná právě v budově Průmyslového paláce na Výstavišti Praha, která vznikla primárně pro účely velkých výstav. Přehlídka každoročně udává trendy v interiérovém designu.

Foto: Novinky

Pokud chcete být v interiéru nápadití, inspirujte se třeba osvětlením od Studia Laššák nebo záchodem od Perfect Design.

Na první pohled je patrné, že v kurzu jsou kovové konstrukce nábytku, industriální design, použití betonových prvků a retro žárovek.

BEZ KOMENTÁŘE: V Praze probíhá přehlídka designu DesignblokVideo: Novinky

„Na letošní Designblok jsme připravili celkem 253 instalací. Účastníci prošli přísnějším výběrem, abychom je mohli umístit všechny do Výstaviště Holešovice,“ uvedla Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

Foto: Novinky

V sekci amatérský design zaujaly lampy od Reného Pazourka, který je vytvořil ze zbytků dřeva vytěžených lesů a recyklovaných kabelů, působivé osvětlení v rámci hlavní přehlídky představila i značka Bomma.

V nedalekém Lapidáriu v areálu Výstaviště je možné vidět i objekty na pomezí umění a designu.

„Designblok letos představuje nejen špičkový český a zahraniční design, ale slovo dostává i volné umění. Chceme bořit hranice a vytvářet svobodnější kreativní prostor,“ doplnil Jiří Macek, kreativní ředitel Designbloku.

Foto: Novinky

Osvětlení z projektu Light Infusions od Jiřího Černického a studia Olgoj Chorchoj vzniklo pod DSC Gallery. Může sloužit jako lustr nebo světelná instalace na podlaze.

Přehlídka designu se ale tradičně neodehrává jen na Výstavišti. Po městě je přichystáno několik desítek dalších instalací a výstav na více než 70 místech.

Letošním tématem přehlídky je Svoboda. „Je důležitou součástí našich požadavků na kvalitní život. Dlouho odpíraná, vždy zneužívaná, ale vždy chtěná. Má současný design vůbec k tématu svobody co říci?“ uvedla k tématu letošního ročníku ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Návštěvníci si tak mohou například v rámci projektu ´Prostor, který (Ne)uzdravuje´ vyzkoušet, jaké to je žít v léčebně psychicky nemocných.

Foto: Novinky

Kolekce Miss Vietnam od Heleny Dařbujánové potěší milovníky a obdivovatele asijské kultury.

Představuje se i řada zahraničních tvůrců. Na hlavní výstavě Svoboda je k vidění třeba práce rakouského studia Mischer´Traxler, holandského designéra Sandera Wassinka, polského dua chmara.rosinke nebo německého studia Blond and Bieber.

Nechybí Designéři roku

Větší prezentační prostor má na přehlídce designérské studio roku Dechem. Jeho expozice působí celistvým dojmem. K vidění jsou stoličky, vázy i závěsné lampy „Bandasky”.

Foto: Novinky

Na Designbloku nechybí prezentace designérů roku - Michaely Tomiškové a Jakuba Janďourka ze studia Dechem.

Za pozornost stojí i výstava produktových designérů mezinárodní soutěže Designblok Diploma Selection, která představuje výběr z absolventských prací z celé Evropy.

Zaujme i výstavní expozice rakouského designu, která nabízí ke zhlédnutí řadu designových kousků, kterými se tato země může pochlubit.

Otevírací doba pro všechny budovy Designbloku je od 10 do 21 hodin. V úterý 27. 10. do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám