Hlavní obsah

Po třiceti letech užívání panelákového bytu nastal čas na razantní změnu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Sylvie bydlí v klasickém panelovém domě na okraji Prahy, který již prošel zateplením obvodového pláště s výměnou oken. Ale v samotném bytě, kromě výměny podlah v pokojích, zatím žádná výrazná renovace neproběhla. Nazrál čas pro změnu.

Foto: archiv Nabastav (8x)

Nové jsou rozvody pro připojení kuchyňské linky včetně přípojek vzduchotechniky, plynu a vody.

Článek

Byt sloužil přes třicet let, byl sice funkční, ale původní vybavení odpovídalo svému stáří. Proto se majitelka rozhodla pro zásadní rekonstrukci, aby byt získal nový vzhled a více odpovídal současným potřebám.

Dispozice části bytu

Zadání bylo jasné: do koupelny se musí vejít sprchový kout, umyvadlo a pračka, na WC pak umývátko.

To vše se neobešlo bez kompletního vybourání původního umakartového bytového jádra včetně demontáže a likvidace staré kuchyňské linky.

Výběr dodavatele

Majitelka chtěla takového dodavatele stavby, který by zajistil celou zakázku na klíč včetně stavebního dozoru. Chtěla totiž během rekonstrukce odjet do zahraničí k rodině své dcery. Přes internet se obrátila na tři stavební firmy.

Vinylová podlaha i nové dveře s obložkami změnily vzhled bytu k nepoznání.

„Rozhodla jsem se pro renomovanou stavební společnost Nabastav, specializující se zejména na rekonstrukce interiéru bytů. Jejich nabídka nebyla nejlevnější, ale zaujala mě přehlednost a preciznost, s jakou byla zpracována kalkulace stavebních prací a dodávek,“ pochvaluje si majitelka.

Nabyla jistoty, že v rozpočtu nic nechybí a že náklady nebudou dodatečně navyšovány vícepracemi, i když i na ty došlo, ale jen položkami, které byly nad rámec původního zadání.

Smluvní podmínky

Celá realizace byla dohodnuta za jasných podmínek ve smlouvě před zahájením prací. Vzhledem k odjezdu majitelky do zahraničí byla o to důležitější.

„Tušila jsem, že koordinace nejasností třeba jen po telefonu by mohla být komplikovaná. Proto jsem dala v dispozičním uspořádání zcela na doporučení technika dodavatelské firmy, který návrh připravil, a já jsem ho bez výhrad akceptovala.“

Bytu přidává na vzhledu i snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED panely.

Před odjezdem byla smluvně odsouhlasena přesná specifikace vybraného vybavení i montážní a kladečský plán obkladů a dlažeb. Stejně tak i rozsah a pozice koncových prvků elektrorozvodů.

Rozvody a podhledy

V kuchyni se připravily rozvody pro montáž kuchyňské linky, včetně napojení vzduchotechniky, nové přípojky plynu pro plynovou varnou desku, napojení dřezu a myčky nádobí.

V celém prostoru chodby, kuchyně, koupelny a WC se zhotovil snížený sádrokartonový podhled se zápustnými LED panely. Podhledy se využily pro vedení elektroinstalací, čímž se eliminovalo sekání v betonových stěnách.

Původní bytovou rozvodnici u vstupu do bytu nahradila nová skříň s patřičným počtem jističů a proudovým chráničem. Na nové elektrorozvody byla po dokončení vystavena revizní zpráva.

Koupelna má švih

Umakart nahradily nové příčky z plynosilikátových tvárnic podle částečně upravené dispozice. Rohový sprchový kout má sprchovou vaničku z litého mramoru čtvrtkruhového tvaru a skleněnou posuvnou zástěnu.

„Dále je zde osazeno umyvadlo a připojení pro pračku,“ shrnuje Martin Klíma z dodavatelské firmy.

Velká část rekonstrukce se odehrála v koupelně, která získala svěží vzhled.

Sprchový kout v nové koupelně, kde se osvědčily zeleno-bílé obklady a dlažba.

Vzhledem k umístění umyvadla bylo nutné zhotovit instalační přizdívku, v níž jsou rozvody vody a kanalizace od umyvadla, protože potrubí nešlo zasekat do nosné panelové stěny.

Tím vznikla efektní odkládací polička po celé délce koupelny, kterou majitelka ráda přijala, protože odkládacích míst v koupelně není nikdy dost.

Klozet je nyní širší

Prostor WC se nepatrně rozšířil směrem do chodby, aby se dovnitř pohodlně vešlo ještě umývátko. Přístup do instalační šachty, umístěné za zadní stěnou WC, zajišťují podobkladová dvířka, která jsou v zavřeném stavu téměř neviditelná, neboť obložený povrch splývá s okolním obkladem.

Viditelnou změnou prošel také klozet, kam se vešlo umývátko.

Obklady i dlažba září

Obklady v koupelně a na WC vybrala majitelka v trendovém větším formátu v bílozelené kombinaci se zelenou podlahou ze stejné série. Podlaha v chodbě a v kuchyni je z lepených vinylových dílců. Před pokládkou bylo nutné aplikovat nivelační stěrky.

Praktické je umyvadlo na skříňku, která slouží jako nezbytný úložný prostor.

Dveře do koupelny jsou, s ohledem na úsporu místa, posuvné do stavebního pouzdra, ostatní dveře jsou tradičně otevíravé s obložkovými zárubněmi.

„Částečně upravená dispozice a nové vybavení dodaly bytu moderní tvář, což zcela vyhovuje mým představám i potřebám,“ uzavírá majitelka.

Rekapitulace

Celkem práce a materiál 283 503 Kč

Režijní položky a doprava 22 680 Kč

Jednorázová akční sleva —10 000 Kč

DPH 15% 44 427 Kč

Celkem vč. 15% DPH 340 610 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám