Hlavní obsah

Dům v Podkrkonoší připomíná venkovské stavení s májkou

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům využívající hned dva zdroje elektrické energie stojí nedaleko Trutnova. Už na první pohled upoutá pozornost. I kdyby to nebylo kvůli fasádám a střeše z falcovaného plechu, jistě to bude kvůli větrné turbíně, jež se na pozemku tyčí jako májka uprostřed vesnice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dům je čistokrevnou dřevostavbou, má však plechové opláštění.

Článek

Autorem projektu domu je architekt Petr Křivánek, na nějž se majitel obrátil s prosbou o návrh přízemního bydlení pro čtyřčlennou rodinu, se samostatnou garáží, skladem a krytou terasou.

Dalším přáním bylo, aby dům pokud možno odpovídal místnímu stylu staveb, tedy aby měl sedlovou střechu a obecně svým tvarem připomínal východočeskou chalupu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dům v Podkrkonoší připomíná venkovské stavení s májkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotovoltaické panely jsou ukryté na straně střechy, která není vidět z cesty.

Dlužno podotknout, že dům, který na pozemku stojí, je postaven podle zcela jiného projektu, než byl ten, s nímž majitel před několika lety parcelu koupil. Původně měl v místě stát dvojdomek.

O ten ale majitel nestál, a tak si musel vyběhat na úřadech schválení projektu nového. Má prostý obdélníkový půdorys, z kterého vybíhá pouze rameno svažující se vstupní chodby. Protože byl pozemek hodně vlhký, je dům vyzdvižen nad jeho terén.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vstupní chodba

Oplechovaná dřevostavba

Objekt je navzdory plechovému opláštění ryzí dřevostavbou a je koncipován jako nízkoenergetický. Jeho majitel vycházel z poznání, že „když nesvítí, tak fouká“.

Na střechu domu proto umístil 44 fotovoltaických panelů a na zahradě vztyčil větrnou turbínu s vertikální osou otáčení. Bohužel, jak sám přiznává, ve druhém případě se trochu přepočítal, protože v jejich údolí vítr příliš nefouká. Proto musí spoléhat především na panely.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pro společenský prostor tvořený kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem je typická barevná kombinace hnědé, nerezové oceli, bílé a limetkově zelené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sedací souprava s konferenčním stolkem jsou v tlumivé šedé barvě.

Na úspoře za energie se podílí rovněž tepelné čerpadlo země/voda s plošným kolektorem v nezámrzné hloubce. V domě je rozvedeno podlahové topení, jediným nevytápěným místem je vstupní chodba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V rohu obývacího pokoje je koutek s bicími, na něž hraje jeden ze synů našeho hostitele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyň se skříňkami v bílém lesku je uspořádaná do písmene U.

Skvělé nápady v interiéru

Velkou radost má majitel domu především z práce architekta. Ten navrhl nejen stavbu samotnou, ale i zařízení interiéru.

„Pan architekt má skvělé nápady! Vymyslel například skříň s počítačem nebo úložiště na mobily. Když sedím na gauči, mám telefon hned po ruce, a nemusím se k němu někam zvedat, což po příchodu z práce ocení asi každý,“ usmívá se spokojeně hostitel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní tepnou soukromé části domu je chodba, z níž se vchází do pokojů dětí a do ložnice rodičů.

Skříně v obývacím pokoji, v nichž je elegantně ukryt počítač, jsou dílem truhláře, jehož práce si majitel domu obzvláště cení. Jsou z lamina, přičemž čelní dvířka pokrývají dýhy vyrobené z jediného kusu dřeva. Vzor na sebe zcela přirozeně navazuje, což při pohledu z odstupu vypadá neobyčejně hezky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z pokojů je možné vyjít rovnou na terasu za domem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

I koupelna je zařízená v bílém lesku, ovšem i tady se objevují prvky v limetkově zelené.

Architekt po domluvě s klientem navrhl v celém domě posuvné dveře, které zabírají méně místa. Požadavek na spoustu úložného prostoru vyřešil stěnou vestavěných skříní, lemující celou hlavní chodbu domu. Skříně ukrývají nejen potřeby členů rodiny, ale i technické zázemí domu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do podkroví se vystupuje po skládacím žebříku v ložnici.

Moderně a prakticky zařízený hlavní společenský prostor sdružuje kuchyň, na ni navazuje jídelna s obývacím pokojem, odkud se francouzským oknem vystupuje na terasu zakončenou bazénem.

Architekt po debatě s paní domu navrhl společenský prostor v kombinaci hnědé, šedé a limetkově zelené.

Technické údaje

Projekt: Ing arch. Petr Křivánek, Sideris s. r. o.

Název projektu: K4

Klempířské práce: GOS cz

Fotovoltaika: Helion.cz

Střecha a fasáda: dvojitá a úhlová stojatá drážka materiál Rheinzink — prepatina blaugrau

Výkon panelů: 11 kW Výkon turbíny: 3 kW

Vytápění: tepelné čerpadlo Viessmann země/voda

Zastavěná plocha: 146,2 m2 Podlahová plocha: 138,3 m2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám