Hlavní obsah

Sanitární keramika, která má spadeno na bakterie

Novinky, nes

Poslední novinky v oblasti toalet ukazují, že se výrobci v letošním roce shodně soustřeďují na podobné téma. Je jím snížení množství bakterií, které se právě na toaletách mohou vyskytovat.

Foto: Villeroy&Boch

Podstatou nové antibakteriální úpravy s trvalou účinností je integrování iontů stříbra do glazury chránící povrch sanitární keramiky.

Článek

Zcela novou technologii povrchové úpravy s trvalou antibakteriální účinností představila například společnost Villeroy, která se dlouhodobě věnuje výrobě kuchyňského porcelánu i sanitární keramiky. Podstatou úpravy je integrace iontů stříbra do glazury keramických produktů.

Metoda tedy spoléhá na používání mikročástic a ne na nyní tolik oblíbených nanočástic. Úprava má neomezenou účinnost, aktivní látky jsou součástí glazury.

Výrobce udává, že nová sanitární keramika dokáže omezit bujení bakterií na svém novém povrchu s větší než 99,9procentní jistotou.

Foto: Koupelny Ptáček

Na bezzáhybové provedení sanitární keramiky vsadily napříkald společnosti Laufen a Roca (na snímku).

Jinou metodu se stejným cílem představila společnost Laufen. Na svých WC mísách uplatňuje technologii rimless (bezzáhybovost - pozn. redakce), jejíž hlavním principem je vytvořit takovou sanitární keramiku, která má jen nezbytné minimum záhybů a tudíž, aby na jejím povrchu neměly důvod ulpívat žádné nečistoty. Na stejnou bezzáhybovou technologii vsadila rovněž značka Roca.

Foto: Toto

Japonští výrobci na své sanitární keramice používají speciální hygienickou glazuru Cefiontect, která brání usazování nečistot.

Novou technologii, která pomáhá šetřit vodu a zároveň zajišťuje samočisticí funkci toalety, vyvinula japonská společnost Toto. Její pointou je splachování pomocí tří trysek nazvané Tornado Flush.

Voda při něm pod tlakem proniká vířivým pohybem do každého záhybu mísy. Na jedno spláchnutí přitom postačí 3 litry vody. Aby v toaletě nezůstala ani nejmenší nečistota, používají také japonští výrobci u svých mís speciální hygienickou glazuru Cefiontect, která brání usazování nečistot.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Čím se řídit při rekonstrukci koupelny

Koupelny ve starém činžovním domě nebo v bytě s umakartovým jádrem obvykle nevyhovují dispozičně ani esteticky. Proto se také častěji rekonstruují a poptávka...

Výběr článků

Načítám