Hlavní obsah

Supermoderní dům pro fotografa spojuje klasické bydlení a ateliér v jeden celek

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonické studio Hyde+Hyde navrhlo dům speciálně uzpůsobený potřebám fotografa. V domě umístěném ve starém nepoužívaném lomu je tak možné jednotlivé místnosti lehce zastínit a vytvořit tak fotografickou temnou komoru.

Foto: Hyde + Hyde Architects (5x)

Dům pro fotografa je zařízen v jednoduchém a lehkém retro stylu.

Článek

Architekti vybrali pro stavbu dramatické místo v anglickém Pontypriddu. Dům je umístěn v izolovaném a nepoužívaném lomu na okraji národního parku Brecon.

Majitel si přál architekturu, která by byla elegantní a jednoduchá. To se anglickému architektonickému studiu povedlo dodržet. Studio se totiž specializuje na vysoce individualizované architektonické návrhy.

Foto: Hyde + Hyde Architects

Pod domem nechybí prostorné kryté parkovací stání.

Dům má v místnostech různé velikosti oken tak, aby fotograf mohl libovolně pracovat se světlem. Stavba je vyvýšená a majiteli tak nabízí panoramatické výhledy do okolí.

Architekti se ale museli vypořádat se skromným rozpočtem a stavebními problémy spojenými s lomem v těsné blízkosti stavby.

Foto: Hyde + Hyde Architects

K domu je z okolních strání trochu komplikovaný přístup, architekti proto navrhli k domu lávku.

Stavba vznikla z monolitického betonu, sádrokartonu a strukturálních izolačních panelů, které jsou energeticky účinné. Stavba tak dosahuje vysoké úrovně tepelné šetrnosti a vzduchotěsnosti.

Foto: Hyde + Hyde Architects

Architekti navrhli velkorysé kryté prostory na čestvém vzduchu.

Autoři návrhu se snažili pojmout stavbu tak, aby poskytovala jednoduché, ale účelné pozadí pro vznik fotografických děl majitele. Fasáda stavby i její stěny nejsou nijak dekorovány a mohou sloužit jako pozadí pro fotografie.

Foto: Hyde + Hyde Architects

Fotograf má k dispozici klidné místo s výhledem do okolí.

Dům je působivým příkladem architektury vytvořené na míru majiteli a je tak dobrým příkladem, jak by měl výsledek spolupráce mezi zadavatelem a architektonickou kanceláří vypadat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám