Hlavní obsah

Rodinný dům vyhovuje seniorskému páru i vnoučatům

Novinky, Zuzana Ottová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický dům se sedlovou střechou poskytuje veškeré pohodlí v současném standardu, má však i svou přidanou hodnotu, kterou odhalí pouze při vstupu do interiéru. Je jí přírodní scenérie podhůří Krkonoš strážící město, zarámovaná do velkého okna, jež se tak stalo přirozenou dominantou obývacího pokoje.

Foto: Robert Virt

Na jednoduchou obdélníkovou stavbu s obytným podkrovím navazuje přístavba garáže – sedlová střecha přechází v pultovou. Hlavní vstup a garáž odlišuje nátěr v odstínu terakota.

Článek

Další pohledy do kraje se nabízejí přímo od jídelního stolu nebo z přilehlé terasy. Kromě duchovního rozměru má však dům ještě další velké plus, tentokrát ryze praktické.

Typový projekt rodinného domu Doubravka v zrcadlové variantě byl upraven jako seniorské bydlení.

Pro seniory i juniory

K výstavbě rodinného domu tzv. na důchod přesvědčily manželský pár již dospělé děti. V podmínkách tak zaznělo: bezbariérový přízemní dům, tradiční materiály, jako jsou cihla, dřevo, dřevěná okna. Na základě daných regulativ byl požadavek ještě upraven na tradiční dům se sedlovou střechou.

Foto: Robert Virt

Kuchyňská linka v kombinaci bílého laku, nerez úchytek, tmavé dýhy a skleněného obložení stěny působí velmi elegantně. Podlahu pokrývá praktická dlažba.

Dcera, která výstavbu pro své rodiče zorganizovala, na internetu objevila trutnovský projektový ateliér Thermo Plus, který si ověřila formou referencí přes známé.

„Z jeho nabídky se nám nejvíce líbil přízemní rodinný dům Doubravka s využitým podkrovím. Má stavebním úřadem požadovanou sedlovou střechu o sklonu 42° a je k němu přistavěna garáž s pultovou střechou o sklonu 23°,“ vysvětlují manželé.

Foto: Robert Virt

Rohový obývací pokoj má krásný výhled na dvě strany velkými, pevně zasklenými okny bez dělicích příček. Dřevěná plovoucí podlaha vytváří příjemný teplý ráz.

Jak už samotný název ateliéru napovídá, je u staveb kladen důraz na jejich nízkou energetickou náročnost. „Také nás zaujalo, že investor může volit mezi energeticky úsporným domem (standardní nabídka) nebo nízkoenergetickým či pasivním.“

Foto: Robert Virt

Přízemí

Domy jsou navrženy v tradiční zděné technologii, ale projekty lze na přání klienta přepracovat do technologie dřevostavby.

Služba od A do Z

V tomto případě si stavebníci přáli několik změn v dispozici. Ložnice situovaná do podkroví zaujala místo pracovny v přízemí. Dále došlo ke spojení WC a místnosti pro domácí práce, která má zároveň sloužit jako koupelna v přízemí.

Vznikl tak jeden větší společný obývací prostor umožňující lepší mobilitu.

Foto: Robert Virt

Koupelnu majitelé ladili také do přírodních barev (bílý nábytek, dlažba a obklad antracitová barva a imitace světlého přírodního kamene).

V přízemí se po úpravách nyní nachází zádveří, hala se schodištěm do podkroví, obývací pokoj volně propojený s kuchyní a jídelnou, ložnice, koupelna s WC a spíž. Z jídelního koutu je přístupná terasa.

Podkroví patří zejména vnoučatům, pro něž jsou tu připraveny pokoje přizpůsobené jejich věku. Dále je zde umístěna velká koupelna s WC a komora. Výsledek úprav svědčí o tom, že i podkrovní nebo patrový dům může bez velkých stavebních zásahů nabídnout bezbariérovou variantu bydlení v případě delší nemoci nebo trvalého zhoršení mobility svých uživatelů. Stačí s ní prozíravě počítat již na samém počátku pořizování nového domova.

Foto: Robert Virt

Patro

Výstavba trvala rok. Probíhala pod autorským dozorem projektanta, což je jedna z dalších nabízených služeb ateliéru. Na klíč ji včetně betonové základové desky realizovala rovněž trutnovská stavební firma. A co je nejdůležitější, k naprosté spokojenosti majitelů.

I zahradě vládnou děti

Zahradu si manželé nechali upravit od profesionálů tak, aby byla co nejvíce bezúdržbová a stačilo ji jen „projet“ sekačkou. Dominantou je stráň svažující se od terasy, osázená nízkými stálezelenými i kvetoucími dřevinami a trvalkami.

K zadání patřilo, aby byla zahrada bezpečná pro vnoučata, která zde budou mít i prostor pro hry. Že se zadání podařilo zdárně naplnit, dnes dokazuje nejen bazén přístupný z terasy, ale i hrací prvky, u nichž dali majitelé opět přednost přírodnímu materiálu – dřevu.

Když se stavební pozemek proměnil v kultivovaný prostor, připadali si tu zpočátku jako na dovolené.

Zaujalo nás
Obývací pokoj nabízí rovněž alternativu vytápění v přechodném období. Pomocí krbu s průduchem do sousední ložnice lze vytápět hlavní obytný prostor, zůstanou-li otevřené dveře do ostatních místností, temperuje se celý dům.

Článek připravila redakce časopisu Můj dům. 

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + 1

Užitná plocha: 128,2 m2

Zastavěná plocha: 119,5 m2

Konstrukce: nepodsklepená stavba na betonových základových pasech, zdicí systém Porotherm, obv. zdivo z broušených cihel Porotherm 44 Profi + vnější tepelně izolační omítka Porotherm tl. 30 mm a Porotherm Universal 5 mm (koeficient prostupu tepla 0,26 W/m2K), fasáda Weber Pas Silikon, stropy keramicko-betonové Porotherm, schodiště betonové monolitické s dřevěným obkladem

Střecha: klasický dřevěný krov, betonová taška Bramac, podhled střechy tvořen dřevěným palubkovým obkladem, klempířské prvky titanzinek

Výplně otvorů: vstupní dveře a okna dřevěná s izolačními trojskly, střešní okna Velux, interiérové dveře dřevěné s obložkovou zárubní

Vytápění: plynový kondenzační kotel, radiátory, v kuchyni a v koupelnách podlahové vytápění, v obývacím pokoji krb s průduchem do ložnice.

Dům je nízkoenergetický, celková tepelná ztráta objektu 9 kW 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám