Hlavní obsah

Revoluce na toaletách aneb I záchody procházejí vývojem

Novinky, nes

Sice tam i ten příslovečný císař pán chodí pěšky, ale nikde není psáno, že se u toho nemůže cítit pohodlně. Jinými slovy, tak jako se pokrok dotýká veškerého zařízení koupelen, rozhodně se nezastavil přede dveřmi na toaletu. Podívejme se na tři zajímavé novinky z této oblasti.

BEZ KOMENTÁŘE: Návrh toalety Iota

 
Článek

Pokud vaše domácnost patří k těm, kde se člověk na toaletě poněkud tísní, možná byste uvítali možnost zmenšit velikost mísy v době, kdy ji bezprostředně nepotřebujete. To, že nic není nemožné, dokazuje návrh dvou britských studentů z univerzity v Huddersfieldu, Garetha Humphreyse a Elliotta Whiteleyho. Jejich model nazvaný Iota se po použití otočí tak, že sedací plocha zaujímá vertikální polohu. V této zdánlivě krkolomné pozici se toaleta spláchne, k čemuž jí postačí pouze dva a půl litru vody. (Některé zdroje uvádějí, že normální toalety potřebují zhruba šest litrů.)

Foto: Profimedia.cz

Nový typ toalety zabírá o třetinu méně místa, než tradiční modely.

Aby se odpad nedostal jinam, než kam má, zapne se těsně před spuštěním vody vzduchotěsná pojistka, jež mísu pevně uzavře. Podle výpočtů autorů projektu by jejich produkt měl při běžném provozu uspořit až 10 tisíc litrů vody na osobu a rok.

Foto: Profimedia.cz

Mechanismus fungování toalety Iota.

 Nastavitelná výška

Mnohé rodiny se z nejrůznějších důvodů vracejí ke společnému životu několika generací pohromadě. To s sebou přináší nejen výhody, ale také možné zádrhele, neboť co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Byť jde o zdánlivou banalitu, jako je například výška umístění toaletní mísy. Nižší členové rodiny a hlavně děti uvítají menší výšku a naopak dlouhánům je příjemné posezení vysoko.

Foto: Viega

Výšku toalety je možné změnit až o osm centimetrů. Mechanismus je ukrytý za panelem z bezpečnostního skla.

Řešením může být instalace modulu Eco Plus, což je zařízení umožňující plynule upravit polohu toaletní mísy podle aktuální potřeby každého uživatele. Ovládání je prosté, stačí stisknout tlačítko a mísa buď povyjede nahoru, nebo naopak dolů.  Instalace modulu je možná bez dodatečných stavebních úprav. Veškeré technické součásti jsou uschovány za deskou z bezpečnostního skla. Rozdíl mezi nejnižší a nevyšší polohou mísy je osm cm, přičemž rodina se nemusí vzdávat své oblíbené mísy. Výrobce ujišťuje, že modul lze zkombinovat se všemi běžnými typy.

I ruličku lze spláchnout

Vtipy o tom, že je to vždycky doma žena, na koho zbyde na držáčku s toaletním papírem prázdná rulička a ona ji musí vyměnit za novou, jsou všeobecně známé. Tipec podobným narážkám ovšem zatínají výrobci, kteří začali prodávat toaletní papír se zcela novou trubičkou nazývanou Aqua Tube (volně přeložitelné jako vodní trubička).

Foto: SCA

Splachovatelná rolička Aqua Tube.

Je složena výhradně z celulózy, a proto se ve vodě snadno a rychle rozpustí. Ten, kdo ji nemá čas vytřídit do papíru, ji prostě hodí do toalety a spláchne. (Není třeba splachovat ji samostatně.) Výrobci deklarují, že trubička bez potíží projde jakýmkoli, třeba i starším typem toalety a odpadního systému. Díky přírodnímu složení ji lze s klidným svědomím vyhodit i tam, kde se používá septik nebo macerační toaleta.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní postel odkrývá hvězdné nebe

Usínání uprostřed ztichlé panenské přírody jen s hvězdným nebem nad hlavou patří k nejčastějším představám o romantickém spánku. Postel, která spáčům takové...

Ideální pohovka do malého bytu

V malém bytě je třeba šetřit doslova s každým centimetrem, a tak jejich majitelé s nadšením vítají všechny designérské počiny, jež jim v tomto směru vycházejí...

Výběr článků

Načítám