Hlavní obsah

Ekologický horský dům splnil očekávání, má vše potřebné

Mladí manželé jezdí do Jizerských hor hlavně kvůli čistému vzduchu, a tak není divu, že údolí plná páchnoucího dýmu z nekvalitního vytápění jim připadají velmi smutná. Na něčem podobném se odmítli podílet, a proto se rozhodli pro stavbu ekologického horského domu.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Terasa kolem bazénu je z odolného dřeva masaranduba, které nevyžaduje zvláštní péči. Rodina se tak místo lakování může kochat úchvatným výhledem.

Článek

Do jihozápadní stráně se opírá slunce pozdního léta a polední ticho je tak hluboké, až člověk znejistí, zda neohluchnul. Pak se nakrátko ozve pila, protože práce kolem domu Michaely a Tomáše ještě neskončily.

„Nejdříve jsme si představovali romantickou roubenku, ale když jsme zvážili, že tu chceme v budoucnu žít natrvalo a že za námi jezdí hodně přátel, vyšel z toho obdélníkový zděný dům se sedlovou střechou, zvenčí jednoduchý, ale uvnitř moderní, pohodlný a hlavně bezúdržbový," zdůrazňuje priority bydlení Michaela.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Masivně působící opěrná zeď pod terasou je osázena pnoucí zelení, která ji za čas zcela pokryje, takže splyne s okolím.

Místo pro nízkoenergetickou stavbu v prudce se svažující jižní stráni bylo nejprve nutné zpřístupnit, odvodnit a vyrovnat. Složitá doprava strojů i materiálu do míst, kam nevedla silnice ani cesta, rozkopaná louka, metry a metry drenážních trubek, silná hydroizolační fólie a vrstva štěrku u každé opěrné zdi, to vše mělo k romantice pořádně daleko. Světlou stránkou rušného, prašného a zdánlivě nekonečného „budovatelského" období je fakt, že rodinný dům nemá, jak tvrdí Michaela, jedinou chybičku.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Podlaha bezbariérového přízemí je pokryta dlažbou s navazujícími spárořezy, což opticky zvětšuje prostor a zklidňuje.

„Firmy jsme vybírali postupně podle ověřených referencí. Pracovali tu i místní řemeslníci, kteří mají zkušenost s kamenem," oceňuje Michaela a připomíná, že žuly z nedalekých lomů se na stavbě použilo opravdu hodně. „Chtěli jsme přírodním materiálem propojit dům s okolím," vysvětluje.

Žulová silnička a chodníky kolem zděného domu jsou bezbariérové, stejně jako celé přízemí. „Máme tu i širší dveře, aby se jimi dalo projet na vozíku. Mysleli jsme tím jednak na své invalidní přátele, ale také na naše stáří, které jednou přijde," říká mladá, zdravá žena.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) šatna 3) hala 4) koupelna + WC 5) komora 6) pokoj 7) obývací pokoj 8) kuchyň

Michaela je praktická, a protože nehodlá trávit dny uklízením, zvolila si jako podlahovou krytinu pro celé přízemí dlažbu, barevně sjednocenou s šedí exteriérové žuly. Také při řešení dispozice, kterou si sama navrhla, využila zkušenosti z bytu, kde žili dříve a kde byla kuchyně součástí hlavního obytného prostoru.

„S manželem rádi vaříme a já myslím, že je lepší, když se kuchyň dá od obývacího pokoje oddělit, přestože má dobrou digestoř." Obě místnosti oddělují široké prosklené posuvné dveře, které lze uzavřít nebo zasunout do příčky.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Záložním zdrojem tepla k tepelnému čerpadlu je krb s teplovzdušnými rozvody do ložnic. Používá se však jen pro zpříjemnění atmosféry, protože v domě je teplo.

Uspořádání přízemí i podkroví je docela jednoduché. Malým zádveřím se vchází do obdélníkové haly se schodištěm a šesti dveřmi, kromě hlavní obytné zóny tu najdeme ještě jeden malý pokoj, komoru a koupelnu se záchodem. Podkroví tvoří koupelna a čtyři různě velké ložnice.

Rodiče Michaely si dům na horské stráni postavili už před lety a získali cenné zkušenosti, z nichž se mohli mladí investoři poučit. Proto ustoupili od velkých francouzských oken a jako nepraktická, průběžnou údržbu vyžadující, zavrhli i okna dřevěná a dali přednost hnědým plastovým UG oknům s dezénem dřeva.

Místo taškové střešní krytiny, z níž je nutné ručně odstraňovat těžké návěje sněhu, instalovali finskou plechovou střechu, po které sníh sklouzne sám. Také nákladné topení a ohřívání vody elektřinou nahradili moderním, úsporným a ekologickým tepelným čerpadlem.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) koupelna 3) WC 4) ložnice rodičů 5, 6, 7) pokoj

„Na tepelném čerpadle mě zaujal nejen levný provoz a to, že nepotřebuje obsluhu, ale především skutečnost, že nezatěžuje přírodu emisemi," říká Tomáš. Informace o alternativním způsobu vytápění měl od několika přátel a známých, kteří už tepelné čerpadlo využívali. Po roční zkušenosti dává jejich chvalozpěvům za pravdu.

„Náš dům s užitnou plochou 250 m² má dobrou tepelnou izolaci a díky tepelnému čerpadlu je tu teploučko, i když venku leží tři metry sněhu a řádí fujavice. Ovšem nejlepší je vytápěná garáž - večer přijedete závějemi, zaparkujete sněhem obalené auto, a ráno je suché a uvnitř máte příjemně, takže můžete nastoupit v tričku. Senzace," směje se. Za senzaci však oba považují především venkovní bazén, který začali vytápět už v březnu. Je hluboký 160 cm a obsahuje 50 m³ vody, kterou čerpadlo během pěti dnů vyhřálo na 28 °C.

Foto: Iveta Kopicová, www.mujdum.cz

Ve 160 cm hlubokém bazénu je 50 m3 vody.

Vodu pro bazén a dům, kterou rodina čerpá z vlastní studny, ohřívá tepelné čerpadlo teplem získaným ze tří 100 metrů hlubokých vrtů. Tepelný zdroj je spojen s rekuperací vzduchu - při řízeném větrání domu odebírá teplo z odcházejícího vzduchu a dokáže je zpětně využít k vytápění. Chlad, který vzniká jako odpadní produkt při chodu tepelného čerpadla, rodina využívá pro chlazení podkrovních ložnic.

Činorodý Tomáš září spokojeností, když říká, že inspirovali už některé své známé. „Peníze vložené do tepelného čerpadla pokládáme za velmi dobře investované. Nikdo neví, kolik se bude platit za energie v následujících letech."

Technické údaje

Zastavěná plocha: 146 m²

Užitná plocha: 250 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější zateplení minerální vlnou Rockwool, dřevěné schodiště, dřevěný krov, střešní krytina plechová Rukki

Výplně otvorů: okna a vchodové dveře plastové, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: zdroj energie tepelné čerpadlo IVT Green Line 14 Plus, teplovzdušné vytápění s rekuperací

Cena tepelného čerpadla byla cca 300 000 Kč (bez zemních vrtů). Roční náklady za elektřinu na provoz domácnosti se pohybují kolem 18 000 Kč. Při vytápění stejně velkého domu elektrickými přímotopy by činily cca 100 000 Kč

Odhadovaná cena stavby: cca 6500 Kč/m²

Oldřiška Podhorcová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám