Hlavní obsah

Architektura nominovaná na Stavbu roku okouzlí svou jednoduchostí

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavby nominované na prestižní titul Stavba roku překvapují svou jednoduchostí a elegancí. V letošním ročníku soutěže zůstalo patnáct nominovaných budov, které stojí za pozornost. Z nich pak bude vybráno jen pět, které se budou pyšnit titulem.

Foto: Stavba roku

Rekonstrukce hotelu Gomel (České Budějovice) od Atelieru Kročák - architekt

Článek

Letos budou vyhlášeny již dvacáté výsledky soutěže o titul Stavba roku. Do aktuálního ročníku se přihlásilo 53 soutěžních projektů. Do druhého kola soutěže porota vybrala 31 staveb, které osobně během měsíce července navštívila a prohlédla. Jako každoročně bylo porotou vybráno 15 nominací.

Foto: Stavba roku

Rekonstrukce a přístavba administrativní budovy TV Nova v Praze od Nimbus Architects.

O titul se utká i kompletně rekonstruovaná budova v městském bloku v Nuslích. Stavba je velmi zajímavým příkladem práce nedávno zemřelého architekta Jana Štípka. Jde o jeho nejslavnější stavbu - administrativní budovu Průmstavu (dnes Qubix) z roku 1976 ve Štětkově ulici.

Foto: Stavba roku

Rekonstrukce administrativní budovy v Praze v Nuslích (Štětkova 18) od Martina Tröthana (Ernst Hoffmann Architekt).

V nejužších nominacích je i Main Point Karlin - nejlepší kancelářská budova světa letošního roku. Stavba uspěla v developerské a architektonické soutěži MIPIM Awards v Cannes.[celá zpráva]

Foto: Stavba roku

Main Point Karlin v Praze od Petra Malinského, Richarda Doležala, Jiřího Hejdy (atelier DaM).

Za pozornost rozhodně stojí i hotel Fabrika v Humpolci, který si nominaci vysloužil za  design stavby, který je zajímavě řešen s ohledem k typu okolní zástavby. Objekt působí podle poroty velmi svěže a moderně, i přes svůj vzhled nenarušuje okolní ráz stávajících staveb.

Foto: Stavba roku

Hotel Fabrika od OK Plan Architects v Humpolci.

Obdiv porotců si získala i energeticky pasivní bytová Vila Pod Altánem se šesti byty, ke kterým patří předzahrádky nebo prostorné terasy. Stavba navazuje na tradici bytových vil první republiky.

Foto: Stavba roku

Energeticky pasivní bytová Vila Pod Altánem (Praha 10) od AB Atelieru.

Soutěž Stavba roku je součástí akce s názvem Dny stavitelství a architektury, které vyvrcholí slavnostním večerem 4. října 2012 v Senátu Parlamentu ČR, kdy bude uděleno pět titulů Stavba roku.

Hlasování o Cenu veřejnosti probíhá na internetových stránkách www.stavbaroku.cz do 4. 10. 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám