Hlavní obsah

Z neútulné koupelny vzniklo království s vanou i sprchovým koutem

Zdálo se, že pocit komfortu v prostorném bytě typického měšťanského domu ruší pouze maličká koupelna. Její přestavba však vyvolala tolik přesunů, změn a úprav, že na konci rekonstrukce stál na pražských Vinohradech úplně jiný byt.

Foto: www.modernibyt.cz

Základní charakter a barevnost bytu určuje dýha v odstínu třešně, opravdu třešňové jsou však pouze dveře. Barevně nejblíže jim byla podlaha z exotického merbau, zakázkový nábytek vyrobil ateliér Kamarumah z dubové dýhy, mořené do potřebného odstínu.

Článek

Naplánovat si zvětšení koupelny, ale pak přestavět celý byt, je skoro stejné jako koupit hezké knoflíky, a pak k nim shánět látku na kabát.

Karolína: Naše malá koupelna mi vždycky pila krev, byla to taková tmavá stísněná kobka. Když jsem se vdala a rodiče se odstěhovali, rekonstrukce koupelny byla to první, co jsme chtěli udělat. Jenže architekt zjistil, že vzhledem ke stavu původních konstrukcí by se to neobešlo bez spousty stavebních úprav. Nakonec jsme mu dali za pravdu, že když už se má bourat, tak ať se zmodernizuje všechno.

Foto: www.modernibyt.cz

Nad tmavě vymalovanou předsíní visí světlý, půdorysně menší sádrokartonový podhled. Když jsou v noci zhasnutá zapuštěná světla, v provozu zůstává nepřímé osvětlení nad podhledem, které decentně proniká do předsíně škvírami podél stěn.

Z porovnání půdorysů původního a rekonstruovaného stavu bytu vyplývá, že zásadní změny se týkaly dispozice.

David: Trošku to připomínalo hru škatule, hejbejte se. V původním bytě byla ložnice otočená do hlučné hlavní ulice, zatímco okna kuchyně vedla do tichého dvora. Teď to je naopak. Kuchyňská spižírna se logicky proměnila v šatnu.

Foto: www.modernibyt.cz

Z bývalé kuchyně je jednoduchá ložnice rodičů a spižírna se proměnila v praktickou šatnu, zakrytou posuvnými dveřmi.

Dva pokoje, vlastně tři, protože jeden přepažovala dřevěná příčka, se po vybourání dělicí stěny spojily do velikého otevřeného prostoru, kde na sebe navazuje otevřená kuchyň se samostatnou spíží a technickým zázemím, jídelní kout, odpočinková část s televizorem a domácí pracovna.

Karolína: A koupelnu teď máme jedenapůlkrát větší, vešla se do ní jak rohová vana, tak sprchový kout.

Nová koupelna je mimořádná atypickým půdorysem i barevným a materiálovým ztvárněním. Čím přispěl architekt a co vzešlo z vaší hlavy?

Karolína: Jediné, oč jsem žádala architekta, bylo, ať je koupelna co nejprostornější. Ostatní vymyslel sám.

Foto: www.modernibyt.cz

Důkaz obkladačovy trpělivosti a zručnosti: hranaté obklady musel nejprve rozřezat na proužky, a teprve pak je bylo možné položit na vyzděný oblouk.

David: Ing. arch. Petr Reksoprodjo z ateliéru Kamarumah Architects protáhl koupelnu do bývalé předsíně a prostor zvětšil i připojením zádveří jednoho z bývalých pokojů, kam umístil sprchový kout. Kvůli sjednocení členitého půdorysu místnosti zavěsil pod strop obdélníkový snížený podhled ze sádrokartonu. Je odskočený od zdi a za ním jsou schované zářivky, které fungují jako nepřímé osvětlení. Podsvícená je i kamenná deska s umyvadlem.

Karolína: Rozptýlené světlo je měkké a ideální pro relaxaci. Je i ve sprchovém koutě, kam ho architekt netradičně umístil nad strop z kaleného pískovaného skla. Ale je tu samozřejmě i funkční osvětlení - jednak halogeny v podhledu, jednak závěsné lampy nad umyvadlem. Tím, že visí před zrcadlem, se jejich efekt násobí.

Foto: www.modernibyt.cz

Do zrekonstruované koupelny se vešla nejen rohová vana, ale rovněž prostorný sprchový kout, umístěný v bývalém vstupu do dalšího pokoje.

David: Prostor opticky zvětšují i bílé velkoformátové obklady, skleněné dveře do sprchového koutu, světlá dlažba i výmalba.

Jak vám vyhovují další změny dispozice, například otevřené uspořádání v hlavním obytném prostoru?

Karolína: Jsem nadšená z nové kuchyně, kde mám při vaření všechno po ruce, což usnadňuje a zrychluje práci. Když se otočím od pracovního pultu, mám před sebou vestavné spotřebiče zapuštěné do sádrokartonové stěny, ve které jsou schované posuvné dveře do spíže a technické místnosti. Vše - od zásob přes topení či praní - je soustředěné na jediné místo.

Foto: www.modernibyt.cz

Nerezová stěna se zapuštěnými spotřebiči skrývá za nenápadnými posuvnými dveřmi vchod do spíže a technického zázemí bytu. Pohyb dveří aktivuje osvětlení tohoto prostoru.

David: Jídelní stůl máme v příjemném zákoutí vedle kuchyňské linky, čili mám přehled, jestli se na sporáku vaří to, co jsem si objednal.

Karolína: David ovšem nejradši sedí u barového pultu, protože pak vidí opravdu až do hrnce. A po obědě má zase blízko sedačku, kam chodí promýšlet věci, které hýbou světem.

Foto: www.modernibyt.cz

Tmavé barvy zastupuje ve světlém interiéru i sedačka a posuvné panelové závěsy na oknech z Ikea. Konferenční stolek je vyrobený v ateliéru Kamarumah speciálně pro rohovou sestavu.

David: Ta sedačka je příjemná, prostorná, dopadá na ni denní světlo, využíváme ji všichni, a nejen ke sledování televize. Propojení prostoru umožňuje, že jsme všichni víc spolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám