Hlavní obsah

Modulová dřevostavba ušetří provozní náklady

Právo, Sylva Svobodová

Nízkoenergetická dřevostavba s nízkými náklady na vytápění, jejíž předností je i rychlost výstavby – takový je dům v Chomutově. Jeho majitel volil modulový, tzv. Fí-Ha systém s foukanou tepelnou izolací, která prakticky nepřipouští vznik jakýchkoli tepelných mostů.

Článek

Rostoucí ceny energií nás nutí přemýšlet o kvalitních materiálech a efektním způsobu vytápění. Náklady na provoz nelze přehlížet, protože ty jsou v budoucnu rozhodující. Určitě je třeba už v přípravné fázi o nich přemýšlet a některé investice přehledně propočítat. Pak zjistíme, že nízkoenergetické či pasivní dřevostavby jsou dobrou volbou. S nižšími náklady u nich můžeme počítat a ušetřené peníze díky levnějšímu provozu tak nyní „vložit“ a zainvestovat třeba do kvalitnějších stavebních materiálů.

Dřevostavba je rychlá

Dřevo je výborný přírodní materiál, který předci využívali odjakživa a cenili si jeho vlastností: materiál úžasně dýchá, je pevný, udržuje přirozené a zdravé klima uvnitř místnosti. Když se dokonale chrání před vodou tzv. parotěsnou zábranou, má dlouhou životnost.

Přednosti nízkoenergetických staveb ze dřeva vychvalují všichni, kteří už v nich bydlí alespoň rok. Potvrzují nízké provozní náklady na vytápění a také rychlost výstavby, která rovněž šetří nemalé peníze. Obecně se uvádí, že od betonové základové desky je dům postaven zhruba za 3 měsíce.

Dřevostavbu lze připravit za sucha v hale a na konkrétním pozemku stavět bez ohledu na počasí. Nepoužívá se ani těžká technika, která stavbu jinak prodražuje. My jsme navštívili nízkoenergetickou dřevostavbu postavenou systémem, který nese obchodní název Fí-Ha systém.

Jde o modulovou stavbu s obvodovými stěnami a příčkami ze dřeva, které mají výborné tepelně izolační vlastnosti především díky foukané izolaci Climatizer Plus (je ve stěnách po obvodu domu, stropní konstrukci).

Základní modul tvoří čtyři dřevěné kostičky po 30 cm, celková délka je tedy 120 cm. Není problém ale podle potřeby použít jiný rozměr. Modulové řady jsou očíslovány a skládají se do sebe na principu lega, k sobě se pevně spojují díky kovové svorce. Výhodou je, že dům zvládne postavit šikovný kutil a neudělá chybu. Pokud vezmeme do rukou špatný modul, dům nelze složit, zkrátka systém nás nepustí dál.

Minislovníček
Nízkoenergetická stavba. Dům, který má spotřebu energie na vytápění v rozmezí 15–50 kWh/m2 za rok. Dosahuje toho kvalitním návrhem a provedením stavebních postupů, volbou kvalitní materiálů (především izolačních), které zamezují vznik tzv. tepelných mostů.Tepelný most. Místo, kudy uniká z domu teplo. Tepelné mosty mohou způsobit plesnivění materiálů nebo dokonce i narušit konstrukci domu. Důležitá je proto volba kvalitní izolace (doporučuje se foukaná, která se dostane do každého koutu).

Přízemní dům zvládneme složit do týdne, dvoupodlažní po vzoru krok za krokem do dvou. Stavba svépomocí nám uspoří finance: kostru modulové dřevostavby o podlahové ploše 132 m2 postavíme za 400 000 Kč. S realizační firmou vydáme ze své kapsy 540 000 Kč. Ušetříme zhruba 150 000 Kč (odborný dohled nad stavbou je samozřejmostí).

Foukaná izolace chrání nejlépe

Modulová dřevostavba má po obvodových stěnách a ve stropní konstrukci foukanou izolaci Climatizer Plus, která je považovaná za jedničku na trhu ve stejné produktové řadě. Je to tepelně izolační materiál vyráběný na bázi celulózových vláken, které jsou obohacené hořkými solemi a dalšími přísadami (odpuzují hlodavce a hmyz). Materiál je odolný vůči ohni (nehoří, ale doutná), houbám a plísním.

Nezpůsobuje korozi kovů. Jeho aplikace je snadná a efektní: dostane se do všech jinak nedostupných míst a brání tak vzniku tepelných mostů. Také nedochází k žádnému prořezu, který je u deskových izolací běžný. Climatizer Plus je difúzně otevřený, krásně dýchá, v případě kontaktu s vlhkostí reaguje jako savý papír. Voda neproteče až k podlaze (jak tomu bývá u minerálních izolací), ale vlhkost se rozprostře po povrchu a má možnost vyschnout.

Největší předností foukané izolace je dvojnásobně vyšší schopnost akumulovat teplo než umělé izolace. V zimě se lépe udržuje vyrovnaná teplota i při přerušovaném vytápění, v létě se zase horko pomaleji dostává do interiéru. Příjemné je i snížení hluku zvenku i zevnitř.

Samotné foukání izolace trvá u celého domu 2–3 dny a lze ho provádět za hezkého počasí přímo trubicí do stěnové konstrukce. V případě špatného počasí, když je dům už zastřešen, lze Climatizer Plus foukat z boku opláštění (napichují se speciální jehly).

Otázky pro investora Filipa Šimka

 Proč jste volil dřevostavbu ?

I když byla zděná stavba za přibližně stejných investičních podmínek, rozhodli jsme se pro dřevostavbu z důvodů nízkých provozních nákladů v budoucnosti. Také nás oslovila rychlost výstavby. Kopli jsme v březnu a v září už proběhla kolaudace. Navíc si myslím, že laik si lépe ohlídá průběh stavby ze dřeva (modulová stavebnice) než klasické zdění, které je stavebně náročnější. Tam je nutný stavební dozor, který stojí 80 000 až 100 000 Kč. Tuto částku jsme tedy teoreticky ušetřili.

Bydlíte tu již téměř rok, jak se v domě cítíte, jaká je tepelná pohoda v létě, v zimě?

Dům je dobře navržen, solární panely orientované na jih v létě ohřívají užitkovou vodu. Rekuperační systém za horka v noci nasává chladnější vzduch a ochlazuje místnost. Skvěle fungují i rolety, které nepustí paprsky do interiéru. V zimě si naopak pochvalujeme, jak se dům po příchodu z práce rychle vytopí. Po nastartování kotle pociťujeme do 10 minut teplo.

Jaké máte roční náklady na vytápění?

Náklady jsou nižší, než jsme očekávali. Při podlahové ploše domu 144 m2 zaplatíme v průměru měsíčně 2500 Kč, cca 27 000Kč za rok. Od března do září ohřejí 300litrový bojler s teplou vodou tři solární panely, na podzim přihříváme krbem a začínáme naplno topit elektřinou.

Připraveno ve spolupráci s firmou Briso-Cz (www.briso.cz) a CIUR (www.ciur.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zařídit pokoj pro miminko

Novorozeně řídí chod rodiny se vší vervou a pro rodiče nastane krásné, ale zároveň náročné období. Než se ale miminko vyklube na svět, čeká nás příprava na...

Výběr článků

Načítám