Hlavní obsah

Nejvyšší rezidenční budova v Praze připomíná newyorská Dvojčata

Novinky, Kristýna Křížová

Nejvyšší bytový dům Česka se právě dokončuje v pražských Stodůlkách. Stavba o jednadvaceti patrech má dvě stejně vysoké věže a pomyslně připomíná newyorská Dvojčata. Dům nelze z dálky přehlédnout, mezi řadou panelových domů je jednou z mála současných staveb. Na to, jak stavba vznikla odpověděl architekt Zdeněk Frey.

Článek

Poblíž chráněné krajinné oblasti Prokopského a Dalejského údolí se staví dosud nejvyšší rezidenční budova v Praze s necelými třemi sty bytovými jednotkami. Stavba nese název Prague Towers.

Budova v okolí panelákové výstavby svou výškou vyniká. Z dálky ji rozhodně nelze přehlédnout. Spoluautory architektonického řešení jsou architekti Ivan Hořejší a Zdeněk Frey, který prozradil, jak návrh stavby vznikl.

Kdo navrhl řešení dvou věží?

Autorem hmotového řešení dvou věží je ing.arch. Ivan Hořejší. Vzhled původního projektu však neodpovídal požadavkům developera, a proto bylo rozhodnuto o úpravě. V soutěži na úpravu vzhledu Dvojčat vyhrála varianta, která se realizuje a jejíž jsem autorem.

Foto: Central Group, Novinky

Vldevo: současný stav stavby, vpravo: takto má stavba vypadat po dokončení.

Jaké řešení stavby jste ve výsledku zvolili?

Z původního projektu jsme ponechali základní hmotovou koncepci dvou věží, jejichž půdorys je vepsaný do kruhu. Upravili jsme dispozice tak, aby odpovídaly standardům společnosti, mírně snížili celkovou výšku a zatraktivnili fasádu.

Stavba je zasazena do husté panelákové zástavby, jak jste se s tímto vlivem vypořádali?

Mohu se pouze dohadovat, co vedlo původního autora k tomuto řešení: Stavba stojí vedle panelového sídliště Velká Ohrada z osmdesátých let, které má jasnou paladiánskou koncepci devíti čtverců a jehož autory jsou Jan Bočan a Zdeněk Rothbauer.

Na takto silný a uzavřený koncept není možné v podstatě nijak navázat, lze se k němu pouze vymezit. Sídliště Velká Ohrada je v dálkových pohledech vnímána jako horizontála, proto je v tomto kontextu použití vertikály logické. Figura dvou věží takovou vertikálou je. Roztrhnutí jednoho objemu na dva pak přispívá k subtilnosti a vertikalitě výsledku.

Jaké jsou obtíže při stavbě (návrhu stavby) tak vysoké budovy?

Při projektování takovéto stavby je pochopitelně nutné zohlednit její výšku. Tak např. je třeba se řídit specifickými požárními předpisy, vybavit dům vlastním vodárenským zařízením a zabezpečit ho podle požadavků leteckého provozu. Samozřejmostí je správné dimenzování statických konstrukcí.

Foto: Novinky

Model přízemí stavby.

Jinak je ale třeba říci, že zde nejsou použita žádná unikátní technická řešení, ale ověřené stavební postupy.

Přízemí stavby bude vyhrazeno pro obchody a služby, které mají v budoucnu sloužit hlavně obyvatelům domu. Developerem stavby je společnost Central group. Budova má být dokončena v prosinci roku 2011. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám