Hlavní obsah

Jak vybrat vanu šitou na míru vašim potřebám

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pohodlné vaně bezvadně zrelaxujeme, proto výběru té pravé věnujeme čas. Je celkem jedno, zda je z akrylátu, smaltované oceli nebo litiny. Nezáleží ani tolik na velikosti, ale spíše na ergonomicky propracovaném tvaru včetně vnitřního členění.

Článek

Dilema, zda v koupelně mít vanu či sprchu, řeší nejedna rodina. Obě varianty mají své přednosti, ale ruku na srdce: kde zažijeme větší relax a dokonalé prohřátí těla, když se vrátíme ze zimní lyžovačky? Určitě ve vaně! Body nahoru získáme i u dětí, které si na sourozenecké řádění ve voňavé pěně budou pamatovat ještě v dospělosti.

Doma s tužkou v ruce

Než se vydáme do obchodu, v klidu se zamyslíme: jaké jsou naše priority, kolik osob bude vanu užívat, jaké máme zvyklosti, kolik prostoru k dispozici (vyměříme a zapíšeme na papír), co vlastně očekáváme. Možná zjistíme, že dáváme přednost praktičnosti před nápaditým designem, potřebujeme vanu menších rozměrů, ale bezpečnou pro děti či seniory, vanu, která dlouho drží teplou vodu, protože si v ní rádi čteme a tak dále.

Sepíšeme si své požadavky a pak vyrazíme do koupelnového studia. Tam se rozhodně nebojíme vanu vyzkoušet a vlézt si do ní, ptáme se na možnosti materiálu, tvaru, zajímáme se o možné další úpravy za příplatek (různé protiskluzové a antibakteriální úpravy), doplňky (madla, měkké podhlavníky), možnosti a náročnost údržby. Jen tak zjistíme, která vana je ta pravá právě pro nás.

Stále oblíbený akrylát

Často používaný je akrylát. Díky své poddajnosti při výrobě nabízí rozmanité tvarování, a tak si ho oblíbili návrháři i zákazníci. Akrylát je na omak teplý a příjemný (když vlezeme po ránu do prázdné vany, tak nestudí), je stálebarevný, lze ho snadno navrtávat, takže není problém dodatečně instalovat podhlavníky, madla.

Má i další příjemné vlastnosti, jako je pevnost a stabilita. Ale pozor! Pouze za předpokladu, že kupujeme skutečnou kvalitu! Akrylát, který má sílu kolem 1 mm, opravdu dlouho nevydrží a začne praskat, proto se obloukem vyhneme podezřele levným výrobkům. Chybu neuděláme s typem akrylátu s názvem Lucite, který nabízí prověřené koupelnové značky.

Tloušťka kvalitního akrylátu se pohybuje minimálně na 4,5 mm. Větší poréznost umělého materiálu se potlačuje přidáním antibakteriální úpravy, která je obvykle za příplatek. Vydat ze své kapsy víc se ale vyplatí, odměnou nám bude snazší údržba vany a větší hygiena.

  • Akrylátovou vanu čistíme běžným saponátem, vyhneme se abrazivním prostředkům, čisticím pískům, pastám.
  • Pozor i na čtyřnohé zvíře, jehož tlapky mohou povrch nevratně poškrábat! Patentovanou novinkou na trhu je materiál Quaryl, který v sobě spojuje všechny kvalitní vlastnosti křemene a akrylu (viz Rady & tipy).

Vany z ocele a litiny

Doporučovaným materiálem je i smaltovaná ocel, která je proti akrylátu těžší, tvarově stálejší, má delší životnost a je i cenově dostupnější. Výhodou je, že poškozený smaltovaný povrch lze dodatečně opravit speciálním lakem. Ocelová vana je absolutně neporézní, barevně stálá, ale studenější na dotek, voda v ní může chladnout rychleji (není-li chráněna zvenku izolací, třeba keramickým obkladem). Díky novým technologiím se ocelová vana nijak neomezuje tvarově, takže směle konkuruje akrylátu.

Pro příznivce romantiky a starých časů jsou určeny vany ze smaltované litiny. Obvykle jde o volně stojící vany na nožkách, které jsou v koupelně dominantní. Těžký materiál však vyžaduje jistou nosnost podlah, počítáme i s menší nabídkou tvarů vany. Litina se rovněž pomaleji zahřívá, ale teplá voda se v ní udrží déle než ve vanách z jiných materiálů (litinová vana má tloušťku stěn včetně povrchových úprav kolem 8 mm).

Cena akrylátové, ocelové či litinové vany se odvíjí od kvality použitého materiálu, vnitřního tvarování a velikosti, dále podle vybavení (masážní trysky, madla, podhlavníky, speciální úpravy). Je samozřejmě také rozdíl, zda jde o vanu běžnou nebo tu, která vznikla na skicáku renomovaného designéra. Rozmezí ceny za vanu se pak může pohybovat od několika tisícovek až po částku, která přesahuje 100 000 korun.

Tvar vany ovlivní komfort koupele

Tvar vany do jisté míry limituje daný prostor, ale i tak máme více možností. Kromě klasického obdélníku je možné zvolit ovál, vanu rohovou nebo asymetrickou. Rozhodně neplatí, že malá vana rovná se menší pohodlí a naopak. Jde spíše o to, jak je vana ergonomicky provedená. Pohodlí při koupání ovlivňuje vnitřní členění.

  • Dobrá vana je ta, kde se pohodlně opřeme nohama, máme si kam odložit ruce, záda jsou vleže v přirozené nakloněné poloze.
  • Oceníme, když se dá ve vaně sedět (praktické je vystupující sedátko) a když můžeme měnit polohu těla.

Mezi laiky panuje i představa, že asymetrický tvar vany zabírá spoustu místa v koupelně. Není to pravda. Asymetrické vany bývají na straně výrazně zúženy a prostor šetří, aniž by ztrácely na komfortu. Důkazem velké obliby asymetrického tvaru je vana Rosa, která je nejprodávanější vanou v Evropě. Není to tedy klasický obdélník, jak by se mohlo předpokládat.

Vana se zástěnou

Kompromisem mezi sprchou a vanou je určitě vana vybavená praktickou zástěnou. Můžeme v ní nejen relaxovat vleže, ale i osprchovat se, aniž by voda stříkala až na zrcadlo s umyvadlem.

  • Zástěny se prodávají ze skla i plastu, nabízejí se ve sklopném (jednoduše se sklopí ke stěně, aby nepřekážely), posuvném i otočném provedení.
  • Jestliže zástěnu prozatím nepořizujeme, ale uvažujeme o ní do budoucna, podřídíme tomu i nákup vany (aby pozdější montáž byla možná).
  • Vana musí mít horní plochu hladkou o šíři alespoň 3 cm, madla a podhlavníky nesmí být až po okraj vany. Baterii umístíme tak, aby nepřekážela.
  • Rámy výplní jsou z hliníku (ošetřeny často bílou barvou) nebo pochromované (dražší varianta).
  • Praktické jsou zástěny bezrámové spojené kováním, které jsou příjemné na úklid (špína se totiž nejvíce drží v rámu). Skleněné výplně ošetřujeme přípravkem, zabraňujícím usazování vodního kamene. Vděčné jsou i speciální úpravy povrchu skla (více viz Minislovníček), bránící vzniku skvrn a map po stékajících kapkách.  

7 praktických rad:

1. Velikost vany má odpovídat našim skutečným potřebám. U zbytečně velké vany s velkým objemem riskujeme plýtvání vodou.

2. V obchodě se bez obav položíme do vany. Hned zjistíme, jak pohodlně se do ní vstupuje, zda nám vyhovuje její tvar i vnitřní členění. Když ne, šup do jiné!

3. Vana pro dva je sice originální, ale projde nám dveřmi v bytě? Při výběru vany tudíž myslíme i na průchodnost skrze dveřní zárubně.

4. Dobře ergonomicky navržená vana má ve vnitřní části oporu pro nohy. V ní se cítíme bezpečně a pohodlně. Ne vždy platí, že velká vana je komfortní.

5. V případě akrylátových van určitě sledujeme sílu materiálu. Kvalitní má tloušťku 4 nebo 5 mm. Ostatním se obloukem vyhneme: jde o náhražky, které nejsou stabilní a mohou i praskat.

6. Volně stojící vany vyžadují dostatek prostoru, hůře se z nich vystupuje (nemůžeme se opřít o zeď), úklid podlahy (vytírání třeba pod vanou na nožkách) vyžaduje více času.

Rady a tipy:

Na trhu je patentovaný materiál Quaryl, který se používá při výrobě van. Spojuje v sobě všechny kvalitní vlastnosti křemene a akrylu. Proto se tyto výrobky vyznačují vedle designu a komfortu obzvláště výjimečnou dlouhotrvající kvalitou, precizním provedením a snadnou údržbou.

Atypickým výrobkem je akrylátová vana Soft Bath, která je potažena speciální tvarovatelnou hmotou. Po napuštění teplé vody vnější vrstva na povrchu změkne a přizpůsobí se tvaru těla. Vana je pružnější, na omak hladší, lesklejší a voda v ní drží déle svoji teplotu.

Minislovníček

Antislip: protiskluzová úprava u litinových van. Když je vybroušená přímo do smaltu, nehrozí mechanické odstranění povrchu, jako je tomu v případě lepených antislipových úprav. Protiskluzné úpravy jsou vhodné zejména pro rodiny s dětmi a seniory.

Microban: speciální antibakteriální technologie, která je již v průběhu výroby aplikována do akrylátu. Při kontaktu s bakteriemi Microban narušuje stěny buněk a tím jim znemožňuje dále růst a rozmnožovat se. Úprava je odolná, trvanlivá, zdraví neškodná. Lze jí pořídit za příplatek 6394 Kč. Vhodná pro velké rodiny s náročnějším provozem.

JIKA Perla Glass: speciální úprava na skleněné zástěny u van. Díky ní se voda sbalí do kapiček, které s sebou odvádí mastnotu i vodní kámen. Na povrchu zástěny se tak netvoří mapy.

7. Keramický obklad asymetrické vany je náročnější než klasické. Hlídejme tedy více řemeslníky - obkladače.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám