Hlavní obsah

Americká kamna zaujmou nejen dekorativním vzhledem ale i provedením

Právo, Sylva Svobodová

Celolitinová americká kamna s niklem a slídovými okénky byla za první republiky pojmem. Přesvědčila nejen dokonalým zpracováním, ale i důmyslnou technologií spalování a efektivním vytápěním obytných místností.

Článek

Pro americká kamna jsou typická slídová okénka, skrze které lze sledovat plápolající oheň. Původně byla usazená pouze z přední části kamen, později, pro vizuální efekt zepředu a dvou boků (tedy ze tří stran).

Niklování nemělo jen dekorativní účel, ale i ryze praktický - díky bohatému zdobení se zvyšuje tepelná plocha a kamna vydávají více tepla do svého okolí. Americká kamna byla už tehdy solitérem, který byl známkou vybraného vkusu. Podle svého vzhledu přesně kopírovala typický styl té doby: secesi, art deco, kubismus, historismus.

V českých zemích byla americká kamna poprvé představena roku 1892 na světové výstavě v Praze a okamžitě se ujala. Dokonce se u nás začala vyrábět v licenci (až do roku 1940) a mnohdy se zpětně vyvážela do zámoří.

Úsměvná je historka hraběte Šternberka, který si v Americe nadšeně koupil americká kamna, přivezl do Čech a posléze zjistil, že výroba je tuzemská. (Tato kamna jsou doposud k vidění v expozici hradu Český Šternberk).

Americká kamna si pořídil i velikán české literatury Karel Čapek a napsal o nich několik dojemných fejetonů.

Jak ameriky fungují

Příjemnou novinkou amerických kamen byl nejen dekorativní vzhled, ale i technické provedení.

Uměla totiž ohřívat vzduch u podlahy. Po roztopení se zavřela komínová záklopka, takže všechen žár unikal druhým otvorem bez záklopky do zadního tahu k podlaze, přímo do dutého dna kamen. To se dokonale ohřálo a teprve odtud odcházel vzduch zpět do komína.

Narozdíl od jiných kamen, kde se uzavřením záklopky pouze zmenšil prostor pro odchod plynů, zde dostal teplý vzduch jiný směr, a to prakticky skrze celá kamna. Rozdílná teplota se regulovala šoupátkem. Když se vytáhlo, teplota se snížila a naopak.

Americká kamna byla stáložárná. Roztopila se na podzim a vyhasla až na jaře, majitelé přitom nemuseli na přikládání často myslet. Stačilo dvakrát za 24 hodin pořádně naložit a bylo vystaráno. Jako topné palivo se používal koks nebo antracit. Americká kamna byla schopná vytápět velké prostory až o 950 metrech kubických.

Americká kamna jako solitér

Dnes už se samozřejmě americká kamna nevyrábějí, ale přesto je lze pořídit ve specializované prodejně. Kdo má vztah ke starým věcem, které mají svůj příběh, určitě jim dá přednost před moderními kusy. Jejich cena stále stoupá v čase (podobně jako starožitný obraz). Narozdíl od jiných starožitných kusů je ale lze prakticky používat: vytopí nám místnost stejně jako dříve.

S tím rozdílem, že se v nich dá topit také suchým (tvrdým) dřevem nebo dřevěnými briketami. Americká kamna se nejdříve odborně restaurují. Často totiž putují od majitele rovnou ze zaprášené půdy. Vypadají jako hromádka šrotu a obvykle chybí i jednotlivé součástky.

Nejdříve se rozeberou a vyčistí tzv. pískováním. Hadice, do kterých je vháněn jemný písek, zbaví litinu rzi a nečistot. Chybějící části litiny je nutno nahradit buď původními díly, anebo se musí domodelovat a opět odlít. Poté se korpus znovu sestaví a smontuje za pomocí kamnářského tmelu. Pak následuje fáze cídění, která vykouzlí litinu v zářivé podobě. Nakonec se kovový povrch vyleští kartáčem.

Bohatě zdobená americká kamna se slídovými okénky mohou vážit 100 až 250 kg, proto se mohou postavit na litinovou podložku, která rozloží jejich váhu.

Podle typu provedení je možné pořídit si menší kousky o výšce 90 cm, kdo má ale velkorysou místnost, může si dovolit i obry o 190 cm. Jejich cena je různá, pohybuje se cca od 65 000 Kč. Kdo je ale přímo majitelem amerických kamen a nechá si je odborně zrestaurovat, zaplatí částku mnohem nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám