Hlavní obsah

Sprchování v elegantním a praktickém koutě šetří peněženky

Právo, Sylva Svobodová

Sprchování je nejen zdravé pro tělo a duši, ale navíc šetrné k naší peněžence. Spotřebujeme při něm méně vody, než když si napustíme plnou vanu. Sprchový kout je také chytrým řešením všude tam, kde bojujeme o každý centimetr.

Článek

Tak jako vše, i sprchové kouty podléhají paní Módě. Dnes se nosí vzdušnost, jednoduchost a strohost. Architekti rádi navrhují jako sprchové boxy pouze skleněné desky, které jsou hladké, bez spojů, zbytečného kování a jsou volně otevřené do prostoru.

Ne vždy jsou takové sprchy praktické, protože voda samozřejmě odstřikuje, kam chce (částečným řešením jsou vytápěné podlahy). Eleganci takovým sprchám ovšem nelze upřít.

Oblíbené je zejména transparentní čiré sklo (tvrzené bezpečnostní o síle 6 a 8 milimetrů), sklo kouřové (odstín tmavě hnědé), ale i hladké sklo s vypískovanými retro motivy (nejčastěji ornamentů, květin).

Sprchové zástěny z levného plastu, které se dříve hojně používaly, dnes zákazníci pořizují hlavně na chalupy. Plast může být hladký se vzorováním (obvykle proužky) nebo na povrchu plastický (design drobných perliček, stékajících kapek, vrypů, drážek).

Dřevěný rošt je moderní.

FOTO: Cesana

Do sprchy se hodí kanálek, nebo rošt

Co dál nového ve sprchách „frčí“? Prodejci potvrzují, že mnozí klienti rádi nahrazují klasickou sprchovou vaničku odtokovými nerezovými kanálky. Je to nejen elegantní, ale i praktické řešení.

Nerezový kanálek je napevno zabudovaný do podlahy, se kterou splyne do jedné roviny. Toto řešení vítají všechny hospodyňky, protože údržba takové sprchy je snazší, navíc umožňuje bezbariérový přístup.

Moderní, minimalistický žlábek potěší milovníky čistých linií.

FOTO: Siko

  • Nerezové odtokové kanálky se prodávají v pěti velikostech a dvou dekorativních provedeních, jejich cena se pohybuje kolem 6000 korun.
  • Zákazníci si rovněž oblíbili dřevěné rošty. Ty se buď zapouští do vaničky, nebo jsou volně na ní. Dřevěné rošty jsou příjemné na pohled, ale i teplé pro naše nohy. Vyrábí se ze dřeva afrického ořechu Gombe nebo Okume, který je podobný teaku. Dřevo je vysoce odolné proti vodě, takže nám vydrží po mnoho let.
  • Dřevěné rošty zakoupíme v různých velikostech podle tvaru vaničky buď jako čtvercové, obdélníkové nebo čtvrtkruhové. Cena se pohybuje kolem 2000 korun.

Při plánování koupelny v novostavbě má architekt volnou ruku

1. Architekt zvolil řešení se samostatným vchodem na toaletu a samostatným vstupem do koupelny se sprchovým koutem. Stačilo vybudovat zděnou příčku.

2. Sprchový kout umístěný do niky v otevřeném prostoru společně s toaletou.

3. Provedení s rohovým sprchovým koutem, jeden vstup do společného prostoru s toaletou. Zde se architekt rozhodl pro běžnou obdélníkovou místnost, čímž se oproti dvěma výše zmíněným variantám prostor zvětšil (Ravak).

Druhy sprchových vaniček

  • Akrylátové: cenově nejlevnější sprchová vanička, stojí zhruba 3500 korun. Prodává se v provedení čtverec, obdélník, čtvrtkruh, pětiúhelník.
  • Keramické: cena od 3000 do 8000 korun podle typu provedení, opatřené jsou protiskluzovou úpravou (např. výstupky, drážkování).
  • Plechové: cena 5000-8000 korun, vypadají efektně, nejčastěji se prodávají v barvě šedé. Na povrchu jsou opatřeny glazurou (hladkým smaltem), takže stékající voda v žádném případě nepřipomíná bubnování do plechu. Ani bosé nohy na smaltu nestudí.
  • Kamenné: nejdražší, cena 6000-50 000 korun podle provedení. Používá se litý mramor, umělý kámen corian, nebo litý kámen s obchodním názvem Crystaltech. Výhodou kamene je snadná opracovatelnost, odolnost a široká barevná škála (oblíbená je ale stále bílá).

Rady pro výběr a budování sprchového koutu

  • Sprchovou vaničku a zástěnu vybírejme nejlépe od jednoho výrobce. Jedině tak k sobě budou pasovat na milimetry. Pokud jsme si ale vyhlédli provedení z jiné kolekce, pozorně si změříme radius zakřivení boxu a informujeme o tom prodejce.
  • Ještě než pořídíme skleněnou zástěnu, dobře si přeměříme celou koupelnu. Často se v praxi stává, že skleněná dveřní křídla narážejí do toalety, rohů skříněk, umyvadla apod.
  • Praktické jsou skleněné zástěny opatřené ochrannou čisticí vrstvou (obchodní názvy jsou rozmanité podle výrobce: aquaclean, antiCalc apod.), která vytváří na povrchu skla neviditelný štít. Odstřikující voda je odpuzována a nemůže reagovat s povrchem skla. Tím nedochází k usazování nečistot, minerálů, nemnoží se bakterie.

Reklama

Související články

Elegantní dlažba a obklady pro vaši koupelnu

Obklady a dlažba vytvářejí spolu se sanitou a nábytkem trvalý základ koupelny. Při výběru barvy a velikosti obkladů bereme v úvahu rozměry koupelny, množství...

Změňte rekonstrukcí vaši koupelnu k nepoznání

V naší uspěchané době je moderní koupelna nutností. Je víc než příjemné začínat a končit den v hezkém prostředí a dopřát si kromě očisty těla i relaxaci....

Výběr článků

Načítám