Hlavní obsah

Dodejte interiéru svěží vzhled pomocí nápaditých tapet, fólií a samolepek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý chce bydlet útulně a hezky, ale ne každý už ví, jak na to. Není umění nakoupit nový nábytek. Umění je poradit si kreativně s málem. Levnou, ale efektní variantou je práce s tapetou.

Článek

Nemusíme hned polepit všechny zdi. Stačí, když odekorujeme bytové doplňky nebo tapetou zdůrazníme určitou část v místnosti, která přitáhne pohledy.

Foto: archiv firmy www.nalepsi.cz, Právo

Vinylové nálepky jsou svéráznou variantou tapet. Skvělou grafiku vytvářejí zejména francouzští designéři (www.nalepsi.cz, rozměr 300x150 cm od 1310 Kč).

Možnosti použití

Tapetování je v poslední době čím dál více oblíbené, trendem jsou zejména samolepicí fólie, které dokonale přilnou na hladký povrch.

Vhodné jsou na renovaci kuchyňských linek, interiérových dveří, staršího nábytku, umakartových jader, parapetů, na polepení starší lednice, vypínačů nebo reprobeden.

FOTO: Archiv firmy www.habitat-cz.

  • Kreativci ocení pestrou škálu vzorů a barev, které jsou k dispozici (fólie imitují vzory dřeva, dlaždic, mramoru, korku, metalízu).
  • Vzory a textury se dají různě kombinovat, záleží jen na nás, co vymyslíme.
  • Troufnout si můžeme i na výraznější fólie s geometrickými vzory, s designem kůže nebo bambusu. Samolepicí fólie se prodávají v šířích 45, 67,5 a 90 cm, takže potřebnou míru si předem promyslíme.
  • Další inovativní variantou je klasická výmalba vyzdobená kolekcí samolepicích nálepek. Ty se prodávají v sadě, cena se pohybuje zhruba od 600 Kč směrem výše.
  • Samolepicí dekorace s názvem Spirit se stejně jako samolepicí fólie používají pouze na hladké plochy. Příjemné je, že je lze opakovaně nalepovat, aniž by na stěně po nich zbylo nehezké sloupnuté místo.
  • Dekorace se prodávají v mnoha atraktivních motivech: žádané jsou floristické (tulipány, rudé vlčí máky na stonku, velké zelené listy) nebo siluety postav či abstraktní vzory.

Rady pro šikovné ruce

Před samotnou realizací si pořídíme ořezávač papíru, nůžky, pravítko, role samolepicích fólií d-c-fix a dostatečně velkou podložku. Po zjištění rozměrů dekorované plochy přičteme na každou stranu rezervu na oříznutí fólie. Díky mřížkovanému rastru na rubové straně ustřihneme fólii vždy bezpečně rovně.

  • Plochu musíme před polepením zbavit prachu a nečistot. Jinak fólie nebude na povrchu dobře držet.
  • Velké plochy se doporučují potřít před lepením jarovou vodou. S fólií pak můžeme lehce manipulovat a korigovat případná chybná nalepení.
  • Začneme tím, že stáhneme kousek spodní papírové vrstvy a potom ji přehneme. Následně přichytíme k podkladu asi 2 cm fólie. Přesahující části fólie, rohy, otvory a kouty, vyřezáváme ostrým řezákem.
  • Zaoblené tvary se nám lepí snadněji, když fólii d-c-fix nahřejeme fénem na vlasy.
  • Pracovní desku, boky skříní a rozměrnější plochy lepíme raději ve dvojici. Odmotávání spodního rastrovaného papíru a uhlazování fólie totiž musí probíhat najednou.
  • Čištění povrchu samolepicí fólie uvítá každá žena: stačí na ně teplá voda s přídavkem saponátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám