Hlavní obsah

Střelecký ostrov se kvůli revitalizaci zavírá

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chtěl ještě prožít babí léto na barvami hrajícím Střeleckém ostrově, má smůlu, stejně jako anarchisté, kteří na tradičním místě jen těžko oslaví příští 1. máj. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) ve středu zničehonic oznámil, že v pátek se severní část ostrova až do července příštího roku zavře.

Foto: Petr Janiš, Právo

Romantický podzim na Střeláku

Článek

Začne se rekonstrukcí schodů, pak přijde na řadu kácení, stavba výtahu z mostu Legií, instalování závlahového systému, zpevnění břehů, dláždění ploch, nové chodníky, elektrické rozvody, osvětlení a záchod. Na jaře by se měla sít tráva a sázet stromy.

Zakázku za skoro 80 miliónů korun bez DPH získala společnost Swietelski. Podle Lomeckého nabídla nižší cenu, než s jakou počítal projektant. Stromů po problematické revitalizaci má růst na Střeleckém ostrově více než nyní. „Minus dvacet plus čtyřicet, celkově plus dvacet,“ vypočítal Lomecký, jak se bude kácet a sázet.

„Mohu ubezpečit všechny zelené a jejich příznivce, že to nebude na úkor veřejné zeleně,“ hájil revitalizaci starosta. Opozici se v minulém volebním období, kdy radnici Prahy 1 řídila hlavně ODS, podařilo projekt zastavit. Panovala obava z toho, že unikátní přírodní prostředí v centru vezme za své, zněly výhrady proti modernímu výtahu na opačné straně mostu Legií, než jsou schody. Výtah povolili památkáři, ještě pod vedením Kněžínka.

Úsporný projekt

Jak se projekt od minulého volebního období změnil, není jasné. Místostarosta Daniel Hodek (ČSSD) ho označil za úsporný. Avšak aktuální informace, které si Právo na radnici nyní vyžádalo, pocházejí z roku 2009. Tento projekt počítal např. s kácením 60 stromů místo 20.

„Nová podoba projektu nebyla řádně představena a prodiskutována s veřejností,“ konstatoval Filip Pospíšil (SZ). Ostřeji věc vidí Kateřina Klasnová (VV). „Starosta Lomecký nejprve sám považoval projekt za nadhodnocený, letos v březnu ale těsně před platností nového zákona o veřejných zakázkách vypsal výběrová řízení skoro za půl miliardy včetně revitalizace ostrova,“ sdělila opoziční zastupitelka Klasnová.

O náhlé investici podle ní ani nejednal finanční výbor, ani se s ní nepočítalo v rozpočtu. „Ostrov si určitě zaslouží revitalizaci, ale rozhodně nejsem přesvědčena, že je do něj nutné investovat 90 miliónů. Pan starosta asi přebral manýry předražených zakázek, jimiž se městská část nechvalně proslavila,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám