Hlavní obsah

Zateplení paneláku přináší značnou úsporu energie

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roku 1990 bylo v Československu postaveno 65 tisíc panelových domů s 1 165 000 byty. Jedna třetina obyvatel České republiky bydlí v panelácích. Polovina těchto domů je dnes však už za hranicí své životnosti a jejich počet dál roste.

Foto: Václav Jirsa a archiv Vltavin Holding, Právo

V panelových domech bydlí stále třetina Čechů.

Článek

Cena tepla podle Českého statistického úřadu letos opět vzroste o 8,1 %. Jednou z možností, jak za teplo ušetřit, je kvalitní tepelná izolace domu.

Pokud bydlíte v paneláku, znamená kvalitní zateplení vlastně celkovou rekonstrukci obvodového pláště domu. Nelze ale jenom zateplit stěny budovy. Současně je nutné vyměnit také okna, vstupní dveře, opravit střechu a zasklít lodžie. V pražské čtvrti Zahradní Město však věděli už před šesti lety, jak na to.

Cesta k lepšímu bydlení

Panelový dům v Bramboříkové ulici v Praze 10 má ve své správě bytové družstvo. Dům byl původně klasicky šedivý, postavený na začátku sedmdesátých let. Byl to panelák, do kterého fičelo ze všech stran. Obec nájemníkům nabídla odkup do jejich vlastnictví. Vzniklo tak družstvo nájemníků, kteří si založili stavební spoření, z něhož získali úvěr a cenu za dům zaplatili obci v hotovosti.

Představenstvo družstva si od začátku uvědomovalo, že jejich bytové družstvo je právnickou osobou, zapsanou v obchodním rejstříku a že tedy řídí firmu. Podnikatelským záměrem firmy bylo kvalitní bydlení.

Optimalizace tepelných ztrát

U bytového družstva se zisk proměňuje ve zvyšování kvality bydlení členů družstva. Parametrem kvality je i optimalizace tepelných ztrát. A nebo, chcete-li, energetických zisků.

Do rekonstrukce domu se BD Bramboříková pustilo tři roky po privatizaci. Zažádalo o hypoteční úvěr u Českomoravské hypoteční banky a podařilo se mu získat od Státního fondu rozvoje bydlení dotaci na splácení úroků hypotéky. Se získáním státní dotace souvisel i výběr dodavatele rekonstrukce, který musel požadovanou kvalitu bydlení garantovat.

.: Šedý, nevzhledný dožilý panelák se změnil po celkové rekonstrukci k nepoznání. foto: Právo/Václav Jirsa a archiv Vltavin Holding

Mnoho úkolů pro jednu firmu

Ve výběrovém řízení zvítězil Vltavín Holding stavební podnik. Tato firma se zabývá komplexní sanací panelových objektů. Rekonstrukce odstartovala. Začala 1. dubna 2002 a skončila kolaudací v říjnu téhož roku.

Během rekonstrukce proběhla výměna oken a vstupních dveří, zateplení vstupního portálu a obvodového pláště certifikovaným zateplovacím systémem Baumit. Také se uskutečnila generální oprava střechy a lodžií.

Akce se vyplatila

V soutěži Fasáda roku 2002 získal Vltavín Holding stavební podnik za rekonstrukci tohoto domu prvenství v kategorii Rekonstrukce prefabrikovaného domu. Rekonstrukce přišla celkem na 15 milionů korun. Jakou úsporu přinesla družstvu?

Ještě před zateplením namontovala realizační firma na všechny radiátory topení termostatické ventily nastavené na 24 °C. Po rekonstrukci, když začaly mrazy, divili se obyvatelé domu, že stoupačky jsou horké, ale radiátory studené. Zkontrolovali ventily. Fungovaly. Byty nebyly přetopené, nastavených 24 °C byly vnímány jako příjemné. Tak se projevil efekt zateplení a výměny oken.

Příznivá realita

Družstvo zhodnotilo vyúčtování za teplo za první zimu po rekonstrukci. Účet za teplo byl skoro o 25 % nižší než v předcházejícím roce. Ušetřené peníze družstvo použilo na vlastní splácení úvěru. V dalších letech byly úspory ještě vyšší (viz srovnávací tabulka vpravo nahoře). Strategický krok přinesl starému panelovému domu a jeho obyvatelům zcela novou kvalitu.

Úspory tepla po rekonstrukci obvodového pláště domu:

Topná sezonaspotřeba v GJspotřebaúspora
2001-20022531100%0,00%
2002-2003193676,50%23,50%
2003-2004135853,60%46,40%
2004-2005145057,30%42,70%
2005-2006139455,08%44,92%
2006-2007125249,46%50,34%

Reklama

Související články

Budou u nás stavět Číňané?

Nosným oborem českého stavebnictví zůstane i v letošním roce infrastruktura, to znamená výstavba silnic, dálnic, železnic a rekonstrukce koridorů. O tendencím...

Výběr článků

Načítám