Hlavní obsah

Buďánka čeká na alternativní projekt

Právo, Jakub Mračno

Alternativu k projektu společnosti Geosan alfa, která chce stavět v lokalitě zdevastované dělnické kolonie Buďánka, hledá již v těchto dnech neformální pracovní skupina na radnici Prahy 5. Léta chátrající enkláva malých klasicistních domků v tuto chvíli prakticky neexistuje.

Článek

Na místě někdejší zelené oázy zbyly již jen tři domky a několik ruin. Radnice ví, že situace je neúnosná a je třeba ji řešit. Geosan, který kvůli výhradám památkářů ustoupil od původní verze s několika velkými terasovými domy, má lhůtu až do konce září. Poté musí zastupitelům představit kompletní studii a všechna potřebná povolení.

"Prosadili jsme tuto podmínku, takže výběrové řízení fakticky stále běží, a až podklady dostaneme, musí zastupitelstvo projekt ještě schválit," přiblížil situaci místostarosta Jan Smetana (ČSSD), který vede neformální pracovní skupinu k lokalitě Buďánka.

V opačném případě by již měla radnice svázané ruce a Geosan by byl fakticky vlastníkem pozemků. "Chceme jít u takto citlivých projektů cestou komunikace nejen s opozicí, ale i se zástupci občanských sdružení a veřejností," dodal Smetana.

Radnice mluví o vlastní studii

Přesto, že nyní radnice musí čekat na studii Geosanu, hovoří se o vytvoření vlastní studie, která by měla zahrnovat čtyři varianty. "Nulová varianta počítá s tím, že bychom zachovali tři až pět původních domků a zbytek lokality upravili jako park, další možností je nějaká citlivá dostavba, opět by zůstalo několik původních domků. Jako třetí zazněla na sezení pracovní skupiny možnost maximální, která odpovídá původnímu projektu, tedy bytové domy terasovitě usazené do svahu," přiblížil Smetana.

"Musíme zvažovat i možnost, že bychom pozemky pod jednotnými regulačními pravidly rozdělili mezi individuální stavebníky, kteří by si pak každý sám postavil něco jako repliku původních domků," doplnil zastupitel Ondřej Velek (SZ).

Původní verze Buďánky s terasovými domy se nelíbila památkářům, proto se připravují alternativní řešení. Foto: Repro Práva

Podle informací Práva je i přes snahu o alternativní studii pravděpodobné, že Geosan od záměru neustoupí a v zastupitelstvu získá dostatečnou politickou podporu.

Firma nekomunikuje

Právě zadání alternativní studie, které chce skupina prosadit, může podle Velka tlačit Geosan ke kvalitnímu projektu. "Pokud firma nakonec zjistí, že se jí výstavba v této lokalitě nevyplatí, můžeme ze studie vycházet a hledat další možnosti, jak lokalitu oživit. Podle zástupců radnice nyní Geosan s Prahou 5 nekomunikuje.

"Jejich aktuální studii nám zatím neukázali," potvrdil Daniel Ebel (ODS). Podle nedávné prezentace vznikla studie po dohodě s památkáři a zapracování některých připomínek od zástupců radnice i místních aktivistů.

"Nově by tak měl projekt více zapadnout do lokality a oživit by jej měla například kavárna či restaurace v některých původních domcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám