Hlavní obsah

Hitparáda rizikových venkovních okenních parapetů

Při kontrole a inspekcích nemovitostí se prakticky vždy minimálně na jednom okně objeví chybné provedení venkovního okenního parapetu. Na první pohled to vypadá jako banalita, ale i ta může v praxi způsobit významné škody na nemovitosti. Malou netěsností se dostane srážková voda do konstrukce obvodové stěny a potažmo i do interiéru. Vlhkost způsobuje degradaci omítek a může způsobit i růst plísní. Ohromným problémem je vlhkost, která parapetem pronikne do stěn dřevostaveb…

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas (9x)

Tento parapet má již odslouženo a bude třeba jej vyměnit.

Článek

Při inspekcích nemovitostí se v Nemopasu často setkáváme s následujícími vadami parapetů:

Malý nebo nulový sklon parapetu, netěsné připojení parapetu k ostění, netěsné provedení parapetu v místě styku ohybu k ostění a ohybu k oknu.

Chtěli bychom představit typické příklady, z nichž jsme volně vytvořili „hitparádu rizikových venkovních okenních parapetů“.

1. Parapet, který není

Chybí-li parapet zcela, do zdiva pod oknem nateče při každém dešti velké množství vody. Tento příklad uvádíme jen pro úvodní odlehčení.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Parapet, který není

2. Hodně krátký parapet

Příliš krátký parapet se projevuje těmito rysy:

Staré okno a nový parapet, boční plastové ukončení parapetu není zataženo pod omítku, dokonce je poměrně velká mezera mezi boční krytkou a bočním ostěním vyplněna pouze omítkou.

Omítka se časem vydrolí a voda pronikne do zdiva, styk ohybu parapetu a okenního rámu prostým přiložením, přišroubováním a dotmelením silikonem. Správně má být ohyb parapetu zatažen do drážky v rámu okna.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Hodně krátký parapet

3. Čestně přiznaná spára v plastu

Přiznaná spára v plastu vypadá následovně. Boční plastové ukončení parapetu není zataženo pod omítku.

Spára není nijak těsněna a voda pronikne do zdiva.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Čestně přiznaná spára v plastu

4. Čestně přiznaná spára v plechu 

Stejné vlastnosti má i přiznaná spára v plechu. Boční ohyb parapetu není zatažen pod omítku.

Spára není nijak těsněna a voda pronikne do zdiva.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Čestně přiznaná spára v plechu

5. Běžné špatné řešení

Parapety jsou ovšem často řešeny špatně i z dalších důvodů.

Boční ohyb parapetu není zatažen pod omítku, spára je těsněna, spára mezi omítkou a parapetem přestane být časem těsná v důsledku stárnutí tmelu a různých pohybů omítky a plechu.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Takto to na stavbách vypadá často.

6. Zatažení pod omítku bez ohybu

Pouhé zatažení parapetu pod omítku není dostačující. Chyby jsou následující:

Parapet je zatažen pod omítku ostění bez bočního ohybu, voda z povrchu parapetu bude narušovat spodek omítky ostění, která se časem rozpadne a do zdiva bude zatékat.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Zatažení boku pod omítku tu je, ale…

7. Správné zatažení, ale …

I když je parapet zatažen pod omítku správně, mohou se vyskytnout jiné chyby.

Parapet nemá správný spád, parapet je zatažen pod omítku, omítka je přetažena přes ohyb, voda z povrchu parapetu bude narušovat spodek omítky ostění, která se časem rozpadne. Do zdiva nebude zatékat, ale nebude to vypadat hezky.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Zatažení boku pod omítku tu je, ale časem to nebude vypadat hezky.

8. Správné osazení parapetu

Zajímavé je, že problematické parapety jsou spíše doménou novějších staveb.

Přitom stačí jenom postupovat podle klempířské normy (ČSN 73 3610 navrhování klempířských konstrukcí) a podle zdravého selského rozumu.

Foto: Ing. arch. Petr Tichota, Nemopas

Správné provedení parapetu

Autor: Ing. arch. Petr Tichota, inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technické stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává obou stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí NEMOPAS provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Certifikovaný inspektor nemovitostí: Ing. arch. Petr Tichota, petr.tichota@nemopas.

Reklama

Související témata:

Související články

Když podlahové topení netopí tak, jak má

Podlahové topení má jistě celou řadu výhod. V bytě nikde nepřekáží otopná tělesa, bosá chůze po podlaze je příjemná a teplo by mělo být v místnosti pěkně...

Výběr článků

Načítám