Hlavní obsah

Plíseň v domě dokáže pořádně potrápit

Právo, Sylva Svobodová

Odstranění plísně běžného rozsahu s pomocí chemických přípravků není nic složitého. Mnohem těžší je zabránit jejímu návratu. Proto je nutné najít a trvale odstranit příčinu vlhnutí. Jinak se roztočí kolotoč, na jehož konci mohou být i zdravotní problémy.

Foto: Viega

Plošné temperování stěn nás trvale zbaví vlhkých zdí. Prefabrikované prvky s topením se jednoduše instalují na nosnou konstrukci na stávajících stěnách.

Článek

Plíseň vzniká v případě vysoké relativní vlhkosti, nízké teploty a nedostatečného větrání. Proto větrat, nejméně 3x denně, a v zimních měsících dostatečně topit, je prostě základ.

Kdo si není jistý, jak je u něho doma, měl by si pořídit vlhkoměr. Za přijatelnou se považuje relativní vlhkost 40–50 %, když zjistíme 60 %, mělo by nás to přimět k akci. Dbáme i na takové věci, jako je zavírání dveří do koupelny a nesušení prádla v obytné místnosti.

Foto: Novabrik

Jedno z typických a účinných použití fasády Novabrik Regular nalezneme u rodinných domů, které mají problém s pronikáním spodní vlhkosti do přízemních podlah a zdí.

Nábytek stavíme s 5cm mezerou od stěny, aby mohl dostatečně proudit vzduch, z parapetů oken sundáme květiny.

Příčinou vzniku plísně může být i výměna starých oken za nová, která těsní dokonale, a nemůže proto probíhat výměna vzduchu.

Někdy je na vině i porušení izolačního pláště domu nebo stačí, když soused přestane svůj byt vytápět.

Teplé zdi pomůžou

Špatná izolace domu, studené venkovní zdi, vysoká relativní vlhkost kvůli nedostatečnému větrání, to je pro plíseň hotový ráj. Naopak teplé, suché zdi jí nesvědčí, proto je logické, že vytápění, nejlépe plošné ve stěnách, je dobrým řešením. Vhodné je ho instalovat v blízkosti chladných rohů v místnosti nebo kolem ostění oken.

Foto: Balakryl

Zvýšená vlhkost a výskyt plísní hrozí hlavně v ostění stěn a všude tam, kde je narušen izolační plášť domu. Důležité je proto odstranit natrvalo zdroj vlhkosti.

Stěnové topení je vhodné pro každý typ konstrukce, tedy jak pro masivní zdi, tak i pro hrázděné zdivo. Montuje se čistě a rychle (jde o prefabrikované prvky několika velikostí s již integrovaným topením), lze ho instalovat i dodatečně do stávajících domů. Stěnové topení pracuje s nižšími vstupními teplotami, takže šetří energii, a navíc vydává sálavé rovnoměrné teplo. A to my lidé vnímáme v porovnání s klasickým teplem jako mnohem příjemnější.

Výmalba je namístě

Na trhu je k dispozici mnoho antibakteriálních nátěrů, které se používají jako účinná ochrana před plísněmi. Jejich aplikací si rozhodně pomůžeme, ale důležité je dodržovat správný postup.

Foto: Primalex

Napadenou omítku navlhčíme, chemicky ošetříme a pak seškrábeme. Dalším krokem je fungicidní penetrace, která jde do hloubky a zničí zárodky.

Při odstraňování je nutné plíseň nejprve navlhčit a zhruba po deseti minutách působení ještě za vlhka seškrábnout špachtlí. Častou chybou je seškrabávání plísně za sucha, dojde tím ke zbytečnému uvolnění jejích zárodků a k rozptýlení po bytě.

Foto: OBI

Chemické ošetření a následná výmalba místnosti napadené plísní je nutnost. Fungicidní penetrace v kombinaci s barevným malířským nátěrem zabrání po určitou dobu návratu plísní.

Dalším krokem je nanesení přípravku na likvidaci plísní. Sanační přípravek se nanáší v jedné až dvou vrstvách. Přípravky jsou obvykle prodávány jako koncentráty, které se ředí vodou v poměru 1:9. Po zaschnutí se nátěr 1–2x opakuje. Až vyschne ošetřený povrch, provedeme nátěr malířským přípravkem s protiplísňovou přísadou. Zesílí se tak preventivní ochrana.

Počítejme ovšem s tím, že zamezení vzniku plísní speciálními přípravky není trvalé. Je funkční jen do té doby, než voda odplaví účinné látky. To může trvat rok i několik let. Proto je opravdu nutné odstranit zdroj vlhnutí zdiva.

Foto: Ravak

Koupelna je zdrojem vlhkosti, proto dveře do této místnosti vždy zavíráme. Plísním předejdeme jedině s kvalitním odvětráním prostoru.

Pryč s plísní v koupelně

Nepřítelem každé koupelny je vlhkost. Problémové jsou spáry kolem vany, nepřístupná místa ve sprchových koutech. Co s tím? Nejúčinnější je prevence — kvalitní odvětrání. Jinak se plesnivá místa ve spárách dají odstranit volně prodejnými prostředky proti plísním.

Skvělým tipem je i použití vanových lišt, které nabízejí prodejci akrylátových van. Silikonový tmel do spáry je nutný v každém případě, ale lišta celou spáru překryje, utěsní, její udržování v čistotě je daleko jednodušší. Při výběru sprchových koutů je vhodné volit typ s minimem svislých profilů (půlrámové, bezrámové sprchové kouty), šikovnou vychytávkou je i chytrý mechanismus na odklápění skla dveří.

Foto: Ravak

U sprchových koutů oceníme tzv. odklápěcí mechanismus dveří. Dostaneme se pohodlně do koutů, kde se drží vlhkost, usazují se nečistoty a plíseň.

Tři fáze zákroku
1) Nejdříve postižené místo chemicky ošetříme vhodným přípravkem (např. SAVO). Před samotnou aplikací roztoku plíseň nikdy neodstraňujeme, neškrábeme na sucho!2) Podklad musí být soudržný, nelze ošetřovat stěny, z nichž v důsledku vzlínání nebo prosakování vlhkosti opadává nátěr nebo omítka.3) Důležitým mezikrokem je použití vhodné fungicidní penetrace. Ta je zásadní, protože jde do hloubky podkladu, kde má plíseň podhoubí. Na takto ošetřený, dobře vyschlý podklad můžeme nanášet nátěr, který se provádí ve dvou vrstvách.
Foto: Primalex

Sněhobílý otěruvzdorný malířský nátěr Mykostop s ochranným účinkem proti plísním. Propustný pro vodní páry, výborná kryvost. Lze použít v obytných místnostech, sklepě, garáži, na omítku i sádrokartonové desky.

Reklama

Související témata:

Související články

Odtok sprchového koutu umí být nenápadný

Vaničky jsou klasikou mnoha sprchových koutů. Kdo však renovuje nebo staví nové bydlení, vsadí raději na sprchový kout, jehož dno tvoří dlažba podlahy. Takový...

Výběr článků

Načítám