"V některých případech je možné prostor ještě dále otevřít a více provázat s předsíní. Uzavřena zůstávají pouze privátní místa – WC a koupelna, ložnice a případně dětský pokoj. Řešení by ale mělo vždy respektovat zvyklosti a potřeby uživatelů bytu,” říká ing. arch. Jakub Acsay z realizační firmy Nabastav.

Jak se architekti shodují, optimální je, když v rámci rekonstrukce můžeme interiér také nově zařídit. Současně varují před kompromisy – starší vybavení, které má již viditelně leccos za sebou, vedle několika nových prvků ještě více vynikne a může docela pokazit hezký dojem z nového moderního interiéru.

Návrat z Ameriky

Kateřina se s přítelem Lacem vrátila z pracovního pobytu ve Spojených státech amerických a za vydělané a ušetřené peníze se rozhodla zrekonstruovat byt po rodičích se záměrem ho poté pronajímat. Jedná se o byt 2+1 v cihlovém bytovém domě na Kubánském náměstí v Praze-Vršovicích.

Dům byl postaven v padesátých letech minulého století a od té doby neprodělal žádnou stavební úpravu. Byt v tomto domě byl tedy dost vybydlený a veškeré stávající technické zařízení včetně rozvodu vody, kanalizace a elektroinstalace bylo již v nevyhovujícím a často i nefunkčním stavu.

Neutěšený stav stávajícího bytu

Podlahy vykazovaly značné nerovnosti a defekty v nášlapných vrstvách. Stěny a obklady rovněž vykazovaly značné nerovnosti, jež bylo potřeba eliminovat. Pouze etážové rozvody topení a samotná topná tělesa byla funkční a v použitelném stavu.

Investorka Kateřina se spolu s přítelem rozhodla provést (až na okna a topení) kompletní rekonstrukci bytu, včetně dveří a podlah. Žádnou zkušenost s rekonstrukcí tito mladí lidé neměli, rozhodli se proto oslovit renomovanou stavební společnost s příslibem serióznosti, profesionality a kvality.

Původní stav

Původní stav

Rozpočet měl svůj limit

Se zástupcem firmy konzultovala Kateřina stavební zásah do bytu a nechala si od této firmy zpracovat nabídku na realizaci díla. Kvůli tomu, že investorka financovala stavbu ze svých úspor bez pomoci úvěrů či hypotéky, měl rozpočet stavby svůj limit.

I kvůli tomu se rozhodla se svým přítelem, že část prací, které nevyžadují odbornost, si provedou sami za pomoci přátel a rodiny. Nakonec se vše podařilo ideálně zkoordinovat.

Změna dispozice

Projektant ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétních obkladů a zařízení vypracoval jednoduchý projekt stavby, včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC, které zákaznice odsouhlasila.

Poté se rekonstrukce rozjela přesně podle vypracovaného projektu. To bylo zaručeno, neboť projektant stavební společnosti prováděl i během realizace dozor a kontrolu stavby.

"Byt je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější. Při realizaci byl kladen důraz na detail a estetiku a i přes řemeslné nedostatky tehdejších profesí, které snižovaly komfort bydlení v původním stavu, podařilo se byt komplexně sjednotit a „očistit“ od stávajících nedostatků," poznamenává architekt.

Byt se nachází ve 4. patře cihlového domu. Původní dispozice bytu byla částečně pozměněna. Byt je situován v domě s kombinovaným konstrukčním systémem. Hlavní nosné a obvodové stěny jsou z cihel, stropy a příčky pak z betonových panelů.

Nová dispozice

Nová dispozice

Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a spolu s kuchyní je přímo napojeno na průběžnou instalační šachtu domu.

Příčka byla vybourána

Ze samostatné kuchyně vznikl kuchyňský kout, který navazuje na jídelnu. Z té je pak plynulý přístup do obývacího pokoje. Obývák je dále přístupný z předsíně bytu prosklenými dveřmi s obložkovými zárubněmi. Slouží jako hlavní obytný prostor, přes který se přistupuje jak do kuchyňského koutu, tak i do ložnice na opačné straně dispozice.

Panelová příčka mezi obývákem a ložnicí byla svépomocně vybourána, obývák se zvětšil a ložnice zmenšila. Panelová příčka byla nahrazena novou z Ytongu v posunuté pozici. Koupelna byla protažena na úkor stávající chodbičky do kuchyně. Byla osazena nová vana a umyvadlo se skříňkou.

Pračka našla své místo v rozšířené koupelně. Toaleta je nově závěsná se zabudovaným splachovacím systémem v instalační šachtě bytového jádra.

Hra barev v koupelně

Investorka vybrala obklady převážně ve vděčné hnědobéžové barevné kombinaci formátu 20x50 cm. Dlažba je hnědá, ve formátu 33x33 cm. Barevné plochy obkladů jsou komponovány tak, aby byla zvýrazněna funkce listely jako předělu mezi tmavým a světlým. Zvolená barevná kombinace vytváří příjemný dojem teplého prostoru.

Dlažba je jednolitá a svou hnědou barvou doplňuje celkový výraz koupelny. V koupelně a na WC byly provedeny sádrokartonové podhledy s bodovými světly, které propůjčují prostoru svěží a moderní design a poskytují příjemné rozptýlené světlo.

Vinylové lamely a parkety

Podlahy v bytě jsou řešeny z části jako vinylové lamely v dekoru dřeva lepené na nivelační stěrku a z části byly ponechány původní vlýskové parkety, které byly zbroušeny, vytmeleny a nalakovány.

Chybějící místa v parketách, po odstranění obývákové příčky, se povedlo doložit novými vlýskami. V celém bytě byly osazeny obložkové zárubně a dveře s bílým laminátovým povrchem, který splývá s okolními stěnami a nechá tak vyniknout dřevěnému dekoru vinylové podlahy či bukových parket.

Průběh stavby

Ačkoli byl byt ještě těsně před rekonstrukcí obýván, na první pohled bylo zřejmé, že je na hranici své životnosti. Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a elektro byly původní a naprosto nevyhovující.

Podlahy a stěny vykazovaly značné nerovnosti. Všechny tyto okolnosti byly řešeny již v projektu, proto i následná rekonstrukce, především její rozpočet, dopředu s těmito problémy a jejich řešením již počítala.

Bylo nutno odstranit staré nátěry, obklady a místy omítky, vyrovnat veškeré nerovnosti a provést kompletní štuky v celém bytě, včetně stropů. Dále byly provedeny kompletní podklady podlah a jejich vyrovnání, tak aby mohla být položena finální nášlapná vrstva.

Všechny původní dveře a zárubně byly vybourány a otvory byly začištěny a připraveny pro nové obložkové zárubně a dveře s bílým laminátovým povrchem.

Pravidelné kontroly

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru a koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Společné prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám.

Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu při provádění prací. V domě byl zajištěn průběžný úklid společných prostor domu.

V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a stavebníkem, jejichž důsledkem bylo též hladké závěrečné předání stavby. Nakonec se Kateřině a Lacovi v bytě tak zalíbilo, že se jej rozhodli, ještě než se pustí do pronajímání, zabydlet.

Vizitka
Obložit umakartové jádro si dnes dokáže skoro každý. Rekonstrukce bytového jádra či rekonstrukce bytu ale vyžaduje mnohem více příprav a následné organizace a odpovědnosti, než si jsou někteří ochotni přiznat. Nabízíme vám naše zkušenosti s komplexními rekonstrukcemi panelových bytů. Naše služby obsahují poradenství a koncepční řešení rekonstrukce bytu, zajištění souhlasu stavebního úřadu, přípravu stavby, stavební práce, zajištění a koordinaci veškerých souvisejících profesí, kontrolu prováděných prací a záruční a pozáruční servis. Na webu společnosti Nabastav je kromě řady dalších informací připravena i návštěva virtuálního bytu.

Plánky a fota: Nabastav a časopis PANEL PLUS