Hlavní obsah

Kvalitní přestavba extrémně malého bytu vydrží na celý život

Kompletní přestavba bytu znamená završení hledání nejlepší podoby našeho bydlení. Než usedneme v novém a dovybavíme byt posledními doplňky, projdeme náročnou cestou stavebních úprav. Změny uspořádání a úpravy místností bývají jednou z podmínek naší spokojenosti. Každý z nás má své představy o bydlení – a to vše by se mělo promítnout do individuální podoby projektu.

Foto: archiv společnosti Nabastav a časopisu PANEL PLUS

Článek

Pojmy jako malý či velký můžeme vnímat rozdílně. Jinými slovy – co my budeme považovat za dostatečné, může se jinému, vzhledem k jeho osobním potřebám a zvyklostem, zdát jako malé. V případě bytu, který dnes představujeme, se ale zřejmě shodneme – byt o celkové rozloze 32 m² skutečně mezi ty velké nepatří.

Co musí obsahovat

Pokud budeme uvažovat v rámci našich běžných zvyklostí, je garsoniéra nejmenší bytovou jednotkou. Často ani nezáleží na vnitřním řešení – vždy musí obsahovat sociální zázemí, tedy koupelnu a WC, a také kuchyňský kout. Jak uživatel bytu naloží se zbylým prostorem, to již záleží jen a jen na něm.

Původní stav

Na výběru firmy opravdu záleží

Aby byl výsledek rekonstrukce podle představ investora, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. Ač by to měla být samozřejmost, stále ještě není nouze najít na trhu firmy, které ostatním kazí dobré jméno. „Právě proto jsem hledala společnost, o které nebude problém získat potřebné informace,“ vysvětluje paní Marcela.

„Vybírala jsem i podle toho, zda má firma vlastní kancelář a jestli je schopna nabídnout cenovou kalkulaci rozepsanou do položek, v neposlední řadě mne zajímalo, jak vypadá jejich prezentace na internetu. Při konečném výběru jsem se soustředila na tři firmy. S těmi jsem se spojila telefonicky a nakonec jsem vybrala společnost Nabastav – její nabídka nebyla ani nejlevnější, ani nejdražší, ale v součtu všech informací, včetně způsobu jednání při osobním kontaktu, na mne zapůsobila nejlépe.“

„A musím říci, že jsme byli opravdu spokojeni – jak s kvalitou práce, tak i se vším ostatním, co pobyt stavební firmy v domě a bytě nezbytně provází,“ dodává přítel Pavel.

Slovo architekta

“Majitelka bytu, alespoň podle jejího tvrzení, hodlá v tomto bytě strávit zbytek života. I proto jsem se snažil všechno vymyslet tak, aby to splňovalo ty nejnáročnější požadavky. Návrhy rekonstrukce se zabývaly nejen řešením optimální dispozice jádra, ale také způsobem umístění především úložných prostor."

"Pro architekta to byl opravdu nelehký úkol splnit všechna očekávání majitelů na tak malém prostoru. Bylo třeba v obytné místnosti umístit spací kout a přitom zachovat její funkci obývacího pokoje a jídelny,” poznamenává ing. arch. Jakub Acsay z realizační firmy Nabastav.

Nový stav

Další požadavky

Také bylo požadováno zvětšit koupelnu na úkor WC a to pak posunout na úkor předsíně. V koupelně tak vznikla přirozeně prostorná nika na sprchový kout a našlo se tam místo dokonce i na pračku se sušičkou, které stojí nad sebou. Ve sprchovém koutu je instalován masážní sprchový panel pro komfortní očistu.

V novém WC je použit závěsný záchod. V předsíni zbylo vedle nového WC i místo na tolik potřebnou vestavěnou skříň na šaty a další věci, které je třeba skrýt před zraky návštěvníků.

Obývací pokoj s výklopným dvojlůžkem

V obývacím pokoji byla umístěna vestavěná skříň se zrcadlovými posuvnými dveřmi na jedné straně a policovými skříňkami na straně druhé. Uprostřed je umístěno vyklápěcí dvojlůžko. Po jeho zasunutí se u paty dvojlůžka vytvoří pohodlná lavice pro tři osoby. Stačí přisunout konferenční stolek a na druhou stranu dvě subtilní křesílka a hned se může podávat káva. Mimochodem – byla opravdu výborná. Tentokrát ji vařil Pavel.

"Z prostorových důvodů byly zvoleny do dveřních otvorů z obývacího pokoje do předsíně a kuchyně posuvné dveře do stavebních pouzder Eclisse. Jelikož se dotyčné stavební otvory nacházejí ve středové panelové nosné zdi, musela být pro uložení pouzder vybudována před panelem předstěna,” poznamenává architekt Jakub Acsay.

Pracovní deska z corianu

V kuchyni, lépe řečeno v minikuchyni, muselo být demontováno otopné těleso pod oknem, aby nebránilo umístění přiměřeně velké lednice. Kuchyňská sestava je z prostorových důvodů hluboká jen 50 centimetrů, ale obsahuje všechny elementy, které by měla vyhovující kuchyně mít. Pracovní deska kuchyňské linky, včetně dřezu, je vyrobena z jednoho kusu umělého kamene – corianu. A vypadá opravdu honosně.

Koupelna se zajímavým dekorem

V koupelně bylo použito bílých obkladů, především ve sprchové nice, hojně zdobených dekorem zelených lístků a lián. Světlý obklad podpořil dojem většího prostoru v koupelně. Na podlahu byla zvolena dlažba se světlým dekorem dřeva, která je použita v celém prostoru tohoto malého bytu a velmi ho sjednocuje.

Vestavěné skříně, sklápěcí dvojlůžko a kuchyňská sestava, včetně pracovní desky, jsou dílem firemního truhláře, který citlivě reagoval na všechny požadavky majitelů bytu. Dveře byly zvoleny v bílé barvě s laminátovým povrchem.

Do koupelny a WC vedou dveře, jak již bylo připomenuto, klasické, otočné, do obývacího pokoje a kuchyně pak dveře zásuvné do stavebních pouzder.

Nezbývá než konstatovat, že se rekonstrukce opravdu podařila a majitelé bytu Marcela a Pavel jsou tu opravdu spokojeni.

Foto a plánky: archiv společnosti Nabastav a časopisu PANEL PLUS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám