Hlavní obsah

Elegantní rekonstrukce koupelny v panelovém bytě

Před lety se rodiče Honzy přestěhovali na chalupu a byt dali k dispozici synovi a jeho přítelkyni. Ti se pokoušeli, podle svých možností, přizpůsobit byt k obrazu svému. Jednalo se ale spíše jen o drobné kosmetické úpravy. První větší změnou bylo spojení kuchyně a obývacího pokoje. Ta se udála již před šesti lety. A jak šel čas, rozhodli se pro radikální změnu i dalšího obytného prostoru – koupelny a WC.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Nepřehlédnutelným prvkem se staly velkoformátové obklady v příjemných a ladících odstínech, které posunuly celý prostor koupelny do zcela jiné roviny.

Článek

Jen málokdo z nás přesně ví, jak by měl vypadat náš soukromý prostor. Možná můžeme s jistotou říci, co se nám líbí. Většinou však nemáme, nebo si neumíme vytvořit, představu o tom, co můžeme kombinovat, co lze vyřešit zásahem do dispozice bytu a co se naopak realizovat nedá.

Sledovat některé proměny bytů je jako číst pohádku, kdy se z ošklivého káčátka stane labuť. Za poslední roky to jsou určitě desítky, možná stovky příkladů, kdy se tuctový byt v paneláku změnil k nepoznání.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Kuchyně s obývákem

Spojením kuchyně a obývacího pokoje vznikl dostatečně velký prostor vhodný i k posezení větší společnosti, kterému vévodí elegantní sedačka. Při zařizování obytné části bylo důležité nejen pohodlné sezení, ale i příslušná vzdálenost od obrazovky televizoru, který je umístěn na nízkém televizním stolku.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Nový stav

Při druhé rekonstrukci byla vybourána i část zdi, což pomohlo vhodnějšímu umístění lednice. Vzhledem k výraznému prostorovému propojení kuchyně a obýváku bylo zrušeno topení v kuchyni a posílen výkon radiátoru v obytné části. V této části bytu, ale i v dalších prostorách, byly nainstalovány kompletní nové rozvody v drážkách, také nová rozvodnice a kompletní koncové prvky. V obývacím pokoji je nainstalována regulace světla stmívačem.

Změny v předsíni

Přáním majitelů bytu bylo, aby v předsíni ze stávající komory a vestavěné skříně vznikla šatna a další úložné prostory. Téměř na stejném místě tak vznikla vhodným přeskupením a zazděním dveří prostorná šatna a velmi funkční úložné prostory.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Obojí nyní kryje soustava posuvných dveří s velkoformátovými zrcadly, která opticky rozšiřují předsíň. Stávající strop byl snížen sádrokartonovými podhledy. Tím bylo docíleno nejen dokonalé rovnosti, ale vzniklým zhruba pěticentimetrovým prostorem jsou vedeny rozvody ke všem stropním osvětlením.

Obrátili se na odborníky

Přizvat si na pomoc při zařizování bytu architekta, nebo spoléhat na vlastní síly? Ještě poměrně nedávno přežíval názor, že nechat si zařídit byt od architekta je jakousi nepsanou výsadou těch, kteří s penězi nemusí nijak úzkostlivě hospodařit. Dnes se situace začíná měnit a je to dobře.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Pomoc architekta v žádném případě neznamená plýtvat penězi. Dnes je nabídka výrobků, technologických možností a způsobů instalace natolik široká, že skutečně vyžaduje odborníka. A peníze? Vše je ve výběru materiálu a v komunikaci s architektem. Vkusně a citlivě zařízený byt není totéž, jako když jej naplníte nejdražšími předměty. Dobrý architekt tak dokáže navrhnout příjemný interiér, který přitom bude respektovat vaše finanční možnosti.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

O celkovém pojetí interiéru měli mladí partneři poměrně jasnou představu – nejlépe by ji vystihovala jejich vlastní slova: elegantní noblesnost. Protože jsou oba pracovně značně vytíženi, rozhodli se vše svěřit do rukou odborníků, kteří jim budou garantovat kompletní servis. To znamená, že veškeré záležitosti týkající se přestavby budou řešit pouze s jednou společností, nikoli s více dodavateli.

Koupelna s nápadem

Koupelna působí skutečně luxusním dojmem. Nepřehlédnutelným prvkem se staly velkoformátové obklady v příjemných a ladících odstínech, které posunuly celý prostor do zcela jiné roviny. Podobná kombinace obkladů a dlažby byla uplatněna také na zrekonstruovaném WC. O rodinný sprchový kout byl sveden názorový boj, ale Jan nakonec prosadil jeho výstavbu na úkor vany.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS
Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

A tak se potvrdilo, že trend sprchových koutů nebo nik není jen záležitostí seniorů, zejména pro lepší a pohodlnější přístup, ale že je oceňuje i mladší generace, ať už z estetického nebo funkčního hlediska. Prostor koupelny vychází z možností bytu v panelovém domě, přesto poskytuje všechno potřebné pohodlí. Originální je umístění pračky v hluboké nice, která zasahuje do vedlejší ložnice, kde k ní byla důmyslně zakomponována vestavěná skříň.

Foto: Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Panelák není handicap

Komplexnost přestavby dokresluje i jednotnost podlahových krytin v pokojích barevně ladící s dveřmi a především středovou částí bytu, kterou tvoří sociální zázemí a předsíň se šatnou.

Byt je tak ušit doslova na míru. Splňuje nejen představy svých majitelů, ale i požadavky na současný standard bydlení, se všemi přednostmi a možnostmi současného trhu a technologií. A že je v paneláku? Nechce se tomu ani věřit.

Fota a plánky: Nabastav, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám